Skip to main content

Full text of "Revista Paqja nr. 2"

See other formats


Paqja ®i 19 Janar 2007 AMimlii^n Ana t jeter e medaljes 

PERVOJA GJEOPOLITIKE E FARKUAR NE KOSOVE Kosova do te vazhdoje te mbetet me nje status te kombinuar, pavaresi-jopavaresi, ose me 
nje protektorat te modifikuar, sipas kalkulimeve te fituesit te luftes se Kosoves ne vitin 
1999. Prandaj, edhe nga ky aspekt, Kosova do te sjelle nje pervoje te re gjeopolitike. Paqja Milazim KRASNIQI 

Botohet nga O.J.Q. 
"Zeri Yne" 

Redaksia 

Drejtor: 

Muhamed Jusufi - 
KAJOLLI 

Redaktor pergjegjes: 

Shkelzen NUZA 

Redaktor gjuhesor: 
Mimoza SINANI 

Redaktor 
teknik/Grafika: 

Osman D. GASHI 

An eta ret e redaksise: 
Arber ZEKA 
IlirDESKU 
Nexhati SPAHIU 
Mergim LUSHTAKU 

e-mail: 

revistapaqja@gmail.com 
revistapaqja@hotmail.com 
revistapaqja@yahoo.com 

Adresa: 

Xhavit Mitrovica, nr. 14 
perballe teatrit Dodona, 
Prishtine, Kosove 

Kontakti: 

+377 44 418 935 
+377 44 637 111 
+377 44 633 281 

Kosova duket se eshte e 
destinuar te jete vendi ne te 
cilin ballafaqohen dhe nderr- 
ohen pozitat gjeopolitike te 
Fuqive te Medha neper 
shekuj. la vlen te behet ketu 
nje perkujtese e shkurter 
argumentuese: ne vitin 1389 
fitorja e Perandorise Osmane 
kunder serbeve, e solli nje 
ndryshim gjeopolitik, i cili per pese shekuj e 
mbajti prezent dhe me ndikim Perandorine 
Osmane dhe Hilafetin ne thellesi te truallit 
europian. Historia e kontinentit te vjeter eshte e 
pamundur te shkruhet e plote pa perfshirjen e 
ndikimit qe pati Perandoria Osmane ne fatet e saj, 
lufterat dhe paqen qe e pershkoi jeten e kontinentit 
per pese shekuj. Nga kjo rezulton se Beteja ne 
Kosove e vitit 1389, nuk ka te beje vetem me 
historine serbe e ate shqiptare, po me tere historine 
europiane. 

Riokupimi serb i Kosoves ne vitin 1912, po ashtu 
solli ndryshime te thella gjeopolitike. E inkurajuar 
nga fitorja dhe masakrat kunder shqiptare ve, 
Serbia nuk mundi te ndalej, prandaj perfundoi ne 
konflikt ushtarak edhe me Bullgarine, aleatin e saj 
ne Luften e Pare Ballkanike. 
Edhe atentati terrorist serb ne Sarajeve kunder 
dukes Franc Ferdinandit, qe i parapriu kasaphanes 
se Luftes se Pare Boterore, mund te thuhet se 
bazen ideologjike e pati te mitologjia serbomadhe 
e prodhuar mbi mitin e Betejes se Kosoves dhe te 
perligjj a e riokupimit te Kosoves . 
Ne shenimin e gjashte qindvjetorit te Betejes se 
Kosoves, ne vitin 1989, po ne Kosove u valeviten 
serish flamujt e lufterave, qe do te sillnin ndry- 
shime te thella gjeopolitike ne Ballkan. Ne mitin- 
gun e 28 qershorit 1989, Slobodan Milosheviqi 
shpalosi idete e lufterave te reja per krijimin e 
Serbise se Madhe, te cilat i filloi dhe i perfundoi 
vete. Ndersa, ne vitin 1999, intervenimi ushtarak i 
NATO-s mundesoi debimin e forcave serbe edhe 
nga Kosova dhe krijimin e nje tabloje krejt te re 
gjeopolitike ne Ballkan. Por, ky realiteti i ri nuk 
eshte permbyllur ende. 

Statusi i pazgjidhur i Kosoves po vazhdon te 
shfrytezohet nga Rusia, ne perpjekjet e saj per ta 
rikthyer ndikimin e vet ne hapesirat ballkanike. 
Kercenimi i Rusise me veto ne Keshillin e 
Sigurimit kunder pavaresise se Kosoves, me 
shume se me synimet imperiale ndaj Gjeorgjise e Moldavise, ka te beje me perpjekjet per ta mbajtur, 
se paku ne kuotat minimale idene rusifikuese ne 
Ballkan. Pas pranimit ne NATO dhe ne Bashkimin 
Europian te Bullgarise, Rusia te vetmen shprese se 
do ta mbaje gjalle idene rusifikuese ne Ballkan e ka 
ne Serbi. Historia e gjate e pansllavizmit dhe e pan- 
ortodoksizmit ne Serbi eshte ende shume aktive. 
Kjo histori ka prodhuar edhe propozime idiotike ne 
ndonje rast si ne vitin 1999, kur nga qeveritare te 
atehershem, u propozua krijimi i konfederates 
serbo-bjelloruse, nen ombrellen e Rusise. Por, ate 
ombrelle e prishen bombat e NATO-s. Duke i pasur 
te qarta keto prirje retrograde te politikes serbe, 
Rusia po perpiqet ta shfrytezoje Serbine ne 
pretendimet e saj te presionit mbi Perendimin. 
Shikuar ne kete kontekst, Kosova eshte guri i fundit 
i dominose, e cila e nxjerre perfundimisht nga loja 
prezencen e Rusise ne Ballkan. Pavaresimi i 
Kosoves, pas pavaresimit te Malit te Zi, e le prapa 
vetes nje Serbi joimperiale, e cila nuk ka me ne 
dispozicion asnje alternative pervec integrimit ne 
strukturat euro-atlantike. Kesisoj, roli i Kosoves ne 
lojerat e reja gjeopolitike, qe nisen ne vitin 1989 ne 
Gazimestan dhe kunder frymes luftenxitese qe u 
proklamua ne Gazimestan, ende eshte i ndjeshem. 
Pavaresia e Kosoves, prandaj do te vjen si rezultat i 
epersise se fituar gjeopolitike te Perendimit ndaj 
Rusise dhe ndaj Serbise, si sateliti me fanatik i saj . 
Po te ishte pavaresia e Kosoves si rezultat i te 
drejtes se popullit te saj per vetevendosje, e jo i 
lojerave gjeopolitike, ajo do te pranohej nga 
Komisioni i Badenterit, i cili e zyrtarizoi 
shperberjen e ish Jugo- sllavise. Nese jo Komisioni 
i Badenterit, atehere organizata boterore do ta 
pranonte te drejten e popullit te Kosoves per 
vetevendosje, pas spastrimit etnik dhe gjenocidit 
qe zbatoi shteti serb kunder popullit shumice te 
Kosoves. Por, kjo e drejte nuk eshte pranuar dhe 
duket se nuk do te pranohet ne menyre eksplicite as 
ne raportin e Marti Ahtisarit. Kosova do te 
vazhdoje te mbetet me nje status te kombinuar, 
pavaresi-jopavaresi, ose me nje protektorat te 
modifikuar, sipas kalkulimeve te fituesit te luftes se 
Kosoves ne vitin 1999. Prandaj, edhe nga ky 
aspekt, Kosova do te sjelle nje pervoje te re 
gjeopolitike. 

Por, edhe kesaj here do te ndodh e njejta gje me 
vullnetin e popullit te saj : ai do te respektohet aq 
sa nuk i prish pune "prezences nderkombetare", e 
cila e ka zevendesuar okupatorin serb. Por, jo me 
shume. 1>AQJA @ 19 Janar 2007 Interviste me Dr. Ferid Aganin, pedagog ne Universitetin e Prishtines dhe deputet ne Kuvendin e 
Kosoves 

PROBLEMET E QYTETAREVE TE KOSOVES NUK 
JANE PRORITET I STRUKTURAVE QEVERISESE 

Ne intervisten ekskluzive per revisten Paqja, Dr. Ferid Agani, pedagog ne Universitetin 
e Prishtines dhe deputet ne Kuvendin e Kosoves thote se probleme reale jane: zgjidhja e 
problemeve te pensionisteve, te invalideve, te deshmoreve, te jetimeve, te personave me 
aftesi te kufizuara dhe te kategorive te tjera te popullates, te cilet jane me nevojtare per 
ndihmen e institucioneve shteterore. 
PAQJA: Me cilat pro- 
bleme ballafaqohet me 
se shumti rinia jone 
sot? 

F. Agani: Problemet e 
rinise sot jane te shumta 
dhe te shumellojshme. 
Ne radhe te pare keto 
probleme kushtezohen nga procesi i 
shkollimit. Ne objektet shkollore 
mesimin e vijojne nje numer teper i madh 
i nxenesve. Tekstet shkollore jane ende te 
mangeta dhe jo kualitative; profesoret 
dhe arsimtaret e c'motivuar nga pagat e 
uleta, jane tejet te ngarkuar me norma te 
medha te oreve mesimore dhe me nje 
numer te madh te nxenesve ne klase. 
Krejt keto bejne qe procesi mesimor te 
mos kete kualitetin e duhur dhe natyrisht 
edhe procesi i nxenies se materialit mesi- 
mor te mos jete ne nivelin e duhur. 
Se dyti, rinia jone ballafaqohet me prob- 
lemin serioz te mungeses se aktiviteteve 
te organizuara kulturore, edukative, spo- 
rtive dhe te tjera, ne kohen e lire. Keto 
aktivitete jane pjese qenesore e procesit 
te ndertimit te personalitetit te te rinjve 
sepse me to, vec te tjerash, ndertohen 
edhe rrjetat e bashkepunimit ndermjet 
rinise dhe gjeneratave te tjera brenda 
shoqerise. Segmenti i trete i rrethanave 
qe kushtezojne veshtiresite ne funksioni- 
min social dhe psikologjik te te rinjve 
eshte preokupimi i tyre me mungesen e 
perspektives per te ardhmen, duke pasur 
parasysh faktin se shume prej tyre edhe 
pas perfundimit te studimeve nuk kane 
mundesi te punesohen, gje qe shkakton 
shkalle te larte te pasigurise; ulje te 
vetebesimit dhe te vete-respektit. 

PAQJA: Cilat jane masat paran- 
daluese per mbrojtjen e rinise nga 
aspekti psikologjik? 
F. Agani: Ne radhe te pare eshte i domo- sdoshem aktiviteti sistematik instituci- 
onal ne drejtim te perpilimit dhe 
zhvillimit te programeve gjitheper- 
fshirese shteterore qe do te kene per 
qellim permiresimin e kualitetit te 
mesimit ne te gjitha nivelet e shkollimit, 
deri te ai universitar. Kjo mund te arrihet 
duke rritur numrin e objekteve mesim- 
ore, duke i permiresuar kushtet e mesi- 
mit, duke e shtuar numrin dhe kualitetin e 
mesimdhenesve dhe duke e bere rish- 
krimin e planprogrameve mesimore. Sic 
e thash me pare jane te domosdoshme 
programet e organizuara rreth aktiv- 
iteteve te lira, qe kane per qellim social- 
izimin e rinise, sic jane programet kultur- 
ore, edukative, sportive dhe te tjera. Ne 
kete drejtim duhet investuar ne ndertimin 
e objekteve perkatese. Me kete rast, do te 
kisha theksuar nevojen e organizimit te fuqishem ateist dhe ne menyre 
sistematike mesohet aspekti material i 
shoqerise njerezore, ndersa per nevojen e 
perkujdesjes per qenien shpirterore te 
njeriut mesohet shume pak, gati asgje. Si 
rezultat i mungeses se njohurive 
elementare lidhur me aspektet shpirte- 
rore te funksionimit te tyre, te rinjte jane 
te hutuar kur eshte ne pyetje identiteti i 
tyre shpirteror. 

PAQJA: A mendoni se problemet 
sociale jane nder shkaqet kryesore te 
rritjes se kriminalitetit? 
F. Agani: Mendoj se problemet sociale e 
lehtesojne paraqitjen e formave 
devijuese te sjelljes, qe jane rezultat i 
shkarkimit te pakontrolluar te 
agresivitetit, pra ata jane faktore 
lehtesues, por nuk mendoj se jane faktore 
kryesore. Ne kete aspekt, rendesi 
paresore ka struktura psikologjike dhe 
biologjike e personalitetit te njeriut. 
Fatkeqesisht, programet arsimore ne 
shkollat tona kane ruajtur komponentin e PAQJA: £fare mund te na thoni per 

luften e fundit ne Kosove dhe cilat 

jane pasojat psikike te saj? 
F. Agani: Hulumtimi i fundit, te cilin 
e kam realizuar ne tetor dhe nentor te 

vitit 2005, se bashku me disa kolege >AQJA ® 

KORRUPSIONI, 

krim ne $do gjuhe te botes: ^Q^ 

1. Shpinen na ledhato, ta ledhatoj ty (Anglisht), 2. Mito (Spanjishtf^A. 
3. Mitoja, ibrig vere (Frengjisht), 4. Rushfet (Arabisht), 5. Mito (Kineiislu^ 
6. Nuk ngitet vetura pa vaj (Rusisht), 7. Dora, doren e pastron (Italisht), 
8. Me shiko, te te shikoj ty (Turqisht), 9. A ka forme tjeter (Portugalisht), 
10. Paguaj ne gjithe g'ke (Svahilisht) Gtir beni, prelim s^rti 
^>S WWW.U vendore dhe nderkombetare ka qene 
hulumtimi i trete i gjendjes se shendetit 
mendor te popullates se Kosoves, mbas 
luftes. Hulumtimi ka perfshire 1161 
qytetare te Kosoves, prej moshes 15 
vjecare e lart. Ky hulumtim ka treguar se 
popullata e Kosoves ende lengon nga 
pasojat e renda te traumave psikike te 
lidhura me luften e fundit ne Kosove. 
Konkretisht, 23% e kesaj popullate ende 
manifeston shenja dhe simptoma te 
crregullimit te stresit post-traumatik, qe 
eshte pasoja me e rende psikologjike e 
lidhur me traumat e luftes; i njejti 
hulumtim ka treguar se 41.8% e kesaj 
popullate manifeston shenja te depres- 
ionit, ndersa 43.1% manifeston shenja te 
ankthit ose te distresit emocional. 

PAQJA: £ka mendoni per dukurite 
negative ne shoqerine kosovare, e ne 
vecanti tek rinia e Kosoves? Kush jane 
shkaktaret dhe cilet faktore jane te 
nderlidhur me keto dukuri? 
F. Agani: Faktoret te cilet e kane 
predisponuar nje pjese te popullates se 
Kosoves per devijime serioze ne 
strukturen e saj te vlerave dhe te normave 
sociale jane te shumte dhe te 
nduarnduarte. Nder ta do te kisha vecuar, 
periudhen e gjate te jeteses ne rrethanat e stresit kronik psiko-social, te okupimit 
para luftes; traumat e renda te perjetuara 
gjate luftes; procesin shume te veshtire te 
riperteritjes pas luftes dhe rrethanat e 
krizes se madhe ekonomike dhe sociale 
me shkallet me te larta te papunesise dhe 
te varferise ne Evrope. Faktor specifik qe 
percakton perhapjen me te shpejte te 
dukurive negative ne mesin e te rinjve te 
Kosoves eshte struktura demografike, ne 
te cilen mbi 52%> e popullates eshte nen 
moshen 16 vjecare; pra kemi nje popu- 
llate shume te re, popullaten me te re ne 
Evrope. Tranzicioni kulturor neper te 
cilin po kalon shoqeria kosovare e pas- 
luftes si pjese normale e procesit boteror 
te globalizimit eshte i pershpejtuar me 
prezencen e numrit te madh te nderko- 
mbetareve ne Kosove, si civile ashtu edhe 
ushtarake, dhe eshte i nderlikuar me 
rrethanat shume te veshtira sociale, eko- 
nomike dhe psikologjike. Keto kane bere 
qe procesi i globalizimit, qe perndryshe 
ofron shume mundesi, te paraqitet me 
aspektet e tij negative. Eshte e kuptu- 
eshme qe rinia si pjese e shoqerise me 
vegori dhe nevoja specifike psikologjike, 
sociale dhe arsimore-edukative eshte me 
vulnerable ndaj ketyre zhvillimeve te 
pakontrolluara nga ana e institucioneve 
shteterore. Prandaj, paraqitja e sjelljeve devijuese dhe dukurive negative sic jane: 
narkomania, alkoolizmi, prostitucioni, 
deri te fenomenet me serioze te vrasjeve 
dhe te vete vrasjeve qe jane ne rritje, 
veganerisht ne mesin e te rinjve, nuk eshte 
e papritur dhe per t'u befasuar. 

PAQJA: £fare mund te na thoni per 
disa te rinj tek te cilet eshte ne rritje 
perkushtimi ndaj fese? 
F. Agani: Rrethanat e krizes se 
pergjithshme shoqerore dhe anashkalimi 
nga ana e institucioneve shteterore, per te 
cilat i thashe disa fjale, krijojne 
parakushte per kriza te aspekteve te 
ndryshme identifikuese te personalitetit. 
Kthimi drejt shpirterores ne keto rrethana 
eshte plotesisht i kuptueshem dhe 
mekanizem i natyrshem mbrojtes i 
personalitetit. Ky kthim ne individe te 
ndryshem zhvillohet me shpejtesi dhe 
kualitet te ndryshem, varesisht nga 
struktura psikologjike e personaliteteve te 
tyre. Mendoj se eshte bere nje hap i 
rendesishem ne kuptimin e ofertes se 
literatures kualitative fetare ne gjuhen 
shqipe. Kjo literature ne mase te madhe ka 
parandaluar zhvillimet e skajshme ne kete 
aspekt. Riperteritja shpirterore, qe eshte 
evidente ne mesin e rinise sone eshte per 
t'u pershendetur dhe me siguri paraqet Paqja @ 19 Janar 2007 faktore stabilizues ne shoqerine tone. Ajo 
qe dua te theksoj me kete rast eshte se ky 
rikthim drejt identitetit fetar nuk guxon te 
jete i crrenjosur nga kultura jone kombe- 
tare. Populli shqiptar, identitetin e tij 
fetar gjithmone e ka perjetuar te nderli- 
dhur ngushte me identitetin e tij kombe- 
tar dhe kulturor. Ky fakt per mua paraqet 
kualitet te jashtezakonshem tek populli 
shqiptar, sepse sic eshte e theksuar ne 
Kur'anin famelarte, Allahu i Madheri- 
shem na ka krijuar si popuj te ndryshem 
ne menyre qe te njihemi me mire ne mes 
vete. Ne asnje moment nuk guxojme te 
harrojme se kulturen kombetare duhet ta 
kultivojme dhe pasurojme ne menyre te 
vazhdueshme krahas pasurimit te 
vazhdueshem te identitetit tone fetar. 
Derisa identiteti yne fetar te jete i mishe- 
ruar me identitetin tone kombetare, 
rikthimi ne besimin e sinqerte tek Zoti i 
Madherishem do te paraqese faktore te 
jashtezakonshem per stabilitetin e 
proceseve shoqerore ne Kosove. 
Megjithate, me duhet te konstatoj se 
numri ne rritje i te rinjve, qe ka filluar te 
kthehet ne besim, megjithate eshte 
shume i vogel ne krahasim me masen e 
madhe te rinise qe jeton ne Kosove. 
Eshte detyre e te gjitheve, qe te nderme- 
rren te gjitha masat ne menyre qe dija e 
kulluar dhe udhezimet e sakta per jete, qe 
na vijne prej Zotit te Madherishem, te 
arrijne deri te kjo mase e madhe e te 
rinjve. 

PAQJA: Pasi qe jeni edhe deputet ne 
parlamentin e Kosoves, si e vleresoni 
punen e qeverise aktuale? 
F. Agani: Po, une e perfaqesoj Partine e 
Drejtesise ne Kuvendin e Kosoves dhe 
kam qene mjaft kritik ndaj kesaj dhe 
qeverive paraprake per punen qe e kane 
bere, ose me mire thene qe nuk e kane 
bere. Jam i bindur se qeveria, perkunder 
kufizimeve qe i ka pasur, sa i perket 
kompetencave, me nje politike me te 
mire shteterore dhe me nje angazhim me 
te sinqerte per problemet reale te 
popullates ka mundur te beje shume me 
teper. Kur flas per problemet reale une 
mendoj, ne radhe te pare, ne zgjidhjen e 
problemeve te pensionisteve, te 
invalideve, te deshmoreve, te jetimeve, 
te personave me aftesi te kufizuara dhe te 
kategorive te tjera te popullates, te cilet 
jane me nevojtaret per ndihmen e 
institucioneve shteterore. 
Mendoj se, per fat te keq, ata nuk kane 
qene prioritet i strukturave qeverisese ne 
Kosove, si atyre vendore ashtu edhe 
atyre nderkombetare. Me kete eshte bere 
politike e padrejte ndaj shtresave me te varfra dhe me nevojtare te popullates. 

PAQJA: A mendoni se Rusia do te jete 
nje pengese ne Keshillin e Sigurimit 
per zgjidhjen e statusit te Kosoves? 
F. Agani: Me siguri se do te jete deri ne 
nje mase dhe deri ne nje moment te 
caktuar. Ne momentin kur do te sigurohet 
masa kritike e shteteve te cilat do ta 
njohim pavaresine e Kosoves, dhe une 
pres qe kjo te ndodhe brenda nje periudhe 
relativisht te shkurter kohore, atehere 
edhe Rusia do te leshoje pe dhe do t'i 
adaptohet realitetit te krijuar ne interes te 
stabilitetit dhe paqes ne raj on. 

PAQJA: Cili eshte mesazhi juaj per 
popullin, e ne vecanti per rinine? 
F. Agani: Mesazhi im eshte, qe asnjehere 
te mos e harrojme qenien tone shpirterore 
dhe nevojen e bindjes se sinqerte ndaj 
Krijuesit te gjithesise, ALLAHUT te 
Gjithemeshirshem, Meshireplote. Mos te 
harrojme se jemi njerez te cilet nuk 
perbehemi vetem nga materia, por qe 
kemi edhe shpirtin si pjesen me te gmuar. 
E vetmja menyre e perkujdesjes ndaj 
shpirtit tone eshte devotshmeria ndaj 
Zotit te madherishem dhe jeta sipas 
udhezimeve te Tij. Nese ne punojme dhe 
veprojme sipas ketyre udhezimeve, me 
siguri se do te jemi ne rruge te sigurt per 
ndertimin e shtetit te fuqishem te 
Kosoves, qe brenda nje kohe te shkurter 
do te arrije te integrohet ne Bashkesine e 
Shteteve Evropiane dhe strukturat veri- 
atlantike me tere pasurine e vlerave te tij 
kulturore dhe kombetare. Ne shtetin e 
Kosoves dukurite negative do te ishin 
vetem raste individuale dhe kurrsesi 
dukuri ne mase, sic kercenojne te jene 
sot. 

Intervistoi Nexhati Spahiu Procesi i privatizimit ne Kosove 

KOMPLEKSI TU 
VICA",DO TE PR 
PASI TE ZGJIDH 
KOSOVES Ndonese procesi i privatizimit ka pasur 
batica dhe zbatica, udheheqesit e shtylles 
se IV-te te UNMIK-ut dhe ata te AKM- 
se, e kane quajtur si te permbyllur me 
sukses procesin e privatizimit. Ne konfe- 
rencen e fundit per vitin 2006, zyrtaret e 
AKM-se, pohuan se kane arritur te priv- 
atizojne nje pjese te ndermarrjeve shoqe- 
rore, edhe pse kane deshtuar t'i privatizo- 
jne disa ndermarrje, sig eshte rasti i Kom- 
pleksit Turistik "Brezovica", qe gjendet 
ne territorin e komunes se Shterpces, e 
banuar kryesisht me shumice serbe, e qe 
ishte parapare te privatizohej gjate vitit 
2006, nepermjet spin-off special. Por pas 
presioneve te udheheqjes se komunes se 
Shterpces dhe te Qeverise se Serbise, ne 
AKM kane vendosur qe Kompleksi 
Turistik "Brezovica", te mos privatizo- 
het deri sa te zgjidhet statusi i Kosoves. 
Zyrtaret e AKM-se arsyetohen se nje 
vendim i tille eshte marre ne Nju-Jork, 
pasi ka pasur kundershtime nga komun- 
iteti lokal. Kjo do te thote se procesi i 
privatizimit ne Kosove eshte nen 
ndikimin politik. Zyrtaret AKM-se kane 
thene se jane krijuar 2.600 vende te reja 
pune, ndersa sipas ecurise se procesit, 
shume shpejt do te hapen edhe 3.600 
vende te reja pune. 

Pol Akda, shef i shtylles se IV te 
UNMIK-ut, ka thene se AKM-ja vetem 
gjate vitit 2006, ka privatizuar nje numer 
te konsiderueshem te ndermarrjeve sho- 
qerore, si "Feronikeli", hotelin "Grand", 
"Veraria e Rahovecit" dhe "Birraria e 
Pejes", e shume te tjera. Per dy te parat ka 
pasur pakenaqesi gjate tenderimit te tyre. 
Ne rastin e privatizimit te "Feronikelit", 
ndermarrja i eshte shitur fituesit te dyte, e 
jo te parit, pasi qe bordi i AKM-se e ka 
vleresuar me serioz se te parin, edhe pse 
ai kishte ofruar shume me te ulet parash 
se fituesi i pare. Pol Akda, po ashtu, ka 
permendur edhe nenshkrimin e 
Marre veshjes se Tregtise se Lire te 
vendeve te Evropes Qendrore (CEFTA), 
projekt i Ministrise se Energjise dhe 
Minierave per ndertimin e termocentralit 
"Kosova C", si dhe shnderrimin e 
Autoritetit te Ban kave dhe P a gesave, ne Paqja @\ 19 Janar 2007 ^kutiLi^ailiihtieit ne vitin 2006 Postmodernia te shqiptaret II RISTIK"BREZO 
IVATIZOHET 
ET STATUSI I Autoritet Qendror Bankar, te cilat ai i ka 
quajtur te suksesshme. Me nenshkrimin e 
Marreveshjes per Tregtine e Lire, 
Kosova eshte bere anetare e CEFTA-s, 
ku prodhuesit vendore do te kene nje treg 
me te madh prej 30 milione konsuma- 
toresh. Ne konferencen e fundit per vitin 
2006, drejtori i AKM-se, Xhasper Dik, 
ka thene se nga shitja e ndermarrjeve 
shoqerore ne Fondin e Mirebesimit jane 
grumbulluar 256 milione euro. Sipas tij, 
gjate vitit 2006 jane nenshkruar 126 
kontrata per ndermarrjet e privatizuara. 
Kurse 91 kontrata jane ne proces te 
nenshkrimit, ndersa jane inkasuar 154 
milion euro, prej tyre 9 milion jane 
paguar ne emer te 20 perqindeshit, ku 
vetem ne muajt e fundit te vitit 2006 jane 
paguar 5 milione euro per punetoret ne 
emer te 20 perqindeshit. 
Parat e grumbulluara nga shitja e 
ndermarrjeve kosovare, e qe ruhen ne 
"Fondin e Mirebesimit" jashte Kosoves 
te themeluar nga AKM-ja, do te ishte me 
mire qe te ruheshin ne bankat qe veprojne 
ne Kosove dhe te shfrytezoheshin nga 
ato dhe biznesmenet, gje qe do te 
ndikonte ne uljen e papunesise dhe te 
varferise ne Kosove. 

Ilir Salihu, zevendesdrejtor i AKM-se 
dhe drejtor i ndermarrjeve publike, ka 
thene se AKM-ja i ka pasur tri objektiva 
per vitin 2006 qe jane plotesuar. 
"Perfundimi i procesit te korporatizimit 
per ndermarrjet kryesore publike, fillimi 
i korporatizimit per ndermarrjet e 
ujerave dhe mbeturinave, si dhe 
kosovarizimi i menaxhimit te nderma- 
rrjeve publike." Sipas tij, eshte arritur 
nje progres ne realizimin e tri synimeve 
te theksuara, ku ka perfunduar 
korporatizimi i ndermarrjeve publike, si 
PTK-ja, Aeroporti, KEK-u, Hekurudhat 
dhe Ngrohtorja, qe tash funksionojne si 
korporata me struktura ligjore, 
fmanciare dhe qeverisese, te percaktuara 
qarte dhe te bazuara ne parimet e OECD- 
se. 

Pergatiti: Lulzim AHMETI "KATER FAZAT E FOTOGRAFISE" 

DHE REALITETI POLITIK NE 

KOSOVE 

Vdekja e kryetarit te LDK-se (njeheresh edhe president vendi) 

edhepsejoende 'cfejure\por cfefa&o eka per $ar'eket'e parti dhe 

kjo u verejt fill pas heqjes se krye-parlamentarit Nexhat Daci, 

e qe epilogun e mori jo vetem ne ndarjen me dysh te 

fraksioneve, por edhe me luften e pakompromis per ndarjen e 

posteve. Keshtu qe lufta per karrige u shnderrua edhe ne lufte 

me karrige. -r — . AArrhTTT 

te Avni AVDIU Filozofi postmodern Zhan Bodrijar 
percaktoi kater fazat suksesive te shenjes 
ose fotografise, se: 1) paraqet pasqyrimin 
e realitetit bazik 2) e fsheh dhe e 
cformeson realitetin bazik 3) nderpret 
mungesen e realitetit bazik dhe 4) nuk 
eshte ne asnje lidhje me cfaredo qofte 
realiteti, eshte simulakrum i paster ne 
vete. Keto faza kane te bejne me largimin 
sukcesiv te shenjes ose fotografise nga 
objekti i prezantimit, keshtu qe ato behen 
simulakrum i paster ne vete, virtualitet i 
3azberthveshem. Zgjedhjet e para demokratike te 
pasluftes sollen me shumice 
derrmuese votash serish LDK-n, 
e cila pasi qe ne kuvend nuk ia 
arriti ta siguroje kuoten e caktuar 
per zgjedhjen e presidentit Konceptimi i ketille i Bodrijarit per 'kater 
fazat e fotografise', pothuajse ne menyre 
te perkryer, bartet ne terrenin e politikes 
ne Kosove. Ardhja ne krye te qeverise e 
personave qe njiheshin si struktura civile 
politike e U£K-se, menjehere pas perfu- 
ndimit te luftes, manifestonte pasqyrimin 
e realitetit bazik'. Zgjedhjet e para demo- 
kratike te pasluftes sollen me shumice 
derrmuese votash serish LDK-n, e cila 
pasi qe ne kuvend nuk ia arriti ta siguroje 
kuoten e caktuar per zgjedhjen e presi- 
dentit, u detyrua qe si kompromis te 
pranoje kryeministrin opozitar, respekt- 
ivisht qeverine e unitetit me Bajram 
Rexhepin ne krye. Pra kjo ne njefare 
menyre e 'fshehu dhe e deformoi realite- 
tin bazik'. Ne zgjedhjet e dyta, pas fitores 
rishtas te LDK-se por kesaj radhe me me 
pak vota se heren e pare, kjo parti u 
percaktua qe te hyje ne koalicion me 
AAK-n, e cila kishte eliten e saj me disa emra te njohur te udheheqjes se luftes. Pas 
ca muajsh brenda AAK-se ndodhi 'termeti 
qe e dridhi kete parti'. Kryetari i saj, njehe- 
resh kryeminister Ramush Haradinaj u 
akuzua nga Haga si kriminel lufte. Fatin 
ne fatkeqesine e tij e gjeti Bajram Kosumi, 
i cili nuk dihej se si dirigjohej dhe ne cfare 
diktati ishte. 

Keshtu 'u nderpre mungesa e realitetit 
bazik'. Vdekja e kryetarit te LDK-se 
(njeheresh edhe president vendi) edhe pse 
jo ende tie jure', por 'cfefafyo'e ka percare 
kete parti dhe kjo u verejt fill pas heqjes se 
kryeparlamentarit Nexhat Daci, e qe 
epilogun e mori jo vetem ne ndarjen me 
dysh te fraksioneve, por edhe me luften e 
pakompromis per ndarjen e posteve. 
Keshtu qe lufta per karrige u shnderrua 
edhe ne lufte me karrige. 
AAK hoqi kryeministrin 'kukull', qe ishte 
edhe ashtu i perfolur nga disa media per 
afera e skandale. Per ta ngritur rejtingun 
partiak dhe per te ruajtur ekuilibrin e 
koalicionit me LDK-n, AAK-ja solli ne 
postin e kryeministrit Agim £ekun i 
njohur si 'dore e hekurt', ish gjeneral- 
lejtnant i TMK-se, prestigji i te cilit 
gjithnje e me shume ngrihej ne sondazhet 
e opinionit publik, por edhe jashte vendit. 
LDK, tash pa figuren karizmatike te 
Rugoves, sikur u ndie se po dobesohej, 
duke pasur parasysh edhe ferkimet dhe 
percarjet e shumta ne prag te 
zgjedhjeve brendapartiake. Per te 
forcuar pozicionin e vet ne qeveri, kryesia 
e kesaj partie i drejtoi nje leter 
kryeministrit Agim £eku, permes se ciles i 
kerkonte qe zevendes-kryeministri (i 
LDK-se Lutfi Haziri) te mbikeqyre dhe te 
udheheqe punen e ministrave te qeverise 
qe perfaqesojne LDK-ne, dhe po ashtu e 
autorizoi te beje vleresime dhe 
rekomandime sipas nevojes se LDK-se ^ A^kiiiitmliiit-Ojt Keshtu si njera, ashtu edhe tjetra 
parti e koalicionit qeveritar, u 
shkeputen nga gfaredo qofte 
realiteti: 'secila per vete ne vete 
u ben simulakrum i paster i vetes 
setyre'. (Pika2 e letres). Edhe te gjithakaterpikat 
tjera e vetelegjitimojne LDK-ne, si per te 
prire procesin politik te zhvillimit te 
negociatave per zgjidhjen e statusit, 
ashtu edhe per te qene bartese e zhvilli- 
meve kruciale politike. Me kete rast, 
kryeministri £eku reagoi duke rikonfl- 
rmuar se ishte ai qe e dirigjon qeverine 
dhe se nuk e njeh letren e LDK-se si 
dicka serioze. Keshtu si njera, ashtu edhe 
tjetra parti e koalicionit qeveritar, u 
shkeputen nga cfaredo qofte realiteti: 
'secila per vete ne vete u ben simulakrum 
i paster i vetes se tyre'. 
E njejta skeme mund te thuhet se vlen 
edhe per Shqiperine. Pas renies se komu- 
nizmit ne zgjedhjet e para fitoi partia 
socialiste (ish PPSH). Kjo e paraqiste 
'reflektimin e realitetit bazik'. Te dytat 
zgjedhje te parakohshme i fitoi PD, me 
c'rast u 'fsheh dhe u deformua realiteti 
bazik'. Skemat piramidale imponuan 
zgjedhje te parakohshme nga te cilat 
'fajtoret' u ndeshkuan me voten e pop- 
ullit, duke i sjelle rishtaz socialistet ne 
pushtet, pra 'u nderpre mungesa e realite- 
tit bazik'. U caktua nje qeveri transitore e 
unitetit me kryeministrin opozitar 
(socialist) Bashkim Fino. 
Konfliktet brendaperbrenda socialisteve, 
ndarja e LSI-se (konkretisht Ilir Metes) 
nga trungu i PS-se, korrupsioni galopant 
dhe sundimi i kaosit ne vend te ligjit, ben 
qe zgjedhjet e fundit t'i fitojne demo- 
kratet. Megjithekete opozita nuk shfaq 
simp-toma gtensionimi, keshtu 
qe edhe ketu kemi shkeputjen e 
dy subjekteve politike nga 
realiteti: secila per vete ne vete 
jane bere simulakrum i paster ne 
vetenetyre. Tash ne opozite jane socialistet qe jane 
me te zeshem pas heqjes (se perkoh- 
shme te Nanos nga skena politike). Ata u 
treguan se dine te behen edhe agresive 
kur eshte nevoja, duke mos u skuqur fare 
qe t'i qerojne hesapet edhe fizikisht me 
pushtetaret, qofte edhe kur kundershtari 
eshte femer. Me 28 korrik 2006, dite e 
premte, ne parlamentin shqiptar 
sulmohet fizikisht nga ish kryeministri 
socialist Ilir Meta, kryeparlamentarja demokrate Jozefma Topalli. 
Presidenti Alfred Moisiu eshte ne 
pozicionin pat. Ai eshte kryetar koncen- 
sual dhe mundohet ta ruaje neutralitetin 
me cdo kusht (me gjase shpreson te fitoje 
edhe ndonje mandat). Nga ana tjeter PD 
deshiron t'i beje disa veprime duke 
nderhyre edhe ne KQZ, si duket per t'ia 
lehtesuar vetes marrjen edhe te pushtetit 
lokal, edhe vazhdimesine e pushtetit 
parlamentar dhe qeverises. Keto 
polarizime e demtojne qarte imazhin e 
vendit ne bote. Kjo nuk i konvenon PD, 
prandaj gjithnje e me teper shihet se 
deshiron uljen e gjakrave. 
Me 12 gusht 2006 mediat percollen 
intervisten e kryeministrit Sali Berisha 
dhene "Zerit te Amerikes" me titull 
'Berisha fton perseri opoziten per 
bashkepunim per reformat e vendit'. 
Megjithekete opozita nuk shfaq simp- 
toma ctensionimi, keshtu qe edhe ketu 
kemi shkeputjen e dy subjekteve politike 
nga realiteti: secila per vete ne vete jane 
bere simulakrum i paster ne veten e tyre. Situata ne Kosove dhe ne 
pergjithesi ku jetojne shqiptaret 
te kujton nje film amerikan me 
titull "Slacker" (dembeli, 
bishtnuesi, pertaci) qe ben fjale 
per humbjen dhe shkaper- 
derdhjen e te rinjve amerikane Shqiperia dhe Kosova ne kete menyre 
jane shnderruar ne nje Dizniland te 
Bodrijarit, duke rene ne hiper-realitet. 
Njera shpreson anetaresimin e shpejte ne 
strukturat euroatlantike, kurse tjetra 
pavaresine e saj; qe te dyja i kane hedhur 
syte nga faktori nderkombetar. Dizniland 
eshte pjesa tjeter e Amerikes. Zhan 
Bodrijar theksonte se "Diznilendi eshte i 
vendosur si imagjinar, ashtu qe ta 
perkrahe besimin se ^do gje tjeter eshte 
reale, edhe pse Los Anxhelosi dhe 
Amerika, te cilat e rrethojne, me nuk jane 
reale, por bejne pjese ne nje lloj te 
mbireales dhe simulacionit. Nuk kemi te 
bejme me ndonje perfytyrim te rrejshem 
te realitetit (ideologjise), kemi te bejme 
me te fshehurit, se realiteti me nuk eshte 
realitet, pra me shpetimin e parimit te 
realitetit" 

Ai nenkupton krijimin e dickaje imagjin- 
are, qe duhet ta ushqeje besimin tone ne 
principin e reales, realitetit, permes se 
ciles duhet te rikrijohet realiteti, te 
rivendoset ose te rigjenerohet ai. Realiteti 
eshte perhumbur dhe ne vend te tij kane 
mbetur shenjat dhe sistemet, simula- 
krumet disimulacionet e tyre. A eshte per Paqja @ 

19 Janar 2007 

ne ngushellues fakti se Dizniland sipas 
Bodrijarit, nuk eshte shtepi fantastike e 
argetimeve e shkeput-ur nga Amerika e 
vertete, por eshte vete themeli i mundesise 
se shfaqjes ne Amerike si 'realitet ne boten 
post-moderne'?!... Jemi shperndare dhe jemi 
pergare ne menyre te hatashme. 
Shkaperderdhja jone ka shume 
specifika, por ajo ka te beje edhe 
me civilizimin postmodern 
perendimor. Te gjithe e dine se Kosova eshte ne ska- 
mje. 60 % e popullates perballen me var- 
feri,14% me varferi ekstreme, por, nga 
ana tjeter, perdite shikon te ngrihen shtepi 
e ndertesa luksoze, kafenete jane te 
mbushura me te rinj, rruges mahnitesh me 
vetura luksoze... Realiteti i shperfytyruar 
ne Shqiperi dhe Kosove eshte nje hiper- 
realitet qe duke synuar te jete dicka ekstra 
ose super, kthehet ne pseudo. 
Situata ne Kosove dhe ne pergjithesi ku 
jetojne shqiptaret te kujton nje film 
amerikan me titull "Slacker" (dembeli, 
bishtnuesi, pertaci) qe ben fjale per 
humbjen dhe shkaperderdhjen e te rinjve 
amerikane. Ne film gjithcka duket e 
cuditshme: ngjarja dhe protagonistet. 
Njeri zakonisht flet per tema politike, 
tjetri eshte i magjepsur pas Elvis Prislit, 
nje femer e re perpiqet te shese nje brisk te 
Madones per test gjinekologjik, tipi tjeter 
flet se si Bushi nuk i ka fituar zgjedhjet ne 
menyre legjitime (me 1988), nje zezak i ri 
shet fanella me mbishkrimin "lirojeni 
Mandelen!' dhe ekzekuton nje rep politik 
te stereotipizuar, nje artistaktivist ne 
dhome mban plot televizore dhe 
videokaseta, dy vete ne kafene filo- 
zofojne per filmat vizatimore. . . 
Skena te peraferta jane edhe ato te 
perditshmerise sone. Jemi shperndare dhe 
jemi percare ne menyre te hatashme. 
Shkaperderdhja jone ka shume specifika, 
por ajo ka te beje edhe me civilizimin 
postmodern perendimor. Pak gjera na 
lidhin. Aq jemi perimtesuar ne kuantitet 
(parti, asociacione, media...) saqe pothu- 
ajse i kemi humbur te gjitha standardet per 
kualitet. Arsimi na eshte shnderruar ne 
mikro dhe makro biznes, kultura gati eshte 
tretur dhe eshte avulluar ne forma rituale e 
ceremoniale, sfera publike eshte bere 
inerte dhe manipuluese. Ndjenjat etnike 
dhe religjioze jane bere te pamjaf- 
tueshme dhe komplekse. Sic thote Daniel 
Bell ne librin (i( The cultural contradictions ", 
"Ngjarjet, rruga, skena... tash jane parametra 
jo vetem te artit, por edhe te jetes" Paqja @\ 19 Janar 2007 

Tensioni ne Universitetin e Prishtines AM*siiiiiii NJOHURI TE PAKTA PER PROCESIN E BOLONJES Universiteti i Prishtines me te vertete eshte ne nje gjendje alarmuese, per vet faktin se 
shumica e profesoreve bashke me studentet nuk kane njohuri per "Deklaraten e 
Bolonjes". Studentet duhet te dine per te drejtat e tyre, se si te ankohen dhe te kene 
argumente per ankesen e tyre. 
Mergim LUSHTAKU 

lUniversiteti i 
I Prishtines eshte ne nje 
I gjendje alarmuese, 
I per vete faktin se 
I shumica profesoreve 
I dhe studenteve nuk 
Ikane njohuri per 
'"Deklaraten e 
Bolonjes". Studentet duhet te dine per 
te drejtat e tyre, se si te ankohen dhe te 
kene argumente per ankesen e tyre. 
Kjo gjendje vjen per shkak te jo- 
seriozitetit te profesoreve, e ne vecanti te 
struktures udheheqese te Fakulteteve. 
Profesoret pertojne te ndjekin trajnime 
qe kane te bejne me reforma. Edhe ata qe 
dicka kane mesuar per procesin e 
Bolonjes, e kane keqkuptuar pjesen me te 
madhe te ketij procesi. Ata as qe jane 
konsultuar me koordinatoret e ECTS. 
Kemi raste te ndryshme ne fakultete ku 
studentet kane deshiruar dhe kane marre 
initiative per t'u transferuar prej nje dep- 
artamenti, ne nje departament tjeter, 
brenda te njejtit Fakultet. Fatkeqesisht 
struktura udheheqese e ketij Fakulteti e 
ka keqkuptuar Deklaraten e Bolonjes, dhe kemi shume raste kur procesin e 
Bolonjes e kane kuptuar ne menyre gjys- 
make. Ndodh qe strukturat udheheqese e 
dine se studentit i lejohet te ndjeke (te 
degjoje dhe te hyje ne provim) nje lende, 
nje semester apo edhe nje vit ne nje 
Fakultet, apo edhe ne nje vend tjeter, por 
e ndalojne qe ta nderroje departamentin 
ne te njejtin Fakultet. Dhe thone: "Nese 
do ta nderrosh departamentin, atehere 
fillo nga fillimi". Por, realiteti eshte 
ndryshe:Deklarata e Bolonjes dhe ECTS- 
ja e lejon transferimin apo mobilitetin e 
studentit jo vetem brenda Univer site tit, 
por edhe jashte tij, qe do te thote edhe ne 
universitete te tjera ne Evrope. 
Problem tjeter jane edhe afatet! Afatet 
sipas statutit te UP-se jane te percaktuar 
ne 3 (neni 124, pika 2), por ne gjendjen 
reale te cilen UP-ja ka tani per tani, 
studenti e ka te veshtire te diplomoje ne 
tri afate dhe me 1 4 provime ne vit. 
Nese deshirojme te praktikojme reformat 
ne UP, duhet bere aplikimi i duhur, me 
vend dhe me kohe. E kjo mund te behet 
me reformimin e lendeve dhe aplikimin e 
metodes se ECTS-se, e cilamerrparasysh edhe ngarkesen e studenteve gjate 
studimit te nje lende. 

Ndryshime duhet te behen sa me pare. 
Ndryshime duhet te behen tek lendet, 
vleresimi sipas ngarkeses se studentit, 
informimi per procesin e Bolonjes, 
aplikimi i kredive ne menyre te drejte, etj . 
Punen me te madhe tani momentalisht e 
kane strukturat e Fakulteteve, bashke me 
studentet, qe do te ndikojne qe te mos kete 
padrejtesi. 

Nese profesoret dhe studentet ia 
deshirojne te miren Universitetit te 
Prishtines dhe kualitetit te studimeve, 
atehere duhet te fillojne te jene me aktive 
rreth njohurive te Procesit se Bolonjes. 
Nje fjale e urte thote: "Liria eshte si ajri; 
nuk hetohet derisa nukfillon te zhduket", 
keshtu qe ne duhet t'i dime te drejtat tona 
dhe mos te na bien ndermend atehere kur 
nuk kane me rendesi. 

Fundi i realizimit te procesit te Bolonjes 
eshte viti 2010. Prandaj, duhet te 
veprojme sa me energjikisht qe te 
permbushen objektivat e ketij procesi, 
ashtu qe Universiteti i Prishtines te behet 
promotor i zhvillimit te vendit tone. 
SioiGjiraike Papunesia., kancer i shoqerise Paqja @ 19 Janar 2007 PROBLEM SOCIAL APO PROBLEM POLITIK? 13% e popullsise apo 350 mije persona, gjegjesisht 65 mije familje jane ne varferi te 
skajshme, varferi e cila i shtyn ata te bejne shitjen e pasurise se tyre, si shtepite, tokat, 
stolite e gruas, e me e keqja e te keqijave eshte se nga ky 13% i varferise ekstreme jane 
shitur edhe organet e trupit, si veshka, etj. Kjo shkon edhe me tutje, kur keta njerez sillen 
rreth klinikave tona qe te shesin gjakun e tyre, ne menyre qe te sigurojne jetesen e tyre. Arber ZEKA 

Nga 2.5 milion banore, qe ka Kosova, 
1 .25 milion prej tyre jetojne ne varferi si 
rezultat i papunesise se madhe qe mbret- 
eron ne vendin tone. 

Papunesia eshte faktori i cili ka bere qe 
13% e popullsise te jetoje ne varferi te 
skajshme. Kjo nenkupton njerez te 
moshuar pa strehe, femije te cilet kalojne 
kohen neper plehra per te gjurmuar per 
kanage, apo per ndonje metal qe mund ta 
shesin. Kjo shkon edhe me tutje, kur ata 
gjurmojne ne plehra per ushqim. 
Jane keto disa fakte te perditshmerise se 
shoqerise sone ne te cilen ne sot jetojme. 
E gj ithe kj o vj en si rezultat i moskrij imit 
te vendeve te reja te punes. 
Sig e cekem me lart, 13% e popullsise apo 350 mije persona, gjegjesisht 65 mije 
familje (studim i Bankes Boterore) jane 
ne varferi te skajshme, varferi e cila i 
shtyn ata te bejne publikimin e shitjes se 
pasurise se tyre, si shtepite, tokat, stolite e 
gruas, e me e keqja e te keqijave eshte se, 
nga ky 13% i varferise ekstreme jane 
shitur edhe organet e trupit, si veshka, etj. 
Kjo shkon edhe me tutje, kur keta njerez 
sillen rreth klinikave tona qe te shesin 
gjakun e tyre, ne menyre qe te sigurojne 
jetesen e tyre. 

Sipas hulumtimeve te bera nga UNDP-ja 
dhe Riinvesti gjate vitit 2005, konsta- 
tohet se: 49% mendojne se jane probleme 
sociale, kurse 33% mendojne se jane 
probleme politike. Por, megjithate, keto te dyja jane elemente qe bashkohen per 
derisa politika eshte ajo qe udheheq 
shoqerine. 

Problemet ne shoqerine tone sa vijne e 
shtohen. Nga nje ankete e zhvilluar me 
qytetaret, nxirret se 55% e te intervist- 
uarve, ne lidhje me problemet e Kosoves, 
mendon se problemi kryesor i ngecjes se 
zhvillimit te vendit tone eshte rezultat i 
papunesise. Papunesia sa vjen e shtohet 
dhe ne baze te statistikave momentale, 
60%) e popullsise se Kosoves eshte e 
papune. 

Pses f kapune? 

Kosova eshte nje vend ku investohet 
shume pak para per industrite te cilat do te 
r Paqja @\ 19 Janar 2007 SiOK&irailie mund te hapnin vende te reja pune. 
Sektori i bujqesise, i cili eshte nje prej 
sektoreve me te rendesishem per 
zhvillimin e nje shteti, eshte gati i pa 
shfrytezuar. Kosova me bujqesine e saj 
do te mund t'i mbulonte vete te gjitha 
nevojat per ushqim. Prandaj te mirat qe 
Zoti u ka dhuruar kosovareve, si edhe te 
miren qe buken ta sigurojne nga vet 
vendi i tyre, ata i lene te pa shfrytezuara. 
Kosova posedon sa e sa hektare toke qe 
do te mund t'i mbillte me grure dhe nga 
ky grure do te mund te siguronte miell 
per qytetare e vet. 

Me token qe disponon Kosova, jo vetem 
qe do te mund te arrinte t'i permbushte 
nevojat e veta, por do te mund te 
furnizonte edhe disa shtete perreth. Me 
kete do te krijoheshin vende te reja pune, 
qe do ta zbusnin sadopak papunesine e 
madhe qe mbreteron. 
Nje shqetesim tjeter per vendet e punes 
dhe te mirat e tyre materiale eshte 
pakesimi i misionit te OKB se, qe ka 
shpenzuar 2.6 miliarde euro ne Kosove. 
Ky burim i te ardhurave per kosovaret do 
te jete nje goditje e madhe gjate vitit 
2007, duke u bazuar ne ate se pjesetaret e 
saj do te pakesohen vazhdimisht, kur 
gjithashtu e dime se edhe nje pjese e 
madhe e kosovareve jane te punesuar ne 
kete mision. Ku do te punojne ata kur 
ketij misioni t'i vije fundi? 

Kosova, nje Vend i Harruar apo Pune 
e Korruptuar? 

Kosova po jeton ne vendin e harruar, ku 
cdo dite e me shume po perballet me 
mungesen e vendeve te punes. Ekonomia 
e paqendrueshme dhe mungesa e rritjes 
se investimeve ne Kosove eshte 
kercenim per te ardhmen e saj. Ne 
menyre te vecante, mund te themi se 
papunesia eshte kercenimi kryesor. A 
mund te kete dicka me te demshme per 
papunesine se sa prezenca e korrupsionit 
ne vendin tone? 

Kur miqte dhe pjesetaret e te njejtes 
familje jane neper poste zyrtare, gjendje 
e cila eshte shume prezente ne Kosove, a 
eshte dickatjeterpervecseKORRUPSION? 
A thua cfare eshte, per ata te cilet se 
kuptojne apo nuk duan ta kuptojne, termi 
i shume perfolur korrupsion? 
Korrupsioni lidhet me ate kur dikush e 
shperdoron pushtetin, apo vendin e 
punes qe i eshte besuar, per te pasur 
perftime personale. Ne kete rast ky njeri, 
apo keqperdorimet e bera nga ana e tij, e 
bejne ate qe te jete njeri i korruptuar. Te 
tille jane ata qe me pozitat e tyre nuk 
; asgje tjeter pervec rritjes se pagave te tyre dhe pranimit te stafit te ri punues, 
vetem nepermjet marrjes se mitos. Athua 
ku e dergojne kete shoqeri, prej dy milion 
e gjysme banore, keta njerez? ^fare po 
bejme ne si pjese e kesaj shoqerie qe kjo 
gjendje te ndryshoje? Apo ndoshta jemi 
te kenaqur me kete gjendje? Nuk duhet te 
presim qe te huajt te vijne te na i zgjidhin 
problemet tona, sepse edhe ne kemi 
potenciale hie me pak se ata, dhe punet 
tona mund t'i zgjedhim edhe vete. Ajo 
cfare i duhet me teper kesaj shoqerie 
eshte dashuriandaj njeri tjetrit. 
Qeveria e Kosoves sikurse s'ka plane 
konkrete per hapjen e vendeve te reja te 
punes, dhe as qe ka ndonje plan ne kete 
drejtim. 

Pra mund te perfundojme se, ne qofte se 
buxheti i Kosoves do te administrohej ne 
rregull duke anuar kah drejtesia, sigurisht 
se pushtetaret do te kishin kohe te 
merreshin me projekte, qe do te 
reflektonin ne hapjen e vendeve te reja te 
punes. 

Nese gdo pune qe con ne dem te te tjereve, 
dhe i siguron vetes dobi te teperta, paga te korruptuara, dhe korrupsioni behet nje 
problem dhe nje sfide shume e madhe per 
shoqerinetone. 

Si do te sigurojme nje te ardhme me 
pune? 

Me gjithe rrethanat aktuale, Kosova ne 
fakt mund te mbijetoje. Por per ta 
perballuar sproven duhen ndryshime 
rrenjesore. Kosova eshte ende e izoluar 
dhe asaj i duhet ta zgjidhe sa me shpejt 
statusin e saj te padefmuar. Qeveria duhet 
te bej investime thelbesore ne arsim, pasi 
Kosova momentalisht ka normen me te 
ulet ne Evrope per ndjekjen e shkolles, pas 
asaj te ciklit te dyte. Gjithashtu, qeveria e 
Kosoves duhet te kete nje qasje krejt 
ndryshe ndaj korrupsionit. Populli i 
Kosoves duhet ta kuptoje se pavaresia nuk 
eshte shkop magjik, per t'i zgjidhur te 
gjitha problemet. 

Rinia duhet ta ndryshoje mendimin e saj 
per Perendimin, pasi Perendimi nuk eshte 
vendi ku njeriu mbledh para me grabuje 
dhe e mbush thesin me para. I riu duhet te 

m 
majme, bile edhe shtepi me pishine dhe 
privilegje te tjera ne pushtet, atehere 
themi se: 

Jane te paparashikuara pasojat qe sjell 
korrupsioni dhe marredheniet e kete nje qasje tjeter ndaj kesaj pike- 
pamjeje, dhe ai duhet ta kuptoje se kudo 
qe te punoje, edhe do te fitoje, prandaj 
duhet te punoje ne vendin e vet dhe te 
fitoje ne vendin e vet. SioiGjiraike PAQJA @ 19 Janar 2007 Kushtet e studenteve ne konvikte 80% E TE ANKETUARVE NUK JANE TE KENAQUR 
ME KUSHTET NE KONVIKTE Me kete hulumtim kemi konstatuar se 31% e te anketuarve banojne ne konvikte per 
shkak te kushteve ekonomike, ku 34% e tyre mendojne se pagesa prej 40 euro ne muaj 
eshte e larte, 60 % mendojne se pagesa eshte mesatarisht e ulet, kurse 6% mendojne se 
kjo pagese eshte e ulet. Driton BUBLAKU & Zymber OSMANI Studentet te cilet banojne ne kompleksin 
e konvikte ve qe gjendet ne lagjen 
Ulpiana te kryeqytetit, ballafaqohen me 
probleme nga me te ndryshme. Nder 
problemet kryesore te tyre jane: uji i 
ngrohte, ngrohja dhe ushqimi. 
Ne nje hulumtim empirik te bere nga nje 
grup studentesh te Departamentit te 
Gazetarise, qe vepron ne kuader te 
Fakultetit Filozofik, studentet, banues te 
ketyre konvikteve, kane shfaqur 
problemet me te cilat ata kryesisht 
perballen. Nga ky hulumtim, i kryer me 
100 studente, dalin statistika te cilat ne te 
ardhmen duhet te prekin se paku 
ndergjegjen e administrates se 
konvikteve, qe keta te fundit te jene me te 
kujdesshem ne menaxhimin e fondeve qe 
studentet paguajne gjate nje muaji. 
Sipas ketij anketimi te realizuar brenda 
pese diteve del se studentet qe banojne ne 
konvikte, problem te vecante kane ujin e 
ngrohte, ku 87% e te anketuarve e vlere- 
sojne kete si problem baze, ndersa 27 % 
kane probleme me ngrohjen. 
Me kete hulumtim kemi konstatuar se 
3 1 % e te anketuarve banojne ne konvikte 
per shkak te 
kushteve eko 
nomike, ku>*^ 
34% e tyre (^ 
mendojne ^ Jm pagesa prej 40 euro ne muaj eshte e larte, 
60 % mendojne se pagesa eshte 
mesatarisht e ulet, kurse 6% mendojne se 
kjo pagese eshte e ulet. 
Ne qendren e studenteve jane pranuar me 
konkurs te rregullt 88% e te anketuarve, 
ndersa 12% me ndermjetesi. 
29%) e te anketuarve mendojne se ne 
konvikte ka shume ilegalitet, 1 1% mend- 
ojne mesatarisht, 24% mendojne se ka 
pak, 1%> mendojne se nuk ka fare, ndersa 
34%) nuk dine per kete problem. 74%) e te 
anketuarve jane te kenaqur mesatarisht 
me kushtet ne konvikte, 22%o pak te 
kenaqur, ndersa 2 % aspak te kenaqur . 
Studentet jo vetem qe kane probleme me 
kushtet e tyre te banimit, por edhe me 
administrated e konvikteve. 21% e te 
anketuarve nuk e dine se kush i 
administron, 8%o nuk e vleresojne aspak 
punen e tyre, 18%o e vleresojne 
pak, 32%o mesatarisht, 
ndersa 16% e te 
anketuarve 
vleresojne 
shu 

n eii 2 as 
me te mire punen e administrates. 
Rregullorja per mbylljen e deres ne 
konvikte ne oren 23:00, vlen vetem per 
89%o te te anketuarve, por jo edhe per 11% 
qe nuk e respektojne ate. Kjo rregullore i 
pengon ne aktivitetin studimor 21% te 
anketuarve, por jo edhe pjeses tjeter . 
Se sa respektohet hyrje dalja e meshkujve 
ne konviktin e femrave dhe anasjelltas, 
23%o e te anketuarve shprehen se kjo nuk 
respektohet dhe se atyre iu pengon, 35 % 
mendojne se respektohet mesatarisht, 
ndersa 42%o e te anketuarve shprehen se 
kjo nuk ju pengon fare. 
Pjesen me te madhe te mesimit, per shkak 
te kushteve, 51% e te anketuarve e 
mesojne ne konvikte, 45% ne Biblioteken 
Kombetare dhe 18% ne bibliotekat e tjera 
te qytetit . 

Ne mensen e konvikteve ushqehen 59%o e 
te anketuarve , 17% e pergatisin ushqimin 
vete dhe 11% ushqehen ne qytet. Prej 
atyre te cilet ushqehen ne mense, 
vetem 31%o e konsiderojne 
ushqimin e mire, 34%o mendojne 
se ushqimi eshte mesatarisht i 
mire, ndersa 24%o e vleresojne 
pak ushqimin. 

Ne perfundim te ketij hulumtimi 

del se 80%o e te anketuarve nuk 

j^jane te kenaqur me kushtet ne 

jj konvikte dhe do te donin t'i 

ht nderronin ato, 14%o mendojne 

^ me shume per sigurine, ndersa 

^ 12%o deshirojne te kete 

| ndryshim ne pamjen e 

ikonvikteve. 49 % e te 

anketuarve do te donin ta 

nderronin konviktin me banese 

private, ndersa 51 shprehen 

deshiren te jetojne edhe me 

tutje ne konvikte . 

Ne kete hulumtim jane 

anketuar 100 studente te te dy 

gjinive, mosha mesatare e te 

cileve arrin 2 1 . 5 6 vj et. Paqja @ 19 Janar 2007 Paralele kohesh 
"TY PARTI T'JAP ME KUPTU" Mjere ai qe s f ka parti! Kur je me parti, njerezit te vijne verdalle e nuk te lene rehat, 
ndersa kur nuk je ne parti, as nuk te pershendesin. Kur je ne parti, sillesh si 
intelektual e zoteri, e kur je pa parti, nuk te ben kush hesap se je njeri. Keshtu e ka 
kjo pune partia eshte bere gjithcka. Per dike bile edhe Zot. ZekerijalBRAHIMI 

Ky titull eshte ne fakt perkujtim ne nje 
poezi te kohes se komunizmit, te cilen 
shpesh e degjoja kur isha femije, por 
kuptimin e saj e kam marre vesh shume 
vone, atehere kur e kuptova se dikur kur 
une ende nuk kam qene ne kete dynja, kur 
ne keto hapesira ishte bere kolektivizimi 
i prones, njerezit me kenge ia kishin 
dorezuar pronen shtetit. Pikerisht kjo 
poezi me kujtohet sa here qe jam i 
detyruar te mendoj per jeten politike 
demokratike te vendit tone. Tashme 
eshte bere me shume se nje dekade e 
gjysme qekur te ne sistemi njepartiak 
eshte zevendesuar me ate shumepartiak, 
por kur ia ben nje barazim gjithe kesaj 
jete politike, njeriu deshperohet sa pak 
ndryshojne keto dy kohe. Edhe pse 
cmimi i ketij nderrimi ka qene shume i 
madh: shume luftera, gjak, vrasje e 
dergjje.Por,kot. 

Partia si fabrike 

Ja per shembull: edhe sot drejtorin e 
foshnjores e cakton partia, edhe 
edukatorin e cerdhes e cakton partia, 
edhe mesuesin e profesorin e cakton 
partia, edhe drejtoret e shkollave i cakton 
partia, edhe pastruesit e rojtaret e 
shkolles i cakton partia, edhe 
universitetet i krijon e i shkaterron partia, 
dekanet i cakton partia, i shkarkon partia 
dhe prape i ngarkon partia. Po ashtu edhe 
rektorin e prorektoret i cakton partia, si 
edhe kryetaret e senateve e te 
salltaneteve te tjera. Mjeke krijon partia, 
pra edhe shendet partia. Partia i cakton, i 
puneson dhe i c'puneson edhe 
administratoret, partia krijon dhe 
puneson perkthyes, partia prodhon 
doktore shkencash qe pastaj shkruajne 
per historikun e partise, partia prodhon 
shkencetare, ne parti vendoset kush eshte 
marre mjaft me politike qe tash e tutje ta 
vazhdoje zanatin e shkencetarit, partia 
prodhon intelektuale e drejtore nderma- 
rrjesh. Partia prodhon cobane, shofere, 
hakere, gangstere, partia si fabrike 
hesapi. Partia per dike edhe Zot 

Je ne parti, mund te jesh gjithkund, s'je ne 
parti, s'je askund. Nuk eshte me rendesi 
sa di, me rendesi eshte a je ne parti. Nuk 
eshte me rendesi a e ke lexuar Platonin, 
me rendesi eshte ta njohesh kryetarin, 
nenkryetarin a deputetin e partise, fundja 
edhe ndonje kryetar dege. Vetem te jete i 
partise. Nuk eshte me rendesi te jesh 
gazetar i mire qe te behesh redaktor e 
kryeredaktor, me rendesi eshte ta degjosh 
shefm politik. Deshiron te behesh polic, 
duhet te kesh lidhje ne parti. Deshiron te 
besh biznes privat, duhet ta ndash me 
partine. Deshiron te besh kontrabande, 
duhet ta ndash me bosin e partise. Me 
partine gjithcka mundet, ndersa pa 
partine nuk mundet asgje. Me parti 
behesh reis, kryetar i myslimaneve dhe 
myfti, ndersa pa parti jep doreheqje dhe 
behesh kolumnist i mire ose, ne 
shembullin me te skajshem, heretik. 
Me parti behesh hoxhe ne xhami, drejtor 
ne poste, shef ne aeroport, rojtar ne spital, 
pastrues ne "Komunalec", profesor ne 
fakultet, kryetar i lidhjes se studenteve, 
student i gjenerates, futbollist i vitit, 
sportist i vitit e ekip kampioni. Vashezat 
me parti behen mise e prej aty 
sekretaresha neper zyrat e atyre te partise, 
ndersa djemte me parti behen "mister". 
Me parti ben kulture, organizon festivale, 
merr cmime te para e te dyta, organizon 
ekspozita e pret shirita te kuq. Me parti je 
i respektuar, nuk e heq fare kravaten, 
ndersa pa parti, strukesh neper qoshe dhe 
askush nuk te perfill. Me parti te ftojne ne 
emisione, te debatosh, te japesh 
mendime, te propozosh (te llomotisesh 
kot), madje edhe vetem te pozosh, ndersa 
pa parti nuk te njeh njeri. Mjere ai qe s'ka 
parti! Kur je me parti, njerezit te vijne 
verdalle e nuk te lene rehat, ndersa kur 
nuk je ne parti, as nuk te pershendesin. 
Kur je ne parti, sillesh si intelektual e 
zoteri, e kur je pa parti, nuk te ben kush 
hesap se je njeri. Kush merr guxim te 
flase kunder partise, anatemohet, 
perjashtohet nga puna dhe nga shoqeria, bile jo vetem ai, por gjithe familja e tij. 
Keshtu e ka kjo pune partia eshte bere 
gjithcka. Per dike bile edhe Zot. Me 
shume e do dhe i frikohet partise se Zotit. 

Partia me jep shtepi 

Kur me kujtohen te gjitha keto dhe shume 
gjera te tjera qe nuk mund t'i shkruaj ne 
kete tekst, por qe secili nga ju mund t'i 
shtoje se paku edhe nga dy-tre qe behen 
me parti e qe nuk behen pa parti, bindem 
se vertet pa te drejte njerezit e shajne me 
aq afsh sistemin e kaluar politik. Me vjen 
inat pse njerezit jane aq te ndyte. Jane 
kunder asaj qe vete e veprojne. Po me 
thoni a nuk kane qene te gjitha keto edhe 
ne sistemin e kaluar? Madje ne disa gjera 
ne tash ia kalojme atij sistemi. Kam 
pershtypjen se dallimi i vetem mes atij dhe 
ketij sistemi eshte vetem natyra e ketij 
teksti dhe emrat me te cilat emertohen 
sendet. Tash here puneson LSDM-ja, here 
VMRO-ja, here BDI-ja, here PDSH-ja, 
por gjithnje PARTIA. Ne sistemin e kaluar 
se paku kjo ka qene me lehte, ke hyre 
vetem ne nje parti dhe aty me i ke 
rregulluar te gjitha punet. Tash njerezit po 
detyrohen qe per keto arsye te shetisin 
neper te gjitha partite e askund te mos zene 
vend. Derisa t'ia arrijne qellimit: te behen 
te pasur, te behen shkencetare ose te 
marrin pozite grandioze. Kameleon 
hesapi. 

Prandaj ajo poezia "Ty parti t'jap me kuptu 
/ se token ne kooperative e kam dorezu / 
tash edhe ne katundin tone / kooperativa si 
lule lulon. / O moj parti ti me je shtepi / i 
gjithe katundi jeton ne vellazeri", shkon 
aq bukur nese ia nderrojme edhe vetem 
disa fjale per shkak te nderrimit te viteve 
me shume si numra sesa si permbajtje. Per 
shembull: "Ty parti t'jap me kuptu / se 
nderin e jeten te ti i kam dorezu / tash edhe 
ne mehallen tone / bukuria e deges tende si 
lule lulon. / O moj parti ti me je shtepi / i 
gjithe populli jeton ne apati.". Sa te 
ngjashme e te bukura, apo? 
Epo, te na rroje partia atehere ! l&<*»sioiv/a Paqja @ 19 Janar 2007 

Reflektime nderkombetare per Kosoven 

NE PRITJE TE DOKUMENTIT TE AHTISAARIT 

ff Te gjithe ne, amerikanet dhe evropianet, mendojme se Bashkimi Evropian dhe Shtetet 
e Bashkuara duhet te jene sa me unike" per ^eshtjen e Kosoves, ka deklaruar shefi i 
diplomacise evropiane Havier Solana i cili ka biseduar per Kosoven me Sekretarin e 
Pergjithshem te OKB-se, Ban Ki Moon. Demir RESHITI Gjysma e dyte e muajit dhjetor te vitit te 
kaluar dhe dhjetediteshi i pare i ketij viti, 
eshte karakterizuar me disa takime qe 
kryendermjetesi i OKB-se per statusin e 
Kosoves, Martti Ahtisaari ka pasur me 
personalitete te rendesishme te qendrave 
te vendosjes me qellim te "harmoni- 
zimit" te qendrimeve per rrumbulla- 
kimin e propozimit te tij per statusin, i cili 
eshte paralajmeruar te behet publik 
menjehere pas zgjedhjeve parlamentare 
ne Serbi qe do te mbahen me 2 1 janar. 
Se cfare do te permbaj ky "propozim", 
jane duke u bere prognoza nga me te 
ndryshmet, por emerues i perbashket i te 
gjitha ketyre prognozave eshte nje' 
pavaresi e kushtezuar me mbikeqyrje 
nderkombetare nepermjet nje misioni te 
ri i cili do ta zevendesoje UNMIK-un, 
por kesaj radhe do te perbehet nga 
Bashkimi Evropian. 

E vecanta tjeter e zhvillimeve nderko- 
mbetare per Kosoven gjate kete 
periudhe, eshte paralajmerimi per nje 
raund te ri negociatash ndermjet 
Prishtines dhe Beogradit i cili do te 
zhvillohej pas propozimit te Ahtisaarit. 
Ne vazhdim po e paraqesim nje 
kronologji te ngjarjeve dhe deklaratave 
me te rendesishme lidhur me statusin e 
Kosoves, ne periudhen 20 dhjetor 2006 - 
11 janar 2007. 

(20 dhjetor) GNK-ja publikon 
raportin me te ri per Kosoven 
Bruksel - Bashkesia Nderkombetare 
duhet t'i jape mbeshtetje te fuqishme dhe 
te pa rezerve te derguarit te posacem te 
OKB-se per statusin e Kosoves, Martti Ahtisaarit qe te perfundoje procesin e 
zgjidhjes se statusit ne pjesen e pare te 
vitit te ardhshem, ka konstatuar GNK-ja, 
ne raportin e saj te titulluar "Statusi i 
Kosoves, muajt e veshtire qe na presin". 
Ne kumtesen e publikuar ne faqen e 
internetit te kesaj organizate, eshte 
theksuar se ekziston nje shqetesim serioz 
se shtyrja e prezantimit te propozimit te 
Martti Ahtisaarit pas zgjedhjeve ne Serbi, 
nuk do te jete e fundit. 
Bruksel - Europarlamentari holandez, 
Jost Lagendijk, ka pergatitur nje raport 
per te ardhmen e Kosoves dhe rolin e BE- 
se. Raportuesi i Parlamentit Evropian 
Lagendijk, raporti i te cilit ne fillim te 
vitit te ardhshem do te shnderrohet ne 
rezolute, eshte shprehur i bindur se 
Bashkimi Evropian se shpejti do te kete 
ISTAh pune me Kosoven, se ciles, sipas tij, 
bashkesia nderkombetare do t'i jape "nje 
sovranitet te kufizuar". . . 
Berlin - Fillimi i vitit te ardhshem do te 
jete i mbushur me Kosoven dhe Serbine, 
nese ne arenen nderkombetare nuk ndodh 
dicka me akute, ka vleresuar ministri i 
jashtem gjerman Valter Shtajnmajer. Ai 
ka thene se pas zgjedhjeve ne Serbi dhe 
publikimit te propozimit te Ahtisarit per 
te ardhmen e Kosoves, BE ja duhet te 
tregoje unanimitet. 

(21 dhjetor) 

Uashington - Secili raj on eshte nje rast 
ne vete dhe ato do te zgjidhen ne baze te 
rrethanave te vecanta historike e 
shoqerore, andaj ne nuk e shohim nje nderlidhje me rastin e Kosoves. Kete e ka 
deklaruar zedhenesi i Departamentit ame- 
rikan te Shtetit, Sean McCormack gjate 
takimit te rregullt me gazetare. 
Bruksel - Do te duhet me shume kohe se 
sa qe eshte planifikuar per ta defmuar 
statusin e Kosoves, ka deklaruar ne 
Bruksel ish-kryeadministratori i Kosoves, 
Bernard Kouchner, me c'rast i ka bere 
ftese Bashkimit Evropian per nje rol me te 
gjereneKosove. 

"Mendoj se nuk ka zgjidhje tjeter, dhe ne 
do ta arrijme ate, nje status ne mes te 
autonomise se gjere dhe pavaresise se 
kontrolluar me trupa", ka thene Kouchner. 

(22 dhjetor) Chandler: Kosova do ta 
fitoje pavaresine e kushtezuar 
Londer - Profesori i marredhenieve 
nderkombetare ne Universitetin 
"Westminster" te Londres, David 
Chandler, ka vleresuar se Kosova do ta 
fitoje pavaresine e kushtezuar, por se 
raportet brenda faktorit nderkombetar do 
ta pengojne pavaresimin real te saj. 
Chandler ka shprehur mendimin se 
Kosova do te kete fat te ngjashem me 
Bosnje e Hercegovinen. Profesori 
Chandler nje model te tille te statusit te 
ardhshem te Kosoves e ka quajtur 
pavaresi artificiale. 
(25 dhjetor) 

Uashington - "...Rezoluta e re e Keshillit 
te Sigurimit, do te specifikoje se cfare 
pushteti do te kete misioni i ri, i cili pritet Paqja @\ 19 Janar 2007 

te sjelle ne Kosove nga 1 000 deri ne 1 300 
persona, nga te cilet 900 deri ne 1000 do 
te jene oficere policie...", ka deklaruar ne 
nje bisede per "Zerin e Amerikes" shefi i 
pjeses se misionit te ri planifikues te BE- 
se qe do te merret me drejtesine dhe 
Dolicine, Casper Klunge. k^o>sioiv/a 
(26 ihje(or) Akksejev: Rusia nuk do 
ta ndryshoje qendrimin per Kosoven 
Beograd - "Rusia nuk do ta ndryshoje 
qendrimin per zgjidhjen kompromise per 
statusin e Kosoves ne pajtim me te 
drejten nderkombetare dhe e pranu- 
eshme per Beogradin dhe Prishtinen", ka 
thene ambasadori rus ne Serbi, 
Aleksandar Aleksejev, gjate nje ligjerate 
te mbajtur para studenteve te Fakultetit 
Juridik ne Kragujevc. 

(27dhjetor) 

Paris - Rusia po e shfrytezon krizen ne 
Kosove per te konsoliduar kthimin e vet 
ne skenen nderkombetare, ka vleresuar e 
perditshmjaparisiene "Le Figaro". "Prej 
ardhjes se Putinit ne pushtet, Moska carte 
dhe zeshem thekson rolin e vet te fuqise 
se madhe. £eshtja e Kosoves eshte ne 
menyre te drejtperdrejte e lidhur edhe me 
Gruzine, sic eshte Irani per SHBA-ne: 
prioritet i politikes se jashtme", ka 
konstatuar "Le Figaro". 

(8 janar) Merkel: "Nuk do te jete me 

pakpavaresi" 

Berlin - Ne nje interviste dhene kanalit te 

dyte "ZDF", kancelarja gjermane 

Angela Merkel e cila eshte edhe kryetarja 

e radhes e BE-se, nuk ka pranuar te 

prononcohet per statusin e ardhshem te 

Kosoves, pa degjuar nje here propozimin 

Ahtisaarit. "Nuk do te jete me pak 

pavaresi", ka thene Merkel. 

(9 janar) Ahtisaari me 26 janar do ta paraqes propozimin... 
Nju Jork - 1 derguari i posacem i OKB-se 
per statusin e Kosoves, Martti Ahtisaari, 
do t'i njoftoje ne nje takim ne Vjene, me 
26 janar, me dokumentin e tij mbi statusin 
final te Kosoves, perfaqesuesit e Shteteve 
te Bashkuara te Amerikes, ata te vendeve 
evropiane dhe Rusine, ka paralajmeruar e 
perditshmja e Nju Jorkut "The New York 
Times". Kjo gazete ka cituar burime te 
paemeruara diplomatike qe kane thene se 
Keshilli i Sigurimit me pas do te votoje 
per rekomandimin e Ahtisaarit, i cili 
pritet te jete i tille qe i hap dyert 
pavaresise se Kosoves, qe per nje 
periudhe do te jete e mbikeqyrur nga 
Bashkimi Evropian. 

Nju Jork - "Te gjithe ne, amerikanet dhe 
evropianet, mendojme se Bashkimi 
Evropian dhe Shtetet e Bashkuara duhet 
te jene sa me unike" per ceshtjen e 
Kosoves, ka deklaruar shefi i 
diplomacise evropiane Havier Solana i 
cili ka biseduar per Kosoven me 
Sekretarin e Pergjithshem te OKB-se, 
Ban Ki Moon. Solana ka thene se nuk 
beson se do te perdoret vetoja nga askush, 
pasi qe vetoja nuk do te ndihmonte aspak 
ne gjetjen e zgjidhjes per statusin e 
Kosoves. 

Madrid - Ministri i Jashtem i Spanjes, 
Miguel Angel Moratinos i cili eshte edhe 
kryesues aktual i OSBE-se, ka deklaruar 
se OSBE-ja do te vazhdoje te qendroje ne 
Kosove edhe pas miratimit te statusit 
perfundimtar. Keto komente ai i ka bere 
ne Madrid pas takimit me te derguarin e 
posacem te OKB-se per statusin e 
Kosoves, Martti Ahtisaari. 

(10 janar) Appathurai: NATO do te 
mbeshtese qendrimin e Ahtisaarit 
Bruksel - 1 derguari i posacem i OKB-se 
per statusin, Martti Ahtisaari, ne nje 
bisede telefonike me sekretarin e 
pergjithshem te NATO-s, Jap De Hop 
Schefer, ka konfirmuar se do te veprohet 
shpejt ne ceshtjen e statusit te Kosoves. 
Zedhenesi i NATO-s, James Appathurai, 
duke shpjeguar detajet e kesaj bisede, ka 
thene se Ahtisaari i di pozicionet e NATO-s per ceshtje qe kane lidhje me 
NATO-n dhe kjo e fundit do te mbeshtese 
qendrimin e presidentit Ahtisaari. 
Nju Jork - Qendrimi i ndermjetesuesit 
Martti Ahtisaari do t'iu behet i njohur te 
dyja paleve me se voni deri ne fillim te 
shkurtit, ka thene ne Nju Jork, udheheqesi 
i Politikes se Jashtme te Bashkimit 
Evropian, Havier Solana. "Kosova do te 
jete ne zemer te debate ve ketu, ne Kombet 
e Bashkuara", ka theksuar Solana, duke 
shtuar se ky debat pritet pas zgjedhjeve 
serbeme21 janar. 

(11 janar) GNK: Edhe dy jave 
negociata shtese pas propozimit te 
Ahtisaarit 

Bruksel - Shtetet e Bashkuara te 
Amerikes do te propozojne edhe dy jave 
negociata shtese pasi i derguari i posacem 
i OKB-se Martti Ahtisaari ta paraqese 
propozimin e tij per statusin e Kosoves, ka 
deklaruar te enjten ne Bruksel, drejtori i 
Grupit Nderkombetar te Krizave (GNK) 
per Kosove Alex Anderson, duke u thirrur 
ne burime brenda administrates 
amerikane. 

Londer - Zyrtare nderkombetare i kane 
thene BBC-se se i derguari i posacem i 
OKB-se per statusin e Kosoves, Martti 
Ahtisaari, pritet ta paraqese raportin e tij 
ne Prishtine dhe Beograd me 2 shkurt. 
Diplomate te huaj kane deklaruar se 
raporti fillimisht do te diskutohet me 
anetaret e Grupit te Kontaktit para se 
Ahtisaari t'ua paraqese ate vete pales 
shqiptare dhe asaj serbe. 
Londer - "Shpresoj se Ahtisaari do te beje 
nje propozim te mire, te balancuar dhe te 
pranueshem nga te dyja palet, ndonese 
nuk mund te garantoje kete", ka deklaruar 
zedhenesi i UNOSEK-ut Remi Dourlot ne 
nje interviste per radion BBC. Paqja @ 19 Janar 2007 Paradokse 

MARREVESHJE ABSURDE E PARISE ISLAME 

Festat e Bajramit nuk jane festa shteterore, as kombetare. Nuk jane as te Arabise, as te 
Shqiperise. (La sharkijja ve la garbijje) Nuk jane as pervjetor i subjekteve politike, qe 
shtetet apo kombet ta caktojne diten se kur duhet te festohen. Keto jane festa fetare 
islame te percaktuara me mbeshtetje ne Kuran dhe te praktikuara sipas tradites islame 
qe mbeshtet ne praktiken e Pejgamberit Muhammed a.s. duke filluar pas vitit 622, dhe 
vazhdojne deri sot. 

Na ndodhi edhe kjo (nje kenge moderne) 

FetiMEHDIU 
Po sigurisht ndodh! 
Mund te na ndodhi edhe 
mezi! 

Keshtu ndodh nese nuk 
mendohet si do te dilet 
perpara se te flitesh ne 
nje rruge te cilen nuk e 
ke kaluar ndonjehere me 
pare, nga arsyeja se secili deshiron te 
behet bajraktar. Secili mendon se duhet 
t'i dije te tera punet, madje me teper, edhe 
ato qe nuk j ane te tij , e te vetat nuk kryen 
fare. 

Keshtu veprojne disa institucione islame 
sot. Pas deklarimit te ketyre instituci- 
oneve paraqiten edhe zera sarkastik, te 
cilet mbase mendojne edhe seriozisht se 
secili shtet ku jetojne muslimane duhet te 
kete teleskope per te percjelle levizjen e 
trupave qiellore. 

Kete mundesi, atyre qe jane te disponuar 
per t'u tallur me festat islame, po ua japin 
institucionet islame, te cilat si duket kane 
lidhur marreveshje qe asnjehere te mos 
merren vesh, as per festat e perbashketa: 
Fiter Bajramin dhe Kurban Bajramin 
vetem dy festa gjate tere vitit, qe festohen 
prej shekullit te shtate, nga i tere opinioni 
islam ne mbare boten. 
Kjo u deshmua edhe ne rastin e Kurban 
Bajramit te vitit 1427. h. (2006.) 
Edhe sot ka zera nga individe, apo edhe 
institucione me kompetence, qe shpre- 
hen me papergjegjesi per geshtje shume 
serioze, sic eshte festa e Kurban 
Bajramit, sipas te cileve ka hapesire qe 
keto festa t'i caktojne shtetet: "...ne baze 
te mendimeve te dijetareve. . . " 
A ka dijetar qe mund t'ia caktoje henes 
rrugen?! 

Ka dijetare qe mund ta percjellin rrugen e 
henes dhe ata e kane obligim qe te 
informojne boten se kur behet hena e re, e 
ne asnje menyre nuk besoj se ka dijetar 
qe ia cakton rrugen henes per tere vitin. Per kete le ta japin mendimin ekspertet e 

kesaj fushe. 

Festat e Bajramit nuk jane festa 

shteterore, as kombetare. Nuk jane as te 

Arabise, as te Shqiperise. ( ...La sharkijja 

ve la garbijje...) Nuk jane as pervjetor i 

subjekteve politike, qe shtetet apo 

kombet ta caktojne diten se kur duhet te 

festohen. Keto jane festa fetare islame te 

percaktuara me mbeshtetje ne Kur' an dhe 

te praktikuara sipas tradites islame qe 

mbeshtet ne praktiken e Pejgamberit 

Muhammed a.s. duke filluar pas vitit 622, 

dhe vazhdojne deri sot. Por 

ama te gjithe popujt e 

botes, te cilet kane pelqyer 

per fe te tyre fene islame 

jane te interesuar, dhe kane 

te drejte dhe obligim qe te 

kerkojne nga paria e tyre te 

sillen me me pergjegjesi 

fetare dhe larg ngjyrimeve 

ideologjike sa i perket 

festimit te ketyre diteve te 

shenjuara. 

Tendenca per te marre 

primat dhe per te diktuar i 

ngjan peripecive qe perje- 

toi Krishterimi ne dhjete 

shekujt e pare, derisa arriti 

qe se pari te zhvendoset 

nga trualli ku u lind Jezu 

Krishti, (h. Isa a.s.) dhe 

pastaj te themeloje dy 

qendra rivale te 

Krishterimit qe te dyja 

jashte truallit ku kishte 

vepruar Ungjilli i h. Isait 

a.s.: Kishen e Stambollit- 

Kostandinopojes dhe 

Kishen eRomes. 

Sa sherbim te keq i afron 

paria islame fese dhe 

nj erezimit ne pergj ithesi ! 

Po sa keq qe edhe shqip- taret i bejne sherbim kesaj tendence! 
Per fat te keq, edhe sot, ne shekullin 21 
dikush mendon te sillet si ne shekullin 19 
apo ne fillim te shekullit te 20-te, kur 
hapesira shqiptare nuk e dinte cka eshte 
radioja, e lere me televizioni. Komuni- 
kimi elektronik as qe mund te imagjin- 
ohej. 

Kane kaluar dhe jane harruar kohet kur ne 
nje fshat, madje edhe tek me i madhi, 
kishte vetem dy radio aparate. Kane mbet 
larg vitet e shtatedhjeta te shekullit njezet 
kur kishte vetem dy here ne jave program 
W Paqja 19 Janar 2007 televiziv, e aparate televizive kishin aq 
veta sa mund t ? i numeroje ne gishtat e 
vetem njeres dore. Kane kaluar ato kohe 
kur disa imame ishin te ngarkuar qe me 
disa mjete te thjeshta te percjellin rrugen 
e henes dhe te mbajne rendin e fillimit te 
Ramazanit apo fillimit te festave te 
Bajramit. 

Fakti se hena nuk shihet ne te gjitha 
vendet e botes ne te njejten kohe, nuk e 
arsyeton aspak vonesen e festes Islame 
Bajramit as per nje dite e lere me per dy 
dite. Ky fakt sot u sherben vetem atyre qe 
deshirojne te manipulojne dhe te fusin 
hutim ne masen e painformuar. Kete fakt 
e dine edhe nxenesit e shkolles. E dine te 
gjithe se agimi e ngrysja ne Stamboll 
ndodhin perpara se te ndodhe ne Sevilje, 
e ne Prishtine ndodhin perpara se te 
ndodhin ne Paris, por te rriturit ekspertet 
duhet te j apin pergj igj en se ne asnj e vend 
te botes normale (jo ne pole te veriut e te 
jugut) ai dallim nuk kalon me shume se 
10 a 11 ore, kurse nje dite e kalendarit 
zgjat24ore. 

Prandaj nuk mund te deshtoje nje dite e 
tere per shkak te dallimit prej disa oresh. 
Mandej duhet pasur e qarte se kur behet 
hena e re, ne cilindo kend te botes qofte, 
ajo nuk kthehet me ne gjendjen e fazes se 
katert paraprake, por do te vazhdoje qe 
edhe ne ate vendin tjeter, ku 
konfiguracioni i kesaj toke e kerkon qe te 
shihet nje, a me shume ore me vone ne 
rrugen e vet te rrrotullimit do te paraqitet 
hene e re, qe do te thote se ka filluar dite e 
re. 

Keto gjera nuk mund te lihen me ne duar 
te individeve me mjete te stervjetruara. 
Ata e kane kryer misionin e tyre dhe 
duhet te konservohen e te vendosen ne 
muzeumet perkates. 

Nuk eshte e besueshme qe sipas ndonje 
burimi islam t'i lihet ne dore secilit 
musliman ta shohe henen e re dhe te 
veproje sipas asaj cka e sheh ai vete, 
ashtu sic nuk mund t i lihet vetem nje 
vendi te vendose per rajonin e vet se kur 
do te jete festa Islame, por nuk eshte e 
besueshme edhe kjo qe kalendarit te 
henes t'i caktohen ditet, paraprakisht per 
nje vjet e te jete gjithmone i sakte. 
Keshtu mendoj per shkak se, ekspertet 
thone ne kalimin e henes nga faza e katert 
ne fazen e pare nuk eshte gjithmone 
diferenca kohore e njejte, prandaj edhe 
duhet pritur. Nuk mund te merret 
periudha qe ka qene vitin e kaluar dhe te 
zbatohet edhe sivjet, sepse nga muaji ne 
muajkadallime. 

Institucioneve islame ne tere boten u 
mbetet qe t'i permbahen urdhrit te 
Kur'anit per konsultim te ndersjelle, te 
investojne me shume ne plotesimin e 
dijes perkatese ashtu sig i obligon Allahu 
xh.sh. me Kur' an qe vazhdimisht te 
mesojne, duke pas parasysh se hena eshte 
per llogaritje te kohes dhe per keto te 
shkembejne informacione dhe ta 
informojne opinionin e interesuar. Ne 
kushtet e sotme kjo eshte nje pune qe ndryshme, te ashtu quajtura me tradite 
historike. Le t'i kene parasysh Librat e 
shpallur, hapesiren ku jane shpallur dhe te 
kerkojne zgjidhje sipas tyre. 
Jane absurde marreveshjet per geshtjet per 
te cilat nuk je kompetent. Duhet te arrihet 
vetedijesimi se feja Islame ka nje autoritet 
qendror, ai eshte Kur'ani, kurse vendi i tij ■ - 

... . . ■S-T- '■ - 
kryhet brenda pese minutave dhe vetem 
keshtu ata e kryejne obligimin e tyre ndaj 
opinionit islam. Te gjitha veprimet e tjera 
shpien drejt futjes se hutimit te besimtaret 
islame, demoralizojne dhe thyejne 
zemrat e tyre, sepse bota sot eshte shume 
e vogel, ashtu qe me keto veprime 
tekanjoze e bejne nje familje qe te mos e 
perjetoje festen islame si feste te 
perbashket fetare, por si feste te imponuar 
nga faktoret politike e ideologjike. 
Duhet hequr dore nga marreveshja per te 
mos u marre vesh. Le te bejne dallimin e 
rrethanave ne te cilat ka ndodhur ndarja e 
Krishterimit dhe rrethanave dhe 
themeleve mbi te cilat eshte ndertuar 
Feja Islame dhe te heqin dore nga 
tendenca e dominimit te qendrave te eshte Hixhazi. Nese deshirojne te 
ndertojne qendra islame sipas modeleve te 
huaja ideologjike, ta dine se bejne sherbim 
te keq dhe e devalvojne vetem aktin festiv, 
por assesi nuk do te arrijne qe ta 
gjunjezojne henen. 

Keshtu si eshte vepruar kete vit me kete 
feste islame, opinioni islam ne tere boten 
ka arsye te jete i deshperuar. 
Edhe opinioni shqiptar eshte i deshperuar 
dhe kerkon me te drejte nga paria e vet qe 
te jene te kujdesshem. Mos fusin frymen e 
ideologjise pergarese ne festat fetare, por 
t'i permbahen frymes se Kur'anit dhe 
hadithit, burime nga te cilat rrjedhin 
porosite: Kapuni per litarin e All-llahut... 
konsultohuni ne pune... Behuni mesues ose te 
mesuar, por kurrsesi mos u beni te trete. . . SioiGjiraike Barazia Gjinore dhe te drejta e gruas sot Paqja @ 19 Janar 2007 TE DREJTAT E GRAVE NE KOSOVE NJIHEN VETEM 

NE BAZE LIGJORE Te drejtat e grave ne Kosove njihen vetem ne baze ligjore, ndersa ne praktike ato 
nuk respektohen dhe jane shume larg standardeve nderkombetare. Amide Latifi, 
udheheqese e organizates joqeveritare "Grate per grate" pohon se ligjet jane te 
pamjaftueshme, nese nuk zbatohen ne praktike. Emine VEZAJ 

Megjithese ne mund te kishim pritur qe 
avancimi i shkencave teknologjike dhe 
informative ne nje shoqeri qe kerkon 
perpjekje fizike ne nje numer gjithnje e 
me te vogel te vendeve te punes do te 
sillte nje permiresim te ndjeshem te te 
drejtave te grave, statistikat jane mjaft te 
qarta: qe ne vitet 1970, pabarazia 
ekonomike ndermjet vet vendeve te 
botes, gjinise dhe grupeve te tjera jane ne 
nje rritje konstante. Edhe pse kane kaluar 
60 vjet nga Deklarata Universale e te 
Drejtave te Njeriut dhe 31 vjet nga 
Konferenca e Pare e Kombeve te 
Bashkuara per Grate, edhe pse gjate 
ketyre viteve jane arshivuar perpjekje te 
pandalshme per emancipim real te 
shoqerise ne mbare boten, serish statusi 
dhe pjesemarrja e gruas mbetet nje nder 
problemet qe kerkon zgjidhje me 
efektive dhe nje vemendje te vecante nga 
ana e cdo shoqerie dhe qeverie. Disa 
raj one, fale avancimeve te tyre qe kane 
ne zhvillimin ekonomik, kane arritur 
rezultate te mira, por kjo nuk eshte ne 
pergjithesi. Ate forme te avancimit qe sot 
e shohim ne media, nepermjet shoqatave 
te ndryshme, qe kane te bejne kryesisht 
me problemet e grave te cilat kerkojne te 
drejtat e tyre ne sfera te ndryshme te 
jetes, sic jane; e drejta e lirise per te levizur, liria per t'u shprehur, e drejta per 
edukim, e drejta per te pasur prone, e 
drejta per te punuar dhe lufta per barazi te 
plote gjinore ne te gjitha shtresat e 
shoqerise; a thua perkrahet nga dikush, 
apo thene shkurt, a ka gjetur vend te 
pershtatshem? Apo ka hasur ne vesh te 
shurdhur dhe askush nuk deshiron qe te 
degjoje per te. Per te pare se sa eshte duke 
u punuar dhe duke u mbeshtetur ky 
projekt i grave feministe ne Kosove, ne 
Shqiperi dhe ne Maqedoni, ne vazhdim 
do te paraqesim statistikat, dhe do te 
nxjerrim nje konkludim me te mire rreth 
kesaj gjendje ne te cilen po kalon gruaja e 
shekullit21. 

Kosova: 

Perpara viteve 1990 praktikisht nuk 
kishte levizje te grave ne Kosove. Kur 
filluan bombardimet ne 1999, sidoqofte 
kishte rreth 1 organizata grash qe ishin 
aktive. Pas luftes, numri i organizatave 
eshte rritur ne menyre te ndjeshme duke 
arritur deri ne 600 organizata dhe shoqata 
te regjistruara. Rritja e numrit te 
organizatave eshte gjithashtu nje rezultat 
i ndihmes se huaj qe eshte kanalizuar 
edhe ne projekte per fuqizimin e grave ne 
Kosove. Shume organizata sot punojne 
per mbeshtetjenpsikologjike te grave dhe 
per ceshtjet qe lidhen me shendetin e 
grave. Pika tjeter fokusuese eshte mbi 
edukimin, mbi te drejtat e njeriut, ose mbi 
permiresimin e mundesive te grave per te 
siguruar nje vend pune, nepermjet 
trajnimeve te ndryshme profesionale. 
Se kendejmi, te drejtat e grave ne Kosove 
njihen vetem ne baze ligjore, ndersa ne 
praktike ato nuk respektohen dhe jane 
shume larg standardeve nderkombetare. 
Amide Latifi, udheheqese e organizates 
joqeveritare "Grate per grate" pohon se 
ligjet jane te pamjaftueshme, nese nuk 
zbatohen ne praktike. "Ne mesin e krejt 
ligjeve te cilat jane shume pozitive dhe 
jane ligje shume te mira, eshte edhe ligji 
per barazi gjinore, i cili nenkupton 
dhenien e mundesive te barabarta te dy 
grupeve te shoqerise, burrave dhe grave, 
pavaresisht nga gjinia. Megjithese ky ligj 
eshte ne leter dhe i shkruar mire, une nuk 
jam e sigurt qe edhe njerezit te cilet e kane 
merituar, e kuptojne se cka eshte barazia 
gjinore". Edhe Ibrahim Makolli nga 
keshilli per Mbrojtjen e te Drejtave dhe 
Lirive te Njeriut, thote se Kosova ka 
ndertuar nje infrastrukture te kenaqshme 
ligjore per te mbrojtur dhe realizuar te 
drejtat e grave, por, sipas tij, ne realitet te 
drejtat e grave jane ne gjendje 
diskriminuese. Por akoma me keq dhe me 
te fyera ndihen grate kur ato kane nje ligj 
te miratuar, por qe ai nuk zbatohet aspak 
ne praktike. S'do te duhet te habitemi 
sepse tek ne ende mbisundon fryma 
patriarkale, qe nuk i ofron asaj mundesi 
per ta marre kete liri. 

Shqiperia: 

Shqiperia ka qene nen totalitarizmin 
komunist dhe duke u nisur nga kjo ka 
hasur shume veshtiresi. Me ardhjen e 
demokracise ne Shqiperi, shqiptaret IE" Paqja @\ 19 Janar 2007 

filluan te ndryshonin mentalitetin sepse 
atyre ill krijuan mundesi te tjera dhe iu 
hapen dyert e kontaktit me boten e huaj. 
Eshte e vertete qe ndryshimet politike 
influencuan ne ndryshimin e sjelljes ndaj 
ceshtjeve te grave. Gjate viteve te fundit, 
grate shqiptare filluan gradualism" te 
fitonin kontrollin e jetes se tyre dhe, 
gjithashtu, filluan te jene te pavarura 
ekonomikisht. Sipas kesaj reference te 
fundit shohim se gruaja ne Shqiperi e ka 
pare driten qe e kerkonte prej kohesh, por 
ne referimet qe posedoj une, has ne 
kunderthenie me kete qe eshte paraqitur 
me lart, dhe kjo nga vet udheheqja e 
Shqiperise. Ne nje seance debatesh 
parlamentare, pas vitit 1997, ish 
presidenti, lideri i opozites, Sali Berisha 
iu drejtua nga podiumi nje zonje 
kundershtare, se nuk e lejonte respekti 
per nenat dhe grate shqiptare qe ta 
etiketonte ate me epitetin qe ajo 
meritonte. Gjithashtu, sipas nje artikulli 
te gazetes "Panorama", me titull 'Barazia 
gjinore', shohim se Dekreti i Presidents 
per projektligjin "per barazi gjinore" nuk 
ka gjetur miratimin e komisionit te 
ligjeve. Deputet e ketij komisioni kane 
dale kunder kerkeses se kreut te shtetit 
per te ndryshuar projektligjin, pas nje 
votimi pese me kater. Edhe keshilli BE- 
se perfundon se Shqiperia s'ka barazi 
gjinore dhe se barazia gjinore nuk 
mbrohet sa duhet ne shoqerine shqiptare. 
Kjo ka qene nje kritike e Keshillit 
Evropian e shprehur ne raportin e fundit 
te tij. Ngritja e komunitetit per mundesi 
te barabarta dhe miratimi nga ana e 
qeverise e platformes gjinore per grate, 
bazuar ne platformen per veprime te 
Pekinit (1995), nuk jane te mjaftueshme 
sipas zyrtareve te Brukselit. Pra edhe pse 
barazia gjinore (apo shanset e barabarta, 
qe do te duhej te quhej per trendin e 
kohes) dhe fuqizimi i grave konsiderohet 
si nje ceshtje e rendesishme sociale ne 
Shqiperi, kjo, prape se prape, nuk ka 
hasur ne mirekuptimin e ndonje 
institucioni vendor. Sepse nga ajo qe une 
degjoj ne media dhe lexoj ne revista te 
shumta rreth mundesive per punesim te 
grave, verej se grate kerkohen ne 
profesione te tilla, si: pastruese, 
kameriere, dhe shume rralle sekretare, 
apo ndonje profesion qe do te mund ta 
terhiqte femren per pune. 

Maqedonia: 

Grate ne Maqedoni kane njefare 
pozicioni te barazise gjinore, megjithese 
barazia eshte me shume de jure sesa de 
facto. Megjithate per sa i perket ceshtjes 
se barazise gjinore, Maqedonia mund te renditet ndermjet vendeve me tradite "te 
gjate" ne barazine gjinore. Sidoqofte, 
ashtu si edhe ne vendet e tjera te rajonit, 
nivelet e arritura te barazise i kushtohen 
avancimeve te shpejta te emancipimit te 
grave gjate periudhes socialiste, e cila ka 
garantuar me shume ne menyre 
deklarative, se sa praktike, te drejtat e 
grave maqedonase. 

Ne qofte se grate dhe burrat jane te 
barabarte, atehere ate qe ben mashkulli 
detyrimisht duhet ta beje edhe gruaja si 
rivale e pashmangshme. Si fjala vjen, ajo 
duhet te jete e pashmangshme ne te gjitha 
detyrimet dhe obligimet e jetes. Burri 
duhet te jete nje mjek gjinekolog i 
suksesshem, gruaja duhet te jete e 
suksesshme si muratore e nje ndertese, 
gjithashtu ajo duhet te jete edhe nje roje 
burgu, por edhe nje komandante lufte. 
Por shembulli i komandantit te ushtrise 
eshte mjaft shembull i mire. Kjo pozite 
gjithmone u eshte besuar meshkujve, 
edhe pse ka raste, kur edhe femrat u kane 
prire lufterave. Eshte fakt medicinal se 
gjate kohes se menstruacioneve dhe gjate 
kohes se shtatzenise, gruaja perjeton 
ndryshime te rendesishme fiziologjike 
dhe psikologjike. Ndryshime te tilla 
mund te ndodhin ne kohen e situatave te 
medha mjeruese, prandaj vendimi i saj 
mund te jete nen ndikimin e tronditjes. 
Shtrengimi i tepert gjate kohes se ketyre 
cikleve, do te kete efekt tjeter, nga ai qe 
deshirohet. Por, disa vendime kerkojne 
mencuri maksimale, nevoje kjo qe nuk 
mund te perputhet me instinktin natyror 
tegruas. 

Duke e perfunduar kete teme, do te 
deshiroja te paraqitja konkludimin e 
Dragosh Kalajic-it, ne librin e tij 
"Islamski ustanak protiv modernog 
svijeta", qe te behet sa me e qarte se a ka 
mundesi apo jo, qe ajo te jete a barabarte 
me mashkullin, apo kjo eshte vete nje 
parulle c'orientuese. "Po ashtu, edhe 
geshtja e barazimit absolut ndermjet 
mashkullit dhe femres eshte absurde. 
Barazia eshte e pakuptimte, po ne ate 
menyre sikurse edhe diskutimi mbi 
barazine e trendafilit dhe jaseminit. 
£donjeri ka aromen e vet, formen e vet, 
dhe bukurine e vet. Mashkulli dhe femra 
nuk jane te njejte; gdonjeri ka funksione 
dhe karakteristika te ndryshme. Femrat 
nuk jane te barabarta me meshkujt, 
pikerisht per ate shkak qe as meshkujt 
nuk jane te barabarte me femrat. Islami i 
koncepton funksionet e tyre ne shoqerine 
muslimane jo si antagoniste, por si 
komplementariste. £donjeri ka detyrat e 
caktuara qe jane ne pajtim me natyrat dhe 
konstitucionet specifike. SiOK&irailie Kartoline nga Kacaniku 

NJE COPEZ E 
THYER MOZAIKU Faton ZHARKU Makiato - si ngushellim per veten 

Sot te rinjte ka^anikas, per shkak te 
papunesise masive, jane "te detyruar" ta 
kalojne kohen neper lokale, me pijen e 
preferuar makiato. Edhe pse gazetat ditore 
jane shume lire, te rinjte lexojne shume 
pak. Edhe ata qe blejne gazeta, me* shume 
humbin kohe duke u preokupuar me " 
VIP"- at, kronikat e zeza, horoskopet, e jo 
duke lexuar analiza, komente, veshtrime. 

Cigarja, te rinjve u "lotojne" syte per te 

Nje fjale thote se ne varferi behen tri te 
liga: pihet rakia, luhet kumari dhe pihet 
duhani. Kjo po shihet edhe ne realitetin 
tone, sepse shume te rinj me te ardhurat qe 
marrin, mezi e kalojne muajin. Ne vend se 
parate e cigareve t'i shpenzojne ne di^ka te 
hajrit, disa te rinj, me ato para "djegin" 
edhe shendetin e vet, edhe e harxhojne 
edhe me xhepin e zbrazet, etj . 


Internet kafete - si plotesim i deshirave 
te parealizuara 

Mungesa e rrymes po e rendon jeten tone. 
Madje edhe nese je duke shikuar ndonje 
emision televiziv, nuk mund t'ia dalesh ne 
fund. Do te dalesh ne qytet dhe do te hysh 
ne ndonje internet - kafe. Pasi te hysh ne 
boten e interneti, apo "ne fshatin e vogel te 
botes", atehere ke aq shume alternativa sa 
s'di c'te besh. Mund qe ta hapesh MSN, te 
hysh ne dhomen e chatit, te hapesh rrjetin 
per kerkimin e lajmeve - google, e shume 
faqe te tjera te panumerta. Fatkeqesisht 
disa nga te rinjte tane nuk e perdorin per 
pune te dobishme, por fokusohen ne 
dhoma te chatit, hapjen e faqeve erotike, 
etj, ne vend se ta perdorin per leximin e 
ndonje lajmi, per te marre infromata 
shkencore, etj. 


Fishekzj arret - argetimi i kalamajve 

Tash ne prag te Vitit te Ri, fillon kercitja e 
petardave, te cilat prishin qetesine e 
qytetit. A thua pse nuk ndalet ky fenomen, 
apo pse nuk denohen shitesit e 
fishekzj arreve dhe bleresit e tyre qe i 
hedhin kudo neper rruge. Ta dime se per 
cdo pune ka pergjegjesi. 
|0 
Paqja @ rgljCrOjllTSJI PJCfi^ ^ C^S1>^I hTl I 19 Janar 2007 

Bukurite natyrore te Kosoves 

Drini i Bardhe - lumi i Rrafshit te Dukagjinit 
Print I Bariilir 


Orijpjian 


Malt Zhlcb. qyif/j *.- DurimiU 


(in hi 


ilk DrLmn c ~£i fonnun Drinin, ik: 

KukiJK, Shqipcri 


V vn ck L [ 
l»jsi L ni' 


Kihtort*. Sfajipfri 


ti\*tVliJl 


] 56 km 


H;L|>. 

ftantwll 


4>9M km? 5m 3 uje ne sekonde. 

Drini i Bardhe pershkon pjesen 
perendimore te Kosoves, respektivisht 
Rrafshin e Dukagjinit me nje vije prej 
156 km te gjate, me nje madhesi 
mbledhese ujerashprej 4 646 km 2 , baseni 
Drini i Bardhe eshte lumi me i madh ne Kosove, si per nga gjatesia ashtu edhe per nga 
sasia e ujit. Bashkohet me Drinin e Zi ne Kukes dhe formojne Drinin {Drillonin qe eshte 
quajtur ne kohet e vjetra), derdhet ne Adriatik. 

Osman D. GASHI 

Drini i Bardhe bur on ne 

malin e Zhlebit, i cili 

gjendet ne pjesen verili- 

ndore te vargmaleve te 

Bjeshkeve te Nemuna, 

ne majen e Rusolise e 
jcila ndodhet ne nje 
I lartesi mbidetare prej 

2381 metrash siper 
fshatit Katundi i Ri, ne qytezen e Burimit 
(ish Istogut) ne vendin e ashtuquajtur 
Radavc ku eshte edhe shpella me te 
njejtin emer dhe hidrocentrali i ndertuar 
mbi kete lume. Ne kete vend formohet 
nje ujevare shume e bukur. 
Burimi i Drinit te Bardhe me shpellen 
dhe ujevaren ne Radavc jane marre nen 
mbrojtjen e shtetit prej vitit 1983, si 
monument natyre. Zona e mbrojtur kap 

nje siperfaqe prej 89.94 ha dhe eshte mb ledhese ujerashprej 4 646 km 2 , baseni . ' umenj T f . derdhen n * * 
burimi me i fuqishem i ujit ne Kosove me i Drinit eshte me l madhi nga kater basenet 

ujembledhese te Kosoves. Drini i Bardhe 
se pari rrjedh ne lindje afer ilixhes se Pejes 
dhe fshatrave Banjice dhe Zllakuqan, ku 
takohet me Lumin e Istogut nga e majta 
dhe pastaj kthehet per ne jug. Rrjedhja ne 
vazhdim shkon permes pjeses qendrore te 
regjionit teper pjellor dhe me banim te 
dendur te Anadrinise (Podrimes). Drini i 
Bardhe kalon disa kilometra larg qyteteve 
te medha si Peja, Gjakova, Prizreni, pastaj 
afer qytezes se Klines. Fshatrat e medha 
Rugove, Krushe e Madhe, Gjonaj, etj. 
janepranetij. 

Ne Drinin e Bardhe derdhen e bashkohen 
shume lumenj te tjere si: Lumebardhi i 
Pejes, Lumebardhi i Decanit dhe Ereniku 
nga ana e djathte; Istogu, Klina, Mirusha, 
Toplluha dhe Lumebardhi i Prizrenit nga 
anaemajte. 

Eshte e rendesishme te ceket se pika me e 
ulet e territorit te Kosoves ndodhet ne 
luginen e Drinit te Bardhe, ne kufi me 
Shqiperine dhe arrin lartesine 297 m mbi 
nivelin e detit. 

Nje prej bukurive te Drinit te Bardhe - 
Ura e Fshajte 

Ura e Fshajte ne kanionin e Drinit te 
Bardhe, e cila gjendet afer fshatit Xerxe, 
komuna e Rahovecit, eshte monument 
natyre me karakter hidrogjeomor- 
S3" Paqja @ 
fologjik, me siperfaqe prej 199 ha, dhe 
shtrihet ne territorin e komunes se 
Gjakoves (73.86 ha) dhe Rahovecit 
(124.96 ha). Eshte vene nen mbrojtje 
qysh prej vitit 1986. Drini i Bardhe gjate 
nje procesi te gjate gjeomorfologjik ka 
hapur nje gryke ne mes dy shkembinjve 
gelqerore dhe formon nje kanion shume 
terheqes dhe interesant per studiuesit dhe 
pervizitoret. 

Drini i Bardhe ne Shqiperi - Trektani 

Pjesa shqiptare e lumit eshte e gjate 19 
km me nje hapesire drenimi prej 604 km 2 . 
Ne Trektan, nga ana e majte, derdhet 
Luma qe e ka origjinen prej Kosoves, nga 
regjioni i Gores. Perfundimisht, Drini i 
Bardhe bashkohet me Drinin e Zi ne 
qytetin e Kukesit per te formuar Drinin, i 
cili vazhdon rrjedhjen e tij per t'u derdhur 
ne Detin Adriatik. Pra Drini i Bardhe 
derdhet ne Adriatik. Drini i Bardhe nuk 
eshte i lundrueshem. Pamje e Drinit te Bardhe te fshati Xerxe n Sg 
jS'Kanionl i Drinit te Bardhe gjate stines se dimri 
Paqja @ 19 Janar 2007 Analize nga Bota PERSHKALLEZIMI I LUFTES NE IRAK dhe ne kemi hyre ne kete situate qe eshte 

lufte pa fund gje qe populli amerikan e ka 

kundershtuar." 

Edhe perkunder paralajmerimeve te bera 

nga demokratet, Bushi me rastin e 

publikimit te strategjise se tij te re per 

Irakun, ka thene se perparesia me "Fitorja ne Irak eshte ?eles per zhvillimin e lirise dhe demokracise ne tere Lindjen e 

Afert. Ajo do te sjelle di?ka krejtesisht te re - shtetin demokratik ne ate rajon." 

Keshtu ka thene Bush duke publikuar strategjine e re agresive per Irakun dhe duke 

pranuar pergjegjesine e tij personale per deshtimet e deritanishme ne konfliktin 

irakian. 

Ajni SINANI 

Disa dite perpara se presidenti Bush te 
bente te ditur strategjine e tij te re per 
Irakun duke perfshire edhe dislokimin e 
mijera trupave shtese ne Bagdad dhe 
ndihmat financiare per Irakun, si plani i 
shansit te fimdit per t'i dhene fund dhunes 
sektare, e cila e ka guar vendin ne prag te 
shperberjes, kryeministri irakian, Nuri El 
Maliki, kishte premtuar se do te 
ndermarre masa ndaj grupeve te 
armatosura ilegale ne Bagdad, ne 
perpjekje per te permiresuar gjendjen e 
sigurise. 

El Maliki kishte thene se plani do te 
zbatohej nga ushtria irakiane e 
mbeshtetur nga trupat amerikane dhe do 
te kryhej pavaresisht nga lidhjet politike 
teketyre grupeve. 

Edhe demokratet ne SHBA, para se 
Bushi te publikonte strategjine e re mbi 
Irakun, filluan te ushtrojne presion mbi 
te, duke paralajmeruar se plane te reja per 
te derguar trupa shtese ne Irak do te 
perballeshin me vezhgim te detajuar nga 
Kongresi qe kontrollohet tani prej tyre. 
Kryetarja e re e kongresit, Nancy Pelosi, 

kishte thene se Bush duhet t'i beje te qarta 
justifikimet e tij nese do qe te shtoje 
misioninaktual: 

"Populli amerikan dhe Kongresi i 
perkrahin keto trupa. Ne nuk do t'i 
braktisim ata. Por nese presidenti kerkon 
t'i shtoje numra ketij misioni, ai duhet ta 
justifikoje ate. Dhe kjo gje eshte dicka e 
re per te, pasi deri me tani Kongresi 
republikan i ka dhene atij cek te bardhe 
pa mbikeqyrje, pa standarde, pa kushte urgjente eshte siguria vecanerisht ne 
Bagdad dhe provincen perendimore te 
Anbarit te banuar nga sunitet. 
Ne nje fjalim televiziv para popullit 
amerikan, ai konfirmoi se me shume se 
20 mije trupa shtese amerikane do te 
dergoheshin ne Irak. Mes te tjerash ai tha: 
"Ky eshte nje angazhim i forte, por qe te 
kete sukses, komandantet tane thone se 
irakianet do te kene nevoje per ndihmen 
tone. Amerika do ta ndryshoje strategjine 
per t'i ndihmuar irakianet te zhvillojne 
fushaten e tyre per te goditur dhunen 
sektare dhe per t'i sjelle siguri popullit te 
Bagdadit. Kjo do te kerkoje shtimin e 
nivelit te forcave amerikane, keshtu qe 
une kam angazhuar me shume se 20 mije 
trupa shtese ne Irak, shumica e te cilave 
pese brigada do te dislokohen ne 
Bagdad." 

Si shkembim, Bushi tha se qeveria 
irakiane duhet te mbaje premtimet e saj 
duke paralajmeruar se angazhimi 
amerikan nuk ishte i pafund. 

Paralajmerim fqinjeve 

Bush paralajmeroi Iranin dhe Sirine, 
duke thene se ato i lejonin kryengritesit 
dhe armet te futeshin ne Irak nga 
territoret e tyre dhe se Shtetet e 
Bashkuara do te vepronin per ta ndaluar kete trafik. Ai gjithashtu tha: 
"Ky vit, do te kerkonte me shume durim, 
sakrifica dhe vendosmeri nga populli 
amerikan. Fitorja nuk do te duket si ne 
lufterat e tjera por se deshtimi ne Irak do 
te ishte nje fatkeqesi per Shtetet e 
Bashkuara. Terheqja tani do te sillte nje 
rrezim te qeverise irakiane, do ta 
shkaterronte vendin dhe do te gonte ne 
vrasje masive te nje shkalle te 
paimagjinueshme. Nje skenar i tille do t'i 
detyronte trupat tona te qendronin ne Irak 
per nje kohe me te gjate dhe te 
perballeshin me nje armik qe do te ishte 
me shume vdekjeprures. Nese rrisim 
mbeshtetjen tone ne kete moment 
vendimtar dhe i ndihmojme irakianet qe te 
shkaterrojne kete cikel dhune, ne mund te 
shpejtojme diten kur trupat tona mund te 
fillojne te kthehen ne shtepi." 

Kritika ndaj strategjise se Bushit 

Ish presidenti amerikan Bill Klinton ka 
akuzuar administraten e Bushit per 
paaftesi dhe arrogance ne zgjidhjen e 
krizes irakiane, duke theksuar se strategjia 
e re nuk pasqyron pergjigjen e deshirave te 
zgjedhesve amerikane. 
Fjalimi i Bushit solli kritika te menje- 
E>T Paqja @ 19 Janar 2007 
George W. Bush 
it 


^JeSf O hershme nga kundershtaret e tij politike ne Partine 
Demokratike. Senatori Dick Durbin tha se eskalimi i luftes ne 
Irak nuk ishte ndryshimi qe kishte kerkuar populli amerikan ne 
zgjedhjet e nentorit. 

Senator Durbin u ankua se, duke derguar trupa shtese, 
presidenti po injoronte keshillat e shumices se gjeneraleve te 
tij. Ai tha se irakianeve u duhet thene qe te marrin pergjegjesite 
per sigurine e vendit te tyre. 

Kurse, demokrati Jose Serano nga Nju Jorku thote se "Bushi 
sillet si bixhozci qe i ka humbur te gjitha, dhe perpiqet qe te 
terhiqet duke dyfishuar edhe nje here lojen. Problemi eshte ne 
ate se ai luan bixhoz me jeten e njerezve te tjere. Problemi i 
Irakut nuk mund te zgj idhet ushtarakisht dhe kete realitet Bushi 
duhet ta pranoje domosdoshmerisht." 

Ndersa shumica e anetareve republikane te Kongresit e 
mbeshteten presidentin, nje senator, George Voinovich, tha se 
ai ishte skeptik se vetem nje rritje e trupave do t'i jepte fund 
dhunes ne Irak. 

Analiste te ndryshem shprehin dyshimin e tyre lidhur me 
dergimin e trupave te reja se ato do te mund te ndryshonin 
situaten ne Irak. Nje veprim i ketille konsiderohet si hedhje e 
fundit e zarit nga presidenti Bush. Edhe opinioni i gjere arab, 
edhe ai amerikan eshte skeptik. 

Skepticizmi rreth arritjes se ndonje suksesi me rastin e kesaj 
strategjie te re eshte shume i qarte. Si mund te pritet qe t'i jepet 
fund dhunes sektare e cila po rrezikon teresine e Irakut, kur 
vete kryeministri irakian, Nuri El Maliki akuzohet nga sunitet 
si nje udheheqes i nje qeverie fraksioniste dhe te nje anshme. 
Shume gazeta arabe shkruajne se Bushi dergon ne varrezat e 
Irakut edhe 21 mije e 500 ushtare te tjere amerikane. Gjate 
kater viteve pushtimi te Irakut nga ShBA, jane vrare 3 mije 
ushtare amerikane dhe rreth 23 mije jane plagosur. 
Dergimi i forcave amerikane shtese ne Irak konsiderohet si 
'shansi i fundit' per Irakun. Bushi rrezikon qe, nga 
kundershtaret e tij, krahas vleresimit te tij si njeri nder 
politikanet me genjeshtare te vleresohet edhe si nje president i 
deshtuarnelrak. 

Nese vertet qellimi i Bushit ishte sjellja e demokracise 
nepermjet qeveritareve qe hyne ne Irak me tanket amerikane, 
atehere' strategjia e tij duhet te vleresohet si e deshtuar. E nese 
qellimi i tij ishte shkaterrimi i Irakut dhe percarja e popullates 
se tij, vetem ne kete rast mund te thuhet se strategjia e tij ka 
pasur sukses. Kundershtaret e Bushit, arritje te vetme te tij ne 
Irak, vleresojne shkaterrimin e Irakut dhe percarjen e 
irakianeve ne fraksione. Gruaja dhe edukimi 

EDUKIMI I FEMRAVE ESHTE 
DOMOSDOSHMERI AKTUALE 

Frytet e punes ne te kaluaren, kane ardhur si 
fryt i punes se meshkujve dhe joe femrave. Po 
pse jo nga femra? Kjo ka ardhur si rezultat i 
mungeses se arsimimit te tyre, pasi femra nuk 
eshte konsideruar e barabarte me mashkullin. 

FitimVELIU Gruaja eshte themeli mbi te cilen ngrihet shoqeria njerezore. Kur 
ajoinkorporohet 

me burrin ne nje lidhje te shenjte, atehere vihet baza per 
ndertimin e familjes, qe e shpie njeriun drejt udhes se qyteterimit. 
Po t'i referohemi koheve te kaluara ndeshemi me nje literature, e 
cila flet per poziten delikate te gruas. Trajtimi dhe respekti i saj i 
barabarte me burrin eshte nenvleresuar shekuj me radhe nga 
burreshtetas, te cilet e ndienin veten si superpushtet mbi kete 
krijese te pafajshme. Themi se kjo pozite ka vazhduar te 
funksionoje deri me ardhjen e Islamit, i cili vendosi barazi 
ndermjetburrit e gruas. 

Ne kohen para islame arabet i varrosnin vajzat e porsalindura, gje 
qe eshte nje akt cnjerezor dhe e tejkalon kodin moral dhe fetar. 
Ky veprim artikulohet ne dy nivele: ne mallkim kozmik dhe 
mallkim ne nivelin e shkaterrimit te jetes njerezore. Pozita e saj 
eshte permiresuar me ardhjen e Islamit si mesazh global. Ky ishte 
nje legjislacion i perkryer, nga i cili gruaja perfitoi shume, sepse 
ajo nuk kishte pasur kurre me pare te drejta te cilat do te mund t'i 
siguronin asaj pjesemarrje ne jeten shoqerore dhe ne 
vendimmarrje te ndryshme. Ky mesazh hyjnor, solli nje fryme te 
re, ate te barazise midis gjinive pa dallim. Ky mesazh, u artikulua 
nga Muhammedi a.s, si ligjvenes dhe reformator, i cili solli 
dispozita qe bazohen tek Kurani. Edukimi i gruas eshte esencial, 
per faktin se vihen ne dukje dy faktore: gjysma e njerezimit 
perbehet nga grate, dhe faktori i dyte eshte se njeriun ne kete jete 
e sjell gruaja, pra njeriu lind nga to, dhe miresjellja e saj kalon 
tekpasardhesit. 

Shikuar nga aspekti i dijes, ato mund edhe t'i kalojne burrat. 
Frytet e punes ne te kaluaren, kane ardhur si fryt i punes se 
meshkujve dhe jo i femrave. Po pse jo nga femra? Kjo ka ardhur 
si rezultat i mungeses se arsimimit te tyre, pasi femra nuk eshte 
konsideruar e barabarte me mashkullin. Mendja e njeriut eshte 
dhurate e te madhit Zot, mos perfitimi prej saj eshte faj i madh. 
Gruaja eshte e barabarte me burrin ne drejtesi, detyra dhe 
pergjegjesi. 

Edukimi i femrave eshte domosdoshmeri ne emancipimin e 
shoqerise njerezore, sepse edukimi i gruas kalon te femijet si 
vazhdimesi e jetes njerezore. "Edukata te cilen e fiton burri eshte 
sikur pema qe mbillet per te bere hije, ndersa edukimi i femres, 
eshte sikur pema e cila jep edhe hije edhe fruta" ( citim nga Sami 
Frasheri). Te gjitha fete e njohin gruan si edukatore te 
pazevendesueshme ne edukimin shoqeror. Edukimi i femrave 
eshte domosdoshmeri aktuale sepse ndikon ne ngritjen e vlerave 
universale njerezore ne pergjithesi. "^ Paqja @ 19 Janar 2007 Histori Islame NGA LINDJA DERI TEK REVELATA - (2) Le te vije nga nje perfaqesues i secilit fis dhe le ta kape xhyben qe eshte shtrire 
pertoke. Ne te ai kishte vendosur Gurin e Zi. Keshtu, te gjithe se bashku e derguan 
Gurin e Zi deri tek kendi, ne te cilin do te murosej. Kur arriten aty, Muhammedi e 
mori Gurin e Zi dhe e murosi. Qe nga ajo dite, dera prej te dies kishte hyre 
Muhammedi u quajt Dera e Selamit (Dera e Paqes). 
Muhamed Jusufi - KAJOLLI 

Se pari duhet te 
kemi parasysh se 
bota njerezore 
eshte e ndare ne 
besimtare dhe 
jobesimtare. 
Nga vete termi 
'islame' veteku- 
|ptohet se kemi te 
ijme me ngja- 
■rjet te pershkru- 
ara nga kendveshtrimi i besimtare ve. Ne 
fakt historia ka per detyre qe t'i 
pershkruaje ndodhite sa me sakte. Ajo 
perpiqet te shkruaje cdo detaj te 
mundshem, prandaj ne te shumten e 
rasteve do te hasim edhe disa shpjegime 
shtese. Ne vecanti, kur kemi te bejme me 
ngjarjet qe kane burim hyjnor, si lindjen e 
Isait a.s, fillimin e revelates ne shpellen 
Hira, apo Betejen e Bedrit, etj, te gjitha 
keto ngjarje jane te besueshme per 
besimtaret, ndersa per jobesimtaret ato 
jane te pabaza. Pa marre parasysh se cili 
eshte qendrimi i lexuesit, ne do te perpi- 
qemi t'i kopjojme pershkrimet ashtu si^ 
jane transmetuar, pastaj lexuesi le te 
gjykoje. Gjithashtu, ne brendi te ketyre 
teksteve, do te gjejme kohen e duhur per 
te analizuar ngjarjet sipas pershkrimeve 
tetedypaleve. 

Familje me reputacion te larte ne 
shoqeri 

Me 20 prill 571, sipas kalendarit te 
krishtere, ne Mekke te Gadishullit 
Arabik lindi Muhammedi, i biri 
Abdullahut. Gjyshi tij Abdul Mutalibi 
ishte baba i dhjete djemve, ndersa 
Abdullahu ishte me i vogli prej tyre. 
Muhamedi kishte lindur pasi babai i tij 
kishte vdekur. Familja e Muhammedit 
ishte e varfer materialisht, por gezonte 
autoritet te larte ne shoqerine mekkase 
dhe me gjere, sepse Qabja ishte nen 
mbikeqyrjen e drejtperdrejte te kesaj 
familjeje. Nderkohe qe Qabeja, ishte dhe 
ka mbetur vendi i pelegrinazhit per te gjithe arabet e Gadishullit dhe e muslima- 
neve te mbare botes ne pergjithesi. 

Jetimi bashkon fiset 

Per shkak te klimes me te mire dhe 
ruajtjes se gjuhes se paster, arabet e kishin 
zakon qe foshnjat e porsalindura t'i 
dergonin neper fshatra. Keshtu Muham- 
medi ishte percaktuar te rritej ne familjen 
e Halimes. Kjo, le te kuptohet se lindja e 
tij ishte krejt normale, si te gjitha lindjet e 
tjera te qenies njerezore. Lindja e Muha- 
mmedit nuk eshte si ajo e Isait a.s., e as si 
ajo e Ademit a.s. Keta dy kishin lindur ne 
rrethana jo normale, pra lindja e tyre 
kishte te bente me nderhyrjen qiellore, 
pra ne saje te mrekullise. Por, edhe pse 
lindja e tij ishte e rendomte, ne Librat e 
Shenjta te mehershme ishte paralajm- 
eruar se ne kete raj on do te linde nje i 
DerguariZotit... 

Tek Halimja (nena e tij prej qumeshti) ai 
qendroi dy vjet. Ajo sipas kontrates, pas 
dy vjeteve, ia ktheu djalin nenes se tij, por 
arriti qe serish t'ia rimerrte ate, me vete 
deshiren e se ernes. Per shkak te nje 
ngjarje te pazakonte dhe nga frika se ketij 
djaloshi po i ndodhte ndonje gje, Halimja 
e dergoi Muhammedin para kohe tek e 
ema. Ne moshen gjashte vjecare, ai se 
bashku me nenen dhe gjyshin e tij moren 
rrugen per ne Jethrib, per te vizituar 
varrin e babait te tij dhe per t'u njohur me 
familjen e nenes se tij. Ne kthim te ketij 
udhetimi, atij i vdes e ema. Ai tani mbeti 
pa asnjerin prind. Nuk vonoi shume kohe, 
dhe pas dy vjeteve i vdes edhe gjyshi i tij . 
Keshtu, ne moshen tete vjecare, ai kalon 
ne kujdestarine e axhes se tij Mutalibit. 
Nga kjo moshe, deri ne moshen pesembe- 
dhjete vjecare, ai permendet si bari 
delesh, me perjashtim te rasteve kur axha 
i tij, e merrte here pas here per tregti. Nga 
mosha pesembedhjete vjecare, ai i rreket 
tregtise dhe behet nje tregtar i shquar dhe 
me ze. Gjate periudhes se moshes se tij 
15-18 vjegare, Kurejshitet ishin ne 
konflikt me fisin Havazine, dhe Muham- medi ishte pjesemarres ne kete konflikt. 
Mund te themi se Muhammedi, qysh ne 
moshen e tij te hershme, nga veprimtaria e 
tij e te qenit bari, mesoi se c'do te thote te 
jesh solidar, i bute dhe i meshirshem ndaj 
njerezve dhe krijesave te tjera. Nga tregtia 
mesoi besnikerine dhe amanetin. Ndersa 
nga konflikti fisnor mesoi se si behen 
marre veshjet... 

Hadixhja, nje tregtare e njohur e Mekkes, 
kishte degjuarper vegorite e Muhammedit 
dhe kerkoi nga Mutalibi qe ta punesonte 
Muhammedin tek ajo. Shume shpejt u 
emerua udheheqes i karvaneve te 
Hadixhes. Besnikeria e tij ndaj pasurise se 
Hatixhes e beri kete te fundit qe te kerkoje 
martesemete. 

Ne moshen 25 vjegare, Muhammedi mart- 
ohet me te vejen, Hatixhen 40 vjecare. Me 
te i linden gjashte femije, (Kasimi, Zejne- 
pja, Rukija, Ummu Kulthumi, Fatimja 
dhe me i vogli Abdullahu). 
Kur ai ishte 35 vjec, Kurejshitet kishin 
filluar riparimin e Qabes. Por nga perfu- 
ndimi i punimeve kishin filluar grindjet rWgpparsaM 
dhe mosmarre veshjet dhe desh plasi 
sherri. Behej shamate se cili fis do te 
privilegjohej per ta vendosur Gurin e Zi ne 
njerin prej kendeve te jashtme te objektit 
te xhamise - Qabes. Polemika perfundoi 
vetem atehere kur njeri prej udheheqesve 
dha nje propozim, qe u pelqye nga te 
gjithe. Ai tha: ai njeri qe do te hyje i pari 
nga dera e quajtur: Dera e Ebu Shems-it, 
do ta vendose Gurin e Zi ne Qabe. Deshira 
e All-llahut ishte qe Guri Zi te vendosej gj Paqja 19 Janar 2007 

nga Muhammedi, sepse ai hyri i pari. 
Muhammedi ishte shume i mprehte. Ai e 
nuhati mosmarreveshjen qe kishte 
ndodhur, dhe gjithashtu e kuptoi se 
shpetim i grindjeve te metutjeshme ishte 
personaliteti tij. Ai e kuptoi se te gjithe te 
pranishmit ishin te kenaqur qe ai ta 
vendoste Gurin e Zi. Ai nuk e beri kete, 
por ju tha: Le te vije nga nje perfaqesues i 
secilit fis, dhe le ta kape xhyben qe eshte 
shtrire pertoke. Ne te ai kishte vendosur 
Gurin e Zi. Keshtu, te gjithe se bashku e 
derguan Gurin e Zi deri tek kendi ne te 
cilin do te murosej. Kur arriten aty, 
Muhammedi e mori Gurin e Zi dhe e 
murosi. Qe nga ajo dite, dera prej te ciles 
kishte hyre Muhammedi u quajt Dera e 

Nicosia 

exandrla Egypt 
min dhe vizionin njerezor qe ishte krijuar 
deri atehere. Sjelljet e tij percilleshin me 
shume vemendje nga te gjithe, askush 
nuk e kish pare ate te merrte pjese ne 
ahengje ku pihej alkooli, e as ne shtepite 
publike, e as ne vendet ku luhej bixhozi 
etj. Ajo qe kujtojne bashkemoshataret e 
tij jane vetem sjelljet e nje personi te 
perkryer. Ai ne mjedisin e Mekkes, para 
se t'i revelohej Kur'ani, njihej si njeriu me 
i drejte dhe me besniku. 
Ne kohen kur po mbushte katerdhjete 
vjet, Muhammedi kishte filluar te largo- 
hej nga shoqeria. Ai kishte nje para- 
ndjenje se jeta e tij po pesonte ndryshime. 
Shpella Hira ishte vendi ne te cilen ai 
gjenteqetesine. 
Libya 
Chad 
Sudan ©"2MH5 MapQuMt.dofn, Inc. 

Selamit (Dera e Paqes). 
Sjellja e Muhammedit per t'i bashkuar te 
gjithe, i kenaqi edhe me shume te prani- 
shmit. Ai edhe me pare ishte i njohur me 
nofken el Emin (Besniku). 

Revelata Hyjnore dhe thirrja 
individuale 

Askush, nga te dy palet, nuk e mohon 
faktin se Muhammedi s. a. v. s. eshte njeriu 
me i shquar i njerezimit. £do detaj i jetes 
se tij eshte shkruar dhe evidentuar, 
vecanerisht pasi eshte caktuar nga Zoti si 
i Derguari i Tij. Si pala injoruese, ashtu 
edhe ithtaret e tij, nuk kujtojne sjellje apo 
veprime te keqija nga ana e Muhammedi 
s.a.v.s. Ai, edhe para revelates, ishte 
shembull per shoqerine. Kur atij iu 
ngarkua detyra per te percjelle dhe per te 
bere publike mesazhet Hyjnore, sjelljet e 
tij u bene shembull per mbare njerezine. 
Dukej qarte qe ky njeri, derisa ishte ende 
gjalle, ndryshoi ndergjegjen, percepti- 
Ne dhjete ditet e fundit te muajit 
Ramazan, te dites se hene te vitit 610-te, 
gjithcka ndryshoi. Pas gjashte muaj 
qendrimi ne kete shpelle, perpara ketij te 
izoluari u shfaq meleku me emrin 
Xhebrail. Ai, kerkoi prej tij te lexoje. Per- 
gjigja e tij ishte: Nuk di te lexoj . Meleku e 
kapi fort, e shtrengoi dhe perseri i tha te 
lexoje. Derisa ai e shtrengonte, Muham- 
medi s.a.v.s., i pergjigjej perseri negati- 
visht: Nuk di te lexoj. Kjo kerkese iu 
shtrua tri here, dhe ai pergjigjej se nuk 
dintetelexonte. 

Pas kesaj ngjarje, Muhammedi iu drejtua 
Mekkes. I stresuar dhe nen ndikim e 
etheve nuk foli me gruan e tij. Asaj i 
kerkoi vetem qe ta mbulonte. Pasi u 
zgjua, i tregoi asaj cfare i kishte ndodhur. 
Pa hamendjen me te vogel Hadixheja i 
tha: nuk mendoj se te ka kapluar ndonje 
kob i zi, sepse ti askujt nuk i ke bere keq. 
Keshilla e saj ishte qe Muhamedi se 
bashku me te, te shkonte tek axha i saj shume i moshuar Verekatu bin Neufel. Ky 
njeri ishte i krishtere i devotshem dhe e 
dinte Inxhilin permendesh. Pasi i tregoi 
ngjarjen, Neufeli i tha: Ai qe te eshte 
shfaqur eshte Meleku i revelatave 
(mesazhieri). I njejti melek i ka zbritur 
edhe Musait a.s. Ah, sikur te isha i ri, e ta 
deshmoja momentin kur do te te nxjerrin 
nga qyteti. Muhammedi s.a.v.s. i habitur i 
tha: Do te me nxjerrin?! Po - iu pergjigj. 
Asnje pejgamber si puna jote, nuk ka 
shpetuar pa u perzene nga vendi, por me 
pas jane kthyer si ngadhenjimtare. Duke ia 
sqaruar te ardhmen e tij, axha i Hadixhes 
nuk vonoi shume dhe vdiq. 
Pas kesaj ngjarje, ai filloi te shkonte 
vazhdimisht ne shpellen Hira. Nje dite 
serish iu shfaq po e njejta fytyre - 
Xhebraili, por kesaj radhe nuk zbriti ne 
toke. Ai qendroi midis tokes dhe qiellit. I 
frikesuar perseri, duke vrapuar u kthye ne 
shtepi dhe kerkoi nga gruaja e tij qe ta 
mbulonte serish. Pastaj iu shpall ajeti 
tjeter kur'anor qe te zgjohet dhe te 
keshilloje. Kete ta bente ne emer te Zotit, 
te Cilin duhej ta madheronte dhe rrobat t'i 
pastronte... 

Pas ketij momenti, Muhammedi s.a.v.s. 
kerkoi prej gruas dhe djalit te axhes se tij, 
Aliut, i cili ishte adoleshent, qe ta besonin 
vertetesine e ngjarjeve te tij. Pa medyshje 
keta te dy ishin te paret qe pranuan fene e 
cila po lindte. Pastaj, kete e pranoi Zejd 
bin Harithe sherbetori Muhammedit 
s.a.v.s. Kjo thirrje nuk u ndal me kaq, ai 
filloi te kerkonte nga shoket e tij me te 
ngushte qe ta besonin. I pari prej shokeve 
qe e besoi ishte Ebu Bekri, njeri prej 
shokeve me te sinqerte te tij, i cili nuk iu 
nda deri ne vdekje. Nga thirrja e Ebu 
Bekrit fene e posa njohur e pranuan: 
Osman bin Afani, i cili ishte njezet vjecar, 
pastaj Zubejr bin Avami, i cili njeheresh 
ishte edhe i afermi i Pejgamberit s.a.v.s. 
dhe Hadixhes, pastaj Sead ibn Vekasi, i 
cili e cliroi perset nga politeizmi dhe 
Abdurrahman ibn Aufi nje tregtar i njohur 
i kohes dhe shume i sinqerte (Emri tij para 
Islamit ishte Abdu Omer), pastaj Talha ibn 
Ubejdullah, njeri prej gjashte kandidateve 
per ta zevendesuar Pejgamberin s.a.v.s. 
pasvdekjes. 

Pas tyre pasuan Ubejde bin Xherah, 
kandidati me i deshiruar per te qene halif 
pas vdekjes se Muhammedit s.a.v.s., 
Ekram bin Ebi Erkam i cili e shnderroi 
shtepine e tij ne qender te thirrjes ne Islam. 
Muhammedi s.a.v.s. e predikonte Islamin 
ne shtepine e tij. Kjo shtepi, edhe ne ditet 
tona, sherben per kete funksion. Kjo 
shtepi ndodhet ne njeren prej kodrinave qe 
janesiperQabes. 

Ne numrin tjeter - Thirrja publike '■ 
Paqja @ 19 Janar 2007 Refleks mbi Kulturat LUFTA E NXEHTE Eshte e lehte te shihet tendenca e oksidentaleve per superioritet, te diet, duke mos e 
vleresuar drejt kulturen orientale, pra edhe muziken orientale, shkojne deri atje sa £do 
tingull oriental ta vleresojne si shund e ki£. Dhe kjo, sigurisht, e ka bazen ne Luften e 
Nxehte, perndryshe shund e kig eshte bastardimi i muzikes orientale, qe vjen nga 
paaftesia e oksidentaleve per t f i kapur esencat e shpirtit oriental. AgAPOLLONI 

Aktualisht eshte tejet evident fakti i 
diferencimit te dy kulturave te medha, 
Orientale-Oksidentale, te cilat ashiqare 
jane ne Lufte te Nxehte me njera-tjetren. 
Me Lufte e Nxehte ketu kuptohet lufta per 
vlera estetike dhe etike (kultura 
emocionale-shpirterore e te dy aneve), 
porse nuk perjashtohet as aludimi ne 
luften ekonomike, e cila vishet me 
petkun politik. Lufta e Nxehte konoton 
debate te zjarrta dhe pasoja te pergjakta. 
Ajo zhvillohet e motivuar nga esencat e 
civilizimit, sic jane estetika dhe etika, qe 
jane specifika te njeriut. 
Kur flitet per Luften e Nxehte\ zakonisht 
objekt behet pjesa me e ndejshme 
kulturore e njeriut qofte oksidental, 
qofte oriental. Prandaj edhe tendenca per 
superioritetin e kultures oksidentale 
kundrejt asaj orientale, rezulton me 
grindje dhe masakra. Kjo mund t'i prije 
arsyetimit, qe mund dhe s'mund te jete 
fatal, per veprimin makaber si veprim per 
vetembrojtje. E dihet se ne kurriz te vete- 
mbrojtjes justifikohen edhe veprimet 
antihumane. 
Gjithsesi nuk duhet anashkaluar fakti se 
lidhja emocionale e njeriut me kulturen 
te cilen e perqafon/perveteson me 
deshire, eshte lidhje e nxehte dhe ka 
tabute e veta, te cilat nuk eshte e lejueshme te kontestohen, e lere me te 
preken. Pikerisht kjo zjarrmi e njeriut ne 
lidhje me mbrojtjen e vlerave shpirterore, 
sig jane arti dhe religjioni, konsiston ne 
vendosmerine e tij per te refuzuar 
nenshtrimin shpirteror, nga i cili derivon 
spastrimi emocional dhe tjetersimi 
emocional. Arti dhe feja jane vlera 
supreme shpirterore te njeriut, prandaj 
edhe vetem tendenca per asimilimin e 
tyre eshte absurde, por s'jane absurde 
veprimet ekstreme, cfaredo qofshin ato, 
per mbrojtjen e tyre. Perkundrazi, sfida e 
njeriut per te qene autentik deshmon 
imunitetin e tij per te perballuar virusin 
dekulturalizues te futur ne menyre 
morbide, ose ashiqare brenda aksh 
domeni kulturor, i cili nuk ka nevoje per 
keshilla nga jashte, sepse eshte vetvetiu 
gjenerues. 

Hendeku mes Kultures Oksidentale dhe 
Kultures Orientale eshte mjaft i madh dhe 
i rrezikshem. Eshte nje pakice e njerezve 
te kultures qe merren me ndertimin e nje 
ure mbi kete hendek, por gjithashtu eshte 
edhe nje shumice qe pengon konsoli- 
dimin e kesaj ure shpirterore. Dhe vete 
fakti se lejohet ndertimi i nje ure te tille, 
pohon se keto dy kultura nuk kane 
qendrim refuzues ndaj njera-tjetres, por 
kane qendrim refuzues ndaj veprimeve 
per epersi te njeres ndaj tjetres. Kjo vlen 
vetem per artin, por jo edhe per 
religjionin, i cili shperfill cfaredo ndikimi 
nga religjioni tjeter. Pra, ne kete aspekt, 
religjioni eshte lidhje me e nxehte, sepse 
eshte mbrojtje e konventes, sipas se ciles 
kerkohet besim/bindje, ngaqe edhe 
vetem pyetja mbi ekzistencen apo 
mosekzistencen e Zotit, nga besimtaret 
konsiderohet nje forme e blasfemise. Si i 
tille, religjioni eshte i pakompromis dhe 
mund te merren me mend pasojat ne rast 
kontestimi te tij, apo ne rast te 
influencimitnete. 
Ndryshe qendrojne punet me artin, i cili 
gjithashtu eshte vlere shpirterore, qe nuk e 
perjashton karakterin intermediat te tij. 
Madje ai e afirmon kete karakter, qe eshte 
pozitivperte. 

Interesant eshte te shihet se si konceptohet 
muzika orientale nga oksidentalet. Eshte 
lehte te shihet tendenca e oksidentaleve 
per superioritet, te cilet, duke mos e 
vleresuar drejt kulturen orientale, pra 
edhe muziken orientale, shkojne deri atje 
sa cdo tingull oriental e vleresojne si 
shund e kic. Dhe kjo, sigurisht, e ka bazen 
ne Luften e Nxehte, perndryshe shund e kig 
eshte bastardimi i muzikes orientale, qe 
vjen nga paaftesia e oksidentaleve per t'i 
kapur esencat e shpirtit oriental. 
Tendencen per dominim te perendim- 
oreve ndaj lindoreve e zbusin ne menyre te 
lakmueshme personalitete te muzikes, si: 
Sting, Peter Gabriel, Madonna etj., njeri 
prej te cileve (Sting), ka perqafuar edhe 
filozofme orientale, perkatesisht religji- 
onin budist. 

Natyrisht se Lufta e Nxehte vazhdon dhe 
do te vazhdoje, por qe tash ajo ka emer. 
E pagezimi nenkupton prezencen e 
vetedijes sone mbi gjerat qe na rrethojne, 
apo qe na preokupojne. Pagezimi eshte 
nje lloj hapje debati mbi nje problem, 
per te cilin nuk mund te debatohej, pasi 
nuk i dihej emri. Paqja @\ 19 Janar 2007 Histori kombetare VEPRIMTARIA E MYDERRIZ JUSUF PODGORICES 
NE RRJEDHEN E LEVIZJES KOMBETARE Myderrizi Jusuf Efendi Podgorica, sipas konfirmimeve te publicistit Jusuf Buxhovi, 
"po thuajse £do dy-tri dite i dergonte (Kongresit te Berlinit) nga nje telegram apo 
proteste", te nenshkruar me mbiemrin Ziadini, te cilin e kishte per mbiemer ne postin e 
parlamentarit osman. 
Muhamet PIRRAKU 

Nje nder persona- 
litetet e rendesi- 
shme ne rrjedhe te 
Levizjes Kombe- 
tare Shqiptare, 
leshte, pa dyshim, 
'Myderriz Jusuf 
Efendi Uruci - 
Pogorica. Fillet e 
1 veprimtarise arsi- 
more, juridike dhe politike atdhetare te tij 
nisen ne kohen kur po kulmonte Kriza 
Lindore, e cila paralajmeronte shembjen 
definitive te Perandorise Osmane para 
armeve te aleances se krishtere imperia- 
liste te fuqive te vendosjes: Anglia, 
Gjermania, Rusia, Franca, Austro- 
Hungaria dhe Italia. Fakti qe eshte 
zgjedhur deputet i Vilajetit te Shkodres 
ne Parlamentin e Pare Osman, te viteve 
1877/78, flet bindshem se myderrizi 
Jusuf Efendia i perkiste elites se veprim- 
tareve te "Bashkimit te Ri Osman" (Yeni 
Osmanli Cem'iyyeti), bartes te kerkesave 
per decentralizimin dhe demokratizimin 
e shoqerise osmane mbi bazen e 
Kushtetutes se shpallur nga Sulltani, me 
23dhjetorl876. 

Perpjekja politike e pashembullt e 
Myderriz Jusuf Efendise ne Parlamentin 
Osman, per te reflektuar me kompetence 
politike, diplomatike dhe ushtarake mbi 
rreziqet e copetimit te Shqiperise (se 
kendejmi edhe te Perandorise Osmane), 
angazhimet vetemohuese te hoxhe 
Jusufit per farketimin e unitetit te faktorit 
politik dhe ushtarak shqiptar, vecanerisht 
midis elementeve fetare dhe krahinore 
perberese historike te ketij kombi, si dhe 
reflektimet e tij, te themi me dinjitet 
historik, me telegrame, peticione e 
kerkesa programatike kombetare 
shqiptare mbi ceshtjen shqiptare ne 
radhet e perfaqesuesve te Kongresit te 
Berlinit, - kunder zgjerimeve me 
aprovim nderkombetar te Serbise, te 
Malit te Zi, te Bullgarise dhe te Greqise 
me vise pjeseperberese etnike dhe historike te Njesise Etnokulturore dhe 
Gjeopolitike te Shqiperise (Arnautlluk, 
Albania, e cila ne prag te hyrjes se Rusise 
kunder Perandorise osmane, me 24 prill 
1877, kishte rreth 114.728 km 2 ), 
Myderriz Jusuf Efendi Podgoricen e 
radhit ne pararendes te Lidhjes Shqiptare 
te Prizrenit te Lagjes se me te famsh 
meve: Myderriz Ymer Efendi Prizrenit, 
Abdyl be Frasherit, Jusuf Efendi Sokolit, 
e te Sylejman be Vokshit, gure keta 
qoshnike ne godinen: Levizj a Kombetare 
Shqiptare, e cila kurre me nuk pushoi dhe 
do te vazhdoje rrugetimin me legjitimitet 
historik deri ne diten e realizimit te 
kerkesave jetesore te qenies se kombit 
shqiptar-komb i bashkuar, si vella me 
kombet e tjera ne Evropen e lire. 
Legjitimitetin e Myderriz Jusuf Efendi 
Podgorices per te gezuar perjetesisht 
respektin e brezave shqiptar e mbeshtet 
fuqimisht edhe prejardhja e tij nga nje 
vellazeri shqiptare etnike podgoricase, qe 
dha dijetare islame te fisnikeruar me 
shqiptari dhe luftetare te shquar per lirine 
e kombit shqiptar nga brezat paraardhes 
ne Podgorice dhe nga brezat pasardhes ne 
Shkoder. Nga te dhenat e vjela nga 
burimet dhe kujtesa historike mund te 
vertetohet se vellazeria e shquar Urugi e 
Podgorices, te cilen ne piedestalin e 
Altarit te Atdheut Shqiperi e daltoi 
Myderriz Jusuf Efendia, vinte nga 
vellazeria mesjetare Margilaj e Trijeshit, 
por ne kete faze te njohjes nuk dime per 
kohen e vendosjes ne Podgo-rice. Vertet, 
me te dhena te terthorta mund te thuhet se 
ajo ne kapercyellin nga shekulli XVII ne 
shekullin XVIII, ishte atje, njera nder 
familjet intelektuale pod-goricase ne 
gjirin e se ciles kishte dijetare te shquar, te 
vene ne sherbim te fese dhe te civilizimit 
islam nder shqiptaret, ne funksion te 
fisshem te nderprerjes se procesit te 
sllavizmit te shqipfolesve ortodokse, 
heretike bogum-ile dhe katolike me 
ndermjetesimin e kishes ortodokse 
shensaviane institucionale osmane. Nje e dhene burimore nga 5 qershori 1647 
flet per ekzistimin e nje Jusuf Efendise, 
myezin ne Xhamine e Kalase se 
Podgorices, kurse ne vitin 1714 
permendet alimi Jusuf Podgoricanin, si 
imam" (udheheqes ne faljet kolektive te 
besimtareve islame) dhe hatib (predikues 
islam te premteve dhe ne ditet e Bajramit) 
ne "Xhamine e Glavatoviqit". Meqe e 
dime saktesisht se Myderris Jusuf Efendi 
Uruci - Podgorica ishte pinjoll i larget, ne 
tri apo kater breza i alimit Jusuf 
Podgoricaninit, duke pasur parasysh 
traditen shqiptare te trashegimise se 
emrave ne familje, mund te supozojme se 
(nese ne Jusufm e vitit 1 647 dhe ne Jusufm 
e vitit 1714, nuk kemi te bejme me te 
njejtin veprimtar kulturor islam, ne rini si 
myezin dhe ne pleqeri si alim), ne keta dy 
Jusufa kemi dy veta me lidhje gjaku, 
paraardhes te Myderriz Jusuf Efendi 
Urucit - Podgorices. 

E dhena qe la Jusuf Podgoricaninit per 
veten, flet fuqishem per ekzistimin e 
vellazerise intelektuale Uruci ne 
Podgorice, me kredibilitet shkencor te 
shquar ne lemi te fese dhe te drejtesise 
islame. Alimi Jusuf Podgoricanin, e perfu- 
ndoi pershkrimin e "Permbledhjes se 
Zgjidhjeve Juridike sipas Sheriatit", te 
autorit Myfti Ibrahimi te Budimit , me 6 
qershor 1714. Kaligrafia shume e bukur, e 
tipit ta-alik duktus, flet per nje kaligraf te 
stervitur mire ne pune pershkrimi te dore- 
shkrimeve dhe te librave te rralle, i cili 
duhej te kishte bere emer edhe ne leme te 
drejtesise, me se paku nga fundi i shekullit 
XVII, kur Island nder shqiptaret ishte bere 
fe dhe civilizim i shumices shqiptare, si 
faktor i rendesishem ne rrjedhat e 
integrimin dhe te ruajtjes se njesise 
etnokulturore te Shqiperise. 
Nga fundi i shekullit XVII dhe ne pjesen e 
pare te shekullit XVIII ne Podgorice 
veproi dijetari me ndikim te madh ne 
mjedisin jetesor, Haxhi Ibrahim Efendi 
Rrustem Uru^i, udheheqes shpirteror i 
komunitetit islam te Podgorices dhe W Paqja @ 19 Janar 2007 luftetar i shquar ne perballimin e 
inkursioneve malaziase ne viset 
shqiptare. Myderriz Jusuf Efendi 
Ibrahim Rrustem Uruci- Podgorica, te 
cilin po e perkujtojme dhe nderojme sot, 
eshte ibiriitij. 

Ne kete faze te dijes nuk mund te flasim 
saktesisht per vitin e lindjes as per vitin e 
vdekjes, per faktin se ndricimin e jetes 
dhe te vepres arsimore, kulturore dhe 
shkencore te ketij personaliteti - Fanar i 
shqiptaresise se Podgorices ne kohen e 
tij, te themi qarte: nuk eshte marre asnje 
studiues i historise dhe i kultures 
shqiptare. Myderrizi Jusuf Efendia, ne 
kohen e veprimtarise se tij te lavdishme 
per kombin, nuk ishte intelektual i 
vetem i vellazerise Uruci. I kesaj 
vellazerie, kusheri i pare i Jusufit ishte 
Myderriz Hasan Efendi Podgorica (rreth 
vitit 1830 - 1901), gjykates ne Shkoder 
me 1871, myderriz i Medresese se 
Pazarit, dijetar dhe krijues i shquar ne 
diturite islame e te Sheriatit. Ne vitin 
1881, rreth tri vjet pas renies se 
Podgorices nen Malin e Zi, myezin ne 
"Xhamise se Gllavatoviqit" ishte Haxhi 
Selo Oruceviq, i biri i madh i Jusuf 
Efendi Uruci - Podgorices. 
Myderrizi Jusuf Efendi Uruci - 
Podgorica duhet te ishte si motak me 
kusheririn Hasan Efendi Uruci. Sipas 
kujteses ne Shkoder, e konfirmuar nga 
urtaku Mujo Dervanoviq, ne maj 1982, 
Jusuf Efendi Uruci u shperngul ne 
Shkoder dy ose tri vjet pas pushtimit 
malazias te Podgorices, ne moshen rreth 
50 vjec. Se kendejmi del se Jusuf Efendi 
Ibrahim Rrustem Uruci- Podgorica 
duhet te ishte i lindur rreth vitit 1830 ose 
1831. Kjo date sikur korrespondon me 
moshen rreth 47-48 vjec, qe reflekton 
fotografia e 30 qershorit 1878, ne gjirin e 
Delegacionin te Shkodres - ne nisje per 
ne Kuvendin e Lidhjes Shqiptare te 
Prizrenit. 

Mirepo, sipas kujteses se shkodranit 
rreth 100-101 vjec, Mahmut Dajbabit 
(Buto Kundraxhiaja), konfirmuar me 14 
prill 1978, Jusuf Efendi Podgorica ishte 
me i mocem. Ai, midis te tjerave, ka 
konstatuar se: "Ne moshen 13-14 vjec, 
para 87 vjeteve, kam shkue me jetue te 
Jusuf Efendi Podgorica ose Uruci dhe te 
biri i tij (i trete) Sala. Kam kene i varfen 
dhe me kane mbajt ata e me kane ba si 
djale te shtepise. Ne ate kohe Jusufi ka 
qene rreth 70 vjec. Une kam jetue me te 
rreth 3-4 vjet, keshtu qe ka vdeke ne 
moshen rreth 73-74 vjec", qe do te 
thoshte me 1894 ose 1895. 
Te dhenat e mbledhura pike-pike flasin 
qarte se Jusuf Efendi Uruci mesimet e para i mori nga i ati, mualimi dhe alimi i 
madh, Haxhi Ibrahim Rrustem Efendia 
Uruci, kurse ne Medresene e Qafes 
(themeluar nga Mustafe pashe Bushati), e 
mbaroi shkollimin e mesem, te myderrizi 
i njohur ne traditen shkodrane me 
atributin: Sali Efendia i Madh, 
perkatesisht mualimi (pedagog), alimi 
(dijetar) dhe bejtexhia (poeti) satirik 
Mulla Salih Pata - Kasti i Shqiperise i 
Oborrit te Mustafe pashe Bushtit 
famelarte. Studimet ne leme te fese dhe te 
sheriatit Jusuf Oruci i mbaroi ne 
Stamboll. 
Pas perfundimit te shkollimit Muderriz 
Jusuf Efendi Uruci u kthye per te 
sherbyer ne vendlindje, ne Podgorice. 
Krahas gjuhes se memes, e njihte bukur 
edhe gjuhen boshnjake, turqishten, 
arabishten e persishten dhe kjo beri te 
shquhet me dituri ne leme te teologjise 
dhe te drejtesise. Kishte mendje- 
mprehtesi dhe guxim intelektual te 
pashoq. Ne prag te shkallezimit te Krizes 
Lindore (kur rreziku i pushtimit malazias 
ne Podgorice dhe ne viset te tjera te 
Vilajetit te Shkodres po trokiste me 
terbim), konsiderohej si njeriu i pare me 
autoritet suprem ne Podgorice, myfti i 
vendit dhe pedagog i shquar ne leme te 
"Te se drejtes trashegimore sipas 
Sheriatit". Njekohesisht sherbente si 
myzefit - interpret dhe udhezues per 
zgjidhje juridike te ceshtjeve, ndaj u quajt 
edhe me atributin: Jusuf Efendi 
Fetfaxhia. 

Te gjitha keto qe u thane permbledhtazi 
flasin se Jusuf Efendi Podgorica eshte 
zgjedhur deputet i Vilajetit te Shkodres, 
perfaqesues i Podgorices, me merita e 
kompetence te pa precedence. Sipas te dhenave te njohura deri tashti, ai ne 
Parlamentin osman shkoi me emri 
"Podgoriceli Jusuf Ziyaeddin efendi" dhe 
nga tribuna foli mase tri here; ne fillim te 
prillit, me 20 qershor dhe me 25 dhjetor 
1877. Eruditi Hamdi Bushati ne librin 
"Shkodra ne Mote", midis te tjerash, 
konstatoi: "Deputeti i Podgorices, Jusuf 
Efendia, i cili me oratorine e tij kumbuese 
qe dallue ne mes deputeteve shkodrane 
dhe te tjereve ne parlamentin e pare turk, 
me fjalimin e tij elokuent diti t'i mbroje 
shume bukur kufijte e Shqipnise se asaj 
kohe (...). Jusuf Efendia qe nje hoxhe i 
ndritun, orator, guximtar, personalitet 
me ndjenja te forta patriotike; qe 
solidar me ndjenjat e gjithe popullit 
shqiptar dhe dha kushtrimin e tij te 
zjarrte, tue paralajmerue rrezikun e 
cungimit te tokave shqiptare para 
parlamentareve te Turqise. Ai 
parashihte kryengritjen e Mirdites dhe 
zmadhimin e saj ne gjithe Shqiperine, 
tue u frikesue se nga kjo kane me fitue 
malazezte(...)". 

Ka edhe historiane, si Xhafer Belegu 
e te tjere pas tij, qe kane lene 
konstatime te vyera per veprimtarine 
politike patriotike te Jusuf Efendi 
Podgorices ne Parlamentin Osman. 
Mirepo ketu le te me lejohet te shkepus 
disa konstatime ne librin: "Myderriz 
Ymer Prizreni - Ora, zemra dhe shpirti 
i Lidhjes Shqiptare 1877-1887", ku, 
per rolin dhe rendesise e Myderriz 
Jusuf Urucit - Podgorica, midis te 
tjerash, kam konstatuar: "(■■•) 
Rrezikut te Shqiperise Veriore nga 
pushtimi shkrete-rues malazias do t'i 
qaset, me njohuri te thella, me vigjilence 
politike dhe me disidentizem patriotik 
shqiptar, perfaqe-suesi i Vilajetit te 
Shkodres, myderrizi i famshem, Jusuf 
Efendi Podgorica Uruci (...). Deputeti 
urtak dhe i guximshem, Jusuf Efendi 
Podgorica, kritikoi komandantet dhe 
ushtrine perandorake osmane per 
paaftesine e deshmuar, me te gjitha 
parametrat e tradhtise ndaj Atdheut 
Perandorise Osmane ne pergjithesi dhe 
Shqiperise ne vecanti (...). Fjala e 
deputetit te Shkodres, Jusuf Efendi 
Podgorices ne Parlamentin Osman, me 25 
dhjetor 1877, ishte verejtja dhe 
paralajmerimi me dinjitoz qe iu be 
Parlamentit, Portes se Larte dhe Sulltanit, 
por edhe Shqiperise katerciperisht, se "po 
qe se nje pellambe vend i leshohet Malit te 
Zi, do me thane i asht lane edhe Shkodra 
atij (...). Dhe, me tutje, (...) denoncoi si te 
demshme, katastrofik dhe te pareali- 
zueshem opinion politik qeveritar osman 
per sistemimin e popullsise shqiptare te Paqja 
19 Janar 2007 

vendeve te rrezikuara nga okupimi 
malazias ne vende te tjera ne thellesi te 
Perandorise Osmane. Me nje gjykim 
politik e kombetar vertet te shendosh, si 
dhiate per bashkekohesit dhe per brezat 
shqiptare (...)" . 

Myderrizi Jusuf Efendi Podgorica, sipas 
konfirmimeve te publicistit Jusuf 
Buxhovi, "po thuajse cdo dy-tri dite i 
dergonte (Kongresit te Berlinit) nga nje 
telegram apo proteste", te nenshkruar me 
mbiemrin Ziadini, te cilin e kishte per 
mbiemer ne postin e parlamentarit 
osman. Sipas gjithe gjasash, ky ishte 
emer i ndonje paraardhesi ne degen 
gjenealogjike deri te dijetari Jusuf 
Podgoricanin (1714): Muderriz Jusuf 
Efebndiu - Ibrahimi - Rustemi - 
Ziadini - Jusufi - Uruc Podgoricanin. 
Kjo gjenealogji do prova shtese. 
Perpjekjet me shume sakrifica te 
Myderriz Jusuf Efendi Podgorices, 
per te marre ne mbrojtje teresine e 
Shqiperise nuk dhane rezultate. 
Kombi shqiptar as Perandoria 
Osmane, se bashku as vec e vec, nuk e 
kishin forcen reale per te perballuar 
nje lufte te orkestruar nga aleanca e 
kryqit, qe lidhi te gjitha Fuqite e 
Medha Evropiane dhe shtetet 
ballkanike satelite te tyre. Ne janar te 
vitit 1879, struktura te caktuara te 
Lidhjes Shqiptare te Prizrenit iu 
shtruan kerkesave te Kongresit te 
Berlinit per heqjen dore nga™ 
Podgorica, Shpuza dhe Zhabjaku, si ■" 
vende me popullsi te perziera, ne dobi 
te ruajtjes se Plaves e te Gucise, te 
banuara me shumice shqiptare. Pas 
Marre veshjes turko-malaziase per kufi, 
te 2 shkurt 1879, Podgorica me viset 
perreth do te kaloje nen administrimin 
ushtarak te Malit te Zi dhe kjo e goditi 
rende dinjitetin patriotik te Myderriz 
Jusuf Efendi Podgorices. 
Nga kjo kohe, ne fille te roberise 
malazeze, vetem edhe nje here e shohim 
ne nje aktivitet politik publik ne 
vendlindje. Ne mars te vitit 1879, 
Vojvoda Mark Milani organizoi vrasjen e 
kreut podgoricas me autoritet te madh, 
Jsuf Muc Kerniqit. Ate e vrau Pera 
Popoviq, rrogetar shumevjecar i Mucit. 
Qytetaret e Podgorices dhe te Tuzit u 
ngriten ne re volte per gjakmarrje 
doradores, me c'rast do te vriten edhe te 
pafajshem. Myftiu Jusuf Efend Uruci, 
duke nuhatur faktin se pushteti ushtarak 
malazias po pergatitej per nje 
gjakderdhje masive ndaj shqiptareve, 
vertete kunder shqiptaresise se 
Podgorices me rrethine, nderhyri me 
shpejtesi, guxim dhe dinjitet, nderpreu gjakderdhjen dhe e ktheu qetesine dhe 
paqen ne vend. 

Sipas njohesit te kthjellet, Mahmut 
Dajbabit, "autoritetet turke te asaj kohe e 
kane lut me shkue ne Stamboll, por nuk 
ka degjue se nuk ka dashte me u largue 
nga vendi i vet". Ne anen tjeter, 
"autoritetet malazeze e kane lutur te 
qendronte ne Podgorice, duke i ofrue 
shtepi, rroge te majme dhe ofiqe". 
Mirepo, gjithnje sipas kujteses historike, 
Myderriz Jysuf Efendi Uruci e refuzoi 
kerkesen e Knjaz Nikolles - te dergonte 
femijet ne shkollat ne gjuhen serbe! Kjo 
konsiderohet shkak per ikjen e tij nga 
vendlindja, duke marre me veti nje pjese 
te familjes se ngushte dhe biblioteken qe 
kishte rreth 8000 volume. Meqe ishte 
personalitet i respektuar nga qarqet e 
pushtetit osman dhe atyre vendore, ne 
Shkoder iu besua administrimi i 
Mirazeve (Ndihmat per popullin). 
Per jeten e Myderriz Jusuf Efendi Urucit 
ne Shkoder kemi vetem te dhenat 
modeste nga kujtesa e urtakut Mahmut 
Dajbabi, i cili ka konstatuar: "Jusufi ka 
qene nje njeri i shkathet me trup mesatar 
dhe shume i ndrojtur (...)". Konstatimi 
"shume i ndrojtur" duhej te vihej ne 
lidhje me faktin se Myderrizi Jusuf 
Efendia e kishte familjen e gjere dhe nje 
pjese te familjes se ngushte ne Podgorice. 
Djalin e madh, Mulla Selo, e kishte 
myezin te Xhamise se Glavatoviqit. 
Sipas Mahmut Dajbabit Myderrizi 
Juusuf Efenndia "nder biseda gjithmone 
fliste per kufijte shqiptare dhe jepte edhe 
fakte per kete. Ka kene nje njeri i urte dhe 
inteligjent. Ka zgjidhe hallet e njerezve. 
Studionte vazhdimisht libra te ndryshem 
historike dhe fetare. Ka qene nje njeri me 
influence te madhe ne qytetin e Shkodres dhe te Podgorices. Ka pas nje biblioteke 
shume te madh te mbushur edhe me libra 
historike dhe shkencore te asaj kohe, 
kryesisht ne gjuhen arabe dhe turke. Mbaj 
mend se kane ardhur edhe nga vendet e 
Evropes tek ai me ble libra nga biblioteka 
e tij, por nuk i shiste. Ka qene nje njeri i 
drejte dhe i squte. Njerezit shkonin dhe 
pyesnin per te gjitha hallet e tyne (...). Ne 
vdekjen e tij ka marre pjese nje numer 
shume i madh njerezish edhe nga vegjelia 
e qytetit". 

Sipas kujteses se konfirmuar nga Mujo 
Dervanoviq, "Kur ka vdeke Jusuf Efendia 
nje njeri i permendur i kohes, qe nuk ja 
mbaj mend emrin, ka thane tek vorri i 
tij: "Sot kena fut ne dhe Sheriatin". 
Ky "njeri i permendur i kohes" ka 
mundur te ishte myftiu zulmadh Jusuf 
Efendi Tabaku (1797-1904), i njohur 
ne popull me ofiqin: "Myfti Plaku", 
me te cilin Jusuf Efendia ishte ne 
shoqeri te panda-shme se paku ne 
vitet 1881-1895. 

Myderrizi famemadh, Jusuf Efendi 
Uruci Podgorica, pas vetes la kater 
djem: Selon, Beqirin, Salon, Ethemin 
dhe vajzen Hato. Kjo vdiq e re, rreth 
vitit 1900. Te gjithe femijet kishin 
njohuri ne diturite fetare, kurse Beqiri 
ishte nje hoxhe, patriot dhe udheheqes 
luftarak i deshmuar ne lufte kunder 
ushtrise pushtuese serbo-malaziase, 
si ne Luften e Tuzit e gjetke. Pas 
vdekjes se tij, me 1918, nderin e 
familjes Uruci e shpini perpara i biri i 
tij, Muhamet Uruci, mesues 
antifashist, kujtimin me pietet per te cilin e 
man Gjakova antifashiste nga vitet e 
Luftes se Dyte Boterore. Ishte sekretar i 
SKOJ-it per Qarkorin e Gjakoves. 
I biri i mesues Muhametit, Dashamir 
Uruci, eminenca e kalter e Shoqates 
Atdhetare Kulturore "Kosova" te 
Shkodres, ne periudhen e kthesave te 
medha politike ne Shqiperi - ne vitet e 
Epokes se U(^K-se, me pune e sakrifice 
maksimale na solli ketu, ne kete dite te 
sotme kur per te paren here, ne menyre 
institucionale shteterore po e perkujtojme 
Madhorin e Kombit - Jusuf Efendi Urucin 
Podgorica, me "Medaljen e Mirenjohjes", 
te akorduar nga Presidenti i Shqiperise, Z. 
Alfred Moisiu, me motivacion: "Per 
kontributin e vyer si deputet i Vilajetit te 
Shkodres ne Parlamentin e Pare Osman, 
ne mobilizimin e popullit per mbrojtjen e 
teresise se trojeve shqiptare". 
Ai eshte hero i gjalle i kombit. I qofte i 
lehte dheu i Nenes Shqiperi te pergjakur 
ne rrugen e gjate per t'u ribashkuar, duke 
pasur shembull te gjalle sakrificen e 
Myderriz Jusuf Efendi Podgorices. 
Paqja @ 19 Janar 2007 PER AMERIKEN KA SHUME ME TEPER NE LOJE SE 

IRAKU Kjo duhet gjithashtu te angazhoje aleatet e saj ne nje percaktim te perbashket te 
parametrave baze te nje marreveshjeje izraelito-palestineze, meqenese te dyja palet ne 
konflikt nuk do te arrijne kurre qe ta bejne vete kete. E fundit, por jo me pak e 
rendesishme, SHBA duhet te jete e gatshme te vazhdoje bisedime multilaterale dhe 
bilaterale me Iranin, perfshi edhe ^eshtjet e sigurise rajonale. Zbigniew BRZEZINSKI 

Kjo eshte Java ne te cilen nje e vertete e 
dhimbshme me se fundi ka radhen per te 
shtuar presionin ne Zyren Ovale te 
Shtepise se Bardhe. Presidenti, megji- 
these vazhdon te shqiptoje sloganet e 
vetesiguruese per publikun, do te kete ne 
tavolinen e tij dy dokumente, secili prej 
te cileve do t'i thote ne fakt se "misioni i 
perfunduar" eshte kthyer ne nje mision te 
deshtuar. 

Siperfaqesisht, dy dokumentet nuk kane 
mundur te jene me shume te ndryshme. 
Memo e Donald Rujmsfeld mbi drejti- 
min e operacioneve ushtarake ne Irak, e 
paraqitur vetem pak perpara doreheqjes 
se tij te papritur, eshte nje permbledhje 
shume e shkurter dhe shume personale e 
rregullimeve te ndryshme taktike qe 
mund te merren ne konsiderate, duke 
marre parasysh pengesat ne luftimet me 
rebelet ne Irak. Ajo mbart shqetesim, por 
nuk ofron asnje alternative strategjike. 
Raporti i shumepritur i Grupit te 
Studimit Bejker-Hamilton, duke 
vleresuar opsionet e plota te politikes 
amerikane ne Irak, eshte nje ekspoze e 
gjate kompromisi, duke reflektuar nje 
konsensus te moderuar midis nje "grupi 
elite" te Uashingtonit, te perbere nga 
individe te nderuar qe nuk jane te 
penguar nga nje familjaritet shume i 
madh historik ose gjeopolitik me 
problemet e rajonit. Duke folur ne favor 
te nje ridislokimi te kondicionuar 
ushtarak nga Iraku, ai ofron keshilla te 
shendosha mbi deshirueshmerine e 
iniciativave me te gjera diplomatike per 
te angazhuar fqinjet e Irakut ne nje 
kerkim kolektiv per stabilitet rajonal, 
perfshi nevojen e vonuar per t'u perballur 
seriozisht me konfliktin e hershem 
izraelito-palestinez. 

Rendesia e vertete e te dy dokumenteve 
eshte ne ate qe ato nuk e thone ne menyre 
eksplicite, por qe padyshim percojne: se 
lufta ka qene nje katastrofe; qe SHBA 
duhet te gjejne nje menyre per t'u shkeputur, duke ia dorezuar rremujen qe 
ata krijuan lidereve irakene, te cilet vete 
amerikanet i kane ngritur ne pushtet; dhe 
qe eventualisht SHBA mund t'u duhet te 
largohen, ndersa fajesojne disa prej 
ketyre lidereve per deshtimin e 
bashkepunimit me amerikanet. Kjo 
pikepamje eshte nenkuptuar edhe ne disa 
prej opsioneve te z.Rumsfeld dhe kjo 
eshte e pandryshueshme ne afatin prej 1 6 
muajsh te vendosur nga grupi Bejker- 
Hamilton per nje terheqje eventuale 
ushtarake amerikane. 
As njeri dokument, as tjetri, nukperballet 
me dy realitete themelore dhe shqete- 
suese: qe perderisa ne Irak (pervec 
Kurdistanit) fuqia reale nuk eshte ne 
duart e politikaneve irakene rezidente ne 
Zonen e Gjelbert te Bagdatit te mbrojtur 
nga amerikanet, cdo zgjidhje politike 
duhet te angazhoje teokracine shiite, me 
milicine e saj; dhe sa me gjate qe te 
vazhdoje pushtimi amerikan, influenca 
amerikane tashme ne renie ne Lindjen e 
Mesme do te zmbrapset, duke i lene 
tashme rruge ekstremizmit rajonal dhe 
paqendrueshmerise, veganerisht ne qofte 
se pavendosmeria e vazhdueshme mbi 
alternativat themelore strategjike ne Irak 
do te vazhdojne te jete ballafaquar me 
mosdashjen amerikane per te drejtuar 
pasojat negative rajonale te pushtimit te 
zgjatur dhe gjithnje e me shume represiv 
te palestinezeve nga Izraeli. 
Kombinimi i ketyre te dyjave ka rritur 
tashme fuqine gjeopolitike te Iranit ne 
raj on. Keshtu qe nevoja e momentit nuk 
eshte per kallajisje taktike ose raporte te 
gjata konsensusi. Amundet qe ndokush te 
imagjinonte Sharl de Golin ne fundin e 
viteve '50 te priste me jave te tera per nje 
studim te gjate nga figurat publike 
franceze mbi ate sesi mund t'i jepej fund 
luftes algjeriane qe kishte demtuar 
unitetin kombetar dhe reputacionin 
nderkombetar te Frances? Udheheqja 
buron nga nje arsye historike qe ndonje- here kerkon te priten Nyjet Gordiane, jo te 
mbetesh vete lidhur ne keto nyje. 
Presidenti dhe lidershipi politik i 
Amerikes, duhet te pranojne se roli 
amerikan ne bote eshte duke u minuar 
ashpersisht nga politikat e nisura perpara 
3 vjetesh. Lufta shkaterrimtare ne Irak, 
indiferenca hipokrite ndaj dimensionit 
human te marredhenieve te bllokuara 
izraelito-palestineze, mungesa e inici- 
atives diplomatike ne marredheniet me 
Iranin dhe perdorimi i shpeshte i retorikes 
islamofobike, jane duke vene ne levizje 
forcat te cilat kercenojne ta nxjerrin jashte 
Ameriken nga Lindja e Mesme, me pasoja 
te tmerrshme per ate vete dhe per miqte e 
saj ne Egjipt, Izrael, Jordani dhe Arabine 
Saudite. 

Amerika natyrisht ka nevoje per nje 
ndryshim strategjik, dhe ky duhet te nder- 
merret ne nje front te gjere. Ai duhet te 
pranoje faktin qe lidershipi real ne Irak 
duhet te jete mbeshtetur mbi nje koalicion 
te klerit shiit qe komandon milicite luajale 
shiite dhe kurdeve autonome dhe qe sa me 
shpejte te fiksohet nje date per terheqjen 
amerikane, aq me shpejte lideret e vertete 
irakien do te jene ne gjendje te rekrutojne 
fqinjet e Irakut ne nje perpjekje te gjere 
rajonale per te ndihmuar nje Irak me te 
qendrueshem. 

Kjo duhet gjithashtu te angazhoje aleatet e 
saj ne nje percaktim te perbashket te 
parametrave baze te nje marreveshjeje 
izraelito-palestineze, meqenese te dyja 
palet ne konflikt nuk do te arrijne kurre qe 
ta bejne vete kete. E fundit, por jo me pak e 
rendesishme, SHBA duhet te jete e 
gatshme te vazhdoje bisedime multi- 
laterale dhe bilaterale me Iranin, perfshi 
edhe ceshtjet e sigurise rajonale. 
Shkurt, dilema imediate eshte Iraku, por 
sfida me e madhe eshte e ardhmja e 
Lindjesse Mesme. 

Zbigniew Brzezinski-Ish-Keshilltar per £eshtjet e 
Sigurise Kombetare te Presidentit Xhimi Karter 

("THE FINANCIAL TIMES"). Q' Paqja @\ 19 Janar 2007 l"OjtO!l*Sli Lexim i tekstit TEKSTI I THURUR SI NJE LABIRINTH SEMIOTIK Osman Gashi, "Pertej Harreses",Shtepia Botuese Rozafa, Prishtine. 
Duke pasur parasysh figuracionin e tekstit, e sidomos metaforat te shenjuara ne 
shtresen tekstore, autori ne te shumten e kohes, shkruan e deshmon para tjetrit 
emocionet e veta. Tekstit i mjafton te jete figure, ndersa idete shprehen se bashku me 
emocionalitetin autorial. Flamur MALOKU Diskurset poetike te Osman Gashit, ne 
vellimin poetik "Pertej Harreses", botuar 
me 1999, nga Shtepia Botuese Rozafa, 
ecin ne menyre lineare se bashku me 
poezine bashkekohore shqiptare, prandaj 
ky vellim eshte bere pjese e pandashme e 
poezise sone letrare. 

Mirepo ajo cka e vecon kete veper 
poetike eshte se diskursi ligjerues i 
autorit funksionon si sistem metaforik. 
Edhe pse poezite jane te ndara ne tri 
cikle: "Alkimi i dhembjes", "Hapurithi", 
"Vera qe s'kthen", diskursi tejet metafo- 
rik ofrohet nepermjet koncepteve ideore 
te shprehura nga poeti. Prandaj, per t'u 
arritur kjo, do te vecojme disa poezi 
karakteristike te autorit. 
Duke filluar nga poezia "Mos me harro", 
i tere teksti poetik shenjon nje lutje te 
drejtperdrejte te autorit. Ne kete rast, 
subjekti ligjeron me shenja te gjakimit 
personal, duke krijuar nje besueshmeri 
para lexuesit, ne radhe te pare, per ta 
besuar vete autori, se ky mall eshte i 
madh, dhe ne radhe te dyte per t'ia 
paraqitur lexuesit kete mall: 

Ti je shume larg nga une 

Dhe nga kjo dite e zymte 
(Mos me harro) 
Duke pasur parasysh figura- 
cionin e tekstit, e sidomos 
metaforat te shenjuara ne 
shtresen tekstore, autori ne te 
shumten e kohes, shkruan e 
deshmon para tjetrit emocionet 
e veta. Tekstit i mjafton te jete 
figure, ndersa idete shprehen se 
bashku me emocionalitetin 
autorial. Neper kete vije thuret 
edhe teksti "Burg", qe duhet te 
lexohet e te interpretohet, cdo 
here duke i marre figurat 
pershkruese, te cilat konside- 
rohen si rezultat i nje momenti 
autorial . Kjo poezi fillon me 
nje perjetim konkret, apo me 
mire te themi nga nje situate 
konkrete, qe emocioni bartet ne figure, per t'u rikthyer kah perjetimi e ne 
situate. Keshtu per te perforcuar tekstin, 
autori i referohet figurave, qe ne esence 
perpu-then me vete idete e tekstit : 
Shpendkeqja, Kukuvajka, etj. Refreni i 
perseritur ne fillim dhe ne fund, te sjelle 
ne mend edhe statusin e tekstit: poezi e 
gjakimit. Nuk duhet harruar se teksti 
eshte shkruar ne nje kohe ne te cilen jeton 
edhe subjekti. 

Ne tekst koha eshte e zymte, qe ne dijen e 

autorit behet terr, ndersa terri shenjon 

lemerine, dhembjen, vuajtjen e autorit, 

duke iu pershtatur edhe sintagma burg: 

Eshte terr 

Burg 

(Burg) 

Permes ketij meditacioni thuret poezia 

"Nje det i thelle", ku teksti fund e krye 

percillet me nje emocionalitet te dhem- 

bshemetrishtues. 

Nje lume veshtroi shpresat e mia 

nje bjeshke ma ndrydhi gezimin 

femijeror 

(Nje det i thelle) Ne kete rast, teksti njeheresh formon edhe 
skemen: 

Autori Figura Emocioni. 
Derisa emocionet shperthejne ne shtresen 
tekstore, idete autoriale dalin te shprehura 
me emocionin, duke u nderlidhur me 
figuracion. Pra edhe ky tekst shenjon 
dhembjen autoriale perballe kohes reale: 
Dhembjen time dikush 

E nxiu me brushe te zeze 
(nje det i thelle) 
Ndersa poezia "Fund" qe e permbyll 
tekstin poetik shenjon fundin e botes, nje 
ide qe shprehet ne librat fetare: ne Kur'an 
dhe ne Bibel. Mirepo ne paraqitjen e 
fundit te botes, autori sikur do te thote se 
askush nuk mund te shpetoje nga ky fund, 
dhe se cdo gje do te ndryshohet. Andaj 
teksti thuret si nje labirint semiotik. Duke 
pasur parasysh keto qe u ceken me lart, 
shihet se Osman Gashi shpreh ide te 
papara qe ne esence kerkojne 'lexuesin 
model' sic thote Eco, keshtu poezite e 
Osman Gashit konotojne ide te shumta 
semiotike. 
l-0]toi*sii Paqja @ 19 Janar 2007 Botime librash Berat DAKAJ VITRINA Libri "Shqiperia Natyrale", i autorit 
Koco Danaj, eshte i perbere nga trajtesa 
te ndryshme te cilat jane te orientuara 
mbi ceshtjen e kombit shqiptar, 
gjegjesisht, epiqender e shume trajtesave 
te ketij libri eshte Shqiperia dhe fqinjet e 
saj te identitetit shqiptar. Koco Danaj ne 
kete liber ka dhene nje veshtrim rreth te 
berit te Shqiperise Natyrale. Brenda librit 
jepen edhe disa mundesi per integrimin 
brendashqiptar dhe integrimin ne 
strukturat e tjera, deri ne BE. Vitin e 
mbrapshte e sheh ate te egersuarin ne 
vitin 1913, kurse vitin e mbare qe do t'i 
jepte ngjyre nje Shqiperie te bashkuar e 
sheh vitin 2013, kur edhe mendon se do 
t'i jepen fund nje vargu problemesh te 
shpeshta dhe te pazgjidhshme ende per 
shqiptaret. Libri ka edhe tri parathenie 
nga autoret: Aleksander Cipes, Frrok 
£upi, dhe Arsim Sinani. 
Libri ka 120 faqe. Botoi Shtepia Botuese 
Erik, Tirane 2006 

Poeti qe po e tregon veten te vecante ne 
poezine bashkekohore shqipe, eshte 
edhe autori i "Burimi nen gjuhe", Basri 
£apriqi. 

Poezite e ketij teksti jane zgjedhur dhe 
perzgjedhur nga poeti Ali Podrimja. Ne 
te 11 cikletjane trajtuar krejtesisht poezi 
me teme erotike, mendimtare, poezi 
pershkruese, dhe disa proza te shkurtra 
poetike, ne te cilat jane perdorur 
llojllojshmeri figurash stilistike. Poezite 
e tij pershkohen edhe nga tema sociale, 
atdhetare, nje atdhetarizem qe shikon me 
nje sy gjykues ndaj krereve te shtetit. 
Stili i £apriqit ne keto poezi kerkon te 
flase me lexuesit model. 
Tekstit i paraprin edhe paramenia e Ali 
Podrimes, i cili ne menyre permbledhese 
ka dhene informacione mbi disa nga 
poezite e perzgjedhura te Basriut. 
Vepra ka 240 faqe. Botoi Shtepia Botuese 
Toena, Tirane 2005 
Libri "Fshehtesia e nje martese te 
lumtur", i autores Ruqayyah Waris 
Maqsood, thyen disa tabu te cilat lidhen 
me fshehtesite e raportit burre grua ne 
Islam. Ajo deperton ne prapaskenen 
muslimane, dhe shembull fillues te nje 
raporti bashkeshortor e merr veten dhe 
burrin e vet. Pas nje vertetesie mbi te 
lejueshmet seksuale, Maqsood, cdohere 
argumentin e gjen ne librin e shenjte. 
Perqendrimi i autores rreth marteses ne 
Islam dhe marredhenieve seksuale te 
pranueshme dhe refuzuese jane te argumentuara permes ajeteve te Kur'anit 

dhe Hadithit. Njera prej detyrave te tjera 

shtese per muslimanin ne kete liber e 

shohim te jete edhe martesa, nje martese e 

ligjshme,e lumtur. 

Autorja e ketij libri ka botuar rreth dyzete 

libra me tema te ndryshme rreth njeriut 

islam dhe botes islamike. 

Libri ka 224 faqe. Eshte perkthyer nga 

gjuha boshnjake nga Liridona Adili. 

Botues Klubi Studentor, Shkup 2006. 

Letersise artistike shqiptare vazhdimisht 
eshte duke i kontribuar me te madhe edhe 
shkrimtari Kasem Trebeshina. Veprim- 
taria e tij e gjere tashme kalon mbi 140 
vepra te formave, gjinive dhe zhanreve te 
ndryshme. Ai, letersise shqipe, ia ofroi 
edhe vepren "Tregtari i skeleteve", ne te 
cilen nderthuren nje mori motivesh qe 
lidhen me veprimet e misionarit te 
intelektualit klasor, Asmut Rrakatakja. 
Rrakatakja eshte misionari i nje fushate te 
gjere dhe te gjate. I ka vene vetes nje 
detyre te mundimshme ne misionin e vet 
politik, pikerisht mbledhjen e skeleteve. 
Kryerja e misionit e simbolizon njeriun 
fitues. Mbledh eshtrat prej njerit skaj ne 
tjetrin dhe shpesh, shume nga skeletet 
mbeten te panumerueshem. 
Per kete roman autori ka marre cmimin e 
pare ne konkursin e trete te hapur nga 

TREGTARI I SKELETEVE 

Kasem TREBESHTisrA 
Shtepia Botuese Buzuku. 

Romani ka 20 kapituj te perfshire ne 246 

faqe. Botoi Shtepia Botuese Buzuku, 

Prishtine2006. ^" Paqja @\ 19 Janar 2007 Letersi Iseittej^sii POEZI VesellSLAMI 
GJEJ RRUGEN E DREJTE ODIESEJADE PAK DRITE Nese ke rene ne gjume 
Zgjimi te pret 
Nese kerrusesh pertoke 
Duhet te ngrihesh lart 
Nese leviz vetem lart 
Dije se te pret renia 
Nese shkon nga e majta 
Djathtas mbrohu 
Nese ecen vetem para 
S'ke 9 f te shikosh mbrapa Zemra e heshtur bluan 

Harresen e gjelber 

Shpirti i etur kerkon fluturim 

Shushuritja e dallgeve 

Zgjon nje mendim 

Se kali i Trojes lundron ne gjak 

Nga vjen ky renkim 

Niset anija lundruese 

Qe boten bart ne vete 

Ne nje hapesire pa kthim 

E brenga njerezore shtohet 

Ne vazhdim Pak drite ne bote 

Qe ta shohim qiellin e kalter 

E ta njohim njeri-tjetrin 

Pak drite ne bote 

Te humbet pikellimi e merzia 

Gjelberimi te vazhdoje 

Pak drite te na mbuloje 

O vetem pak drite 

Ta njohim njeri-tjetrin 

Pak drite. MERZI UNEETI VDEKJA Brenda kater mureve 

I vetmuar qendroj 

Asgje sleviz 

Madje as ajri 

Me duket se jo 

E heshtja flet me vetvete 

Degjoj vetem 

Tik- taket e ores 

Ato qe ma numerojne 

Kohen 

E heshtja flet me vetvete 

Por, nuk degjohet 

Askush s'e di! Per gdo dite 

Harrohemi 

Nga pak rritemi 

Nga pak zvogelohemi 

Une e ti 

Per <?do dite 

Me afer vdekjes 

Me prane Zotit 

Prandaj te jemi pa lot ne sy 

Une e ti 

Per gdo dite 

Nga nje pjese e zemres vdes 

Nga nje pjese e zemres lind 

Mos harro 

Jemi prane Zotit 

Vetem te jemi ne rruge te drejte 

Une e ti Jeta ecen drejt vdekjes 
Vdekja nuk i iken jetes 
Para shtrihet horizonti i gjere 
Rrethi nga 360 shkalle 
Ngushtohet dite e me shume 
Ku vemi nuk e di 
E jeta kacafytet me vdekjen 
Ke hyre ne labirintin e saj 
Kerko shpetimin e Zotit 
Lutu per pak qetesi 
Pergjerohu 
Por, shpetim nuk ka. ■^ 
Paqja @ 19 Janar 2007 Mjekesi MORFOLOGJIA E KOKES SE POPULLATES 
SHQIPTARE TE KOSOVES Ne pergjithesi te dhenat morfologjike te kokes nga ky punim, perputhen me te 
dhenat e autoreve tjere, te cilet gjeten ngjashmeri ndermjet tipareve morfologjike te 
tipit dinarik (Ilirik) te njeriut dhe popullates shqiptare. Agron REXHEPI 

Hulumtimi i tipareve antropologjike te 
nje populli, kerkon mbledhjen e 
informatave te bollshme nga hapesira te 
ndryshme te statusit antropologjik, si nga 
hapesira morfologjike, fiziologjike, 
biokimike, motorike, sociale, kognitive, 
konative, gjenetike, ekologjike, linguis- 
tike, etnografike etj . 

Te dhenat e fituara nga matjet e kokes 
kane rendesi prioritare ne hulumtimet 
antropologjike, pasi qe jane te vetmet qe 
mundesojne nje studim te statusit antro- 
pologjik te popujve, ne kuptimin kronol- 
ogjik dhe mundesojne krahasimin e 
vetive antropologjike te popujve te 
sotem dhe popujve te me hershem. 
Botes shkencore i intereson tipi morfo- 
logjik i shqiptare ve per arsye se shqip- taret jane pasardhesit e drejtperdrejte te 
ilireve, te cilet ne Evropen e vjeter zinin 
nje hapesire te madhe, dhe se territoret 
shqiptare i perkasin berthames qendrore 
te tipit dinarik, njerit nga tipat antropo- 
logjike themelore te popullsive evro- 
piane. Tipi dinarik i njeriut njihet edhe me 
emrin: tipi Ilirik, ndersa karakterizohet 
me shtate te larte, trup te nolle e 
muskulor, kockezim te forte, krahe te 
gjere, gjoks te zhvilluar, gjymtyre propo- 
rcionalisht te zhvilluara me madhesi 
mesatare, koke te gjate dhe te gjere, 
fytyre te zgjatur, ndersa indeksi kranial 
tregon se koka i takon tipit brakicefalik. 
Me qellim te hulumtimit te morfologjise 
se kokes se popullates kosovare ne 
Institutin e Antropologjise Sportive ne GJATESIA 
E KOKES 


Lebzelter- 

Saller 


Meshkujt 


Femrat 


Koka shume e shkurter 


> 169 


1 


0.20% 


7 


3.60% 


Koka e shkurter 


170 - 177 


19 


3.40% 


54 


28.00% 


Koka e mesme 


178-185 


146 


26% 


97 


50.30% 


Koka e gjate 


186-193 


281 


50.10% 


33 


17.10% 


Koka shume e gjate 


194 < 


114 


20.30% 


2 


1.00% 


GJERESIA 
E KOKES 


Lebzelter- 
Saller 


Meshkujt 


Femrat 


Koka shume e ngushte 


>139 


5 


0.90% 


1 


0.50% 


Koka e ngushte 


140-147 


14 


2.50% 


38 


19.70% 


Koka e mesme 


148-155 


178 


31.70% 


98 


50.80% 


Koka e gjere 


156-163 


279 


49.70% 


50 


25.90% 


Koka shume e gjere 


164 < 


85 


15.20% 


6 


3.10% 


LARTESIA 
E KOKES 


Routil 


Meshkujt 


Femrat 


Shume e ulte 


<109 


29 


5.20% 


46 


23.80% 


Eulte 


110-117 


129 


23% 


79 


41% 


Mesatare e larte 


118-125 


258 


46.00% 


59 


30.60% 


E larte 


126-133 


115 


20.50% 


8 


4.10% 


Shume e larte 


134 < 


30 


5.30% 


1 


0.50% 
Prishtine kemi bere matjet e kokes ne 754 
entitete, te moshes 23 55 vjecare (561 
meshkuj dhe 193 femra). Entitetet i kane 
takuar popullates shqiptare kosovare, 
zgjedhja e tyre ka qene e rastit, nderkaq, 
kriteri i zgjedhjes ka qene qe gjendja 
psiko-fizike: te jete normale, pa 
deformime te kokes dhe fytyres, si dhe te 
kene dhembe natyrale dhe forme normale 
te tyre. Matjet jane bere ne periudhen 
kohore 1997 2002. Matjet jane bere me 
instrumente klasike antropometrike, sipas 
udhezimeve dhe kritereve te Programit 
Biologjik Nderkombetar dhe te praktik- 
umit te antropologjise biologjike. 
Ne tabelat e meposhtme eshte paraqitur 
kategorizimi dhe shperndarja e vlerave 
(ne numer dhe ne perqindje) te matjeve te 
gjatesise dhe gjeresise se kokes sipas 
shkalles Lebzelter- Sailer, te lartesise se 
kokes sipas shkalles Routil dhe indeksit 
cefalik sipas shkalles Martin- Sailer. 
Shih tabelen nr. 1: Klasifikimi i entiteteve te 
matura ne baze te dimensioneve te kokes 
Kategorizimi i kokes ne baze te gjatesise 
se kokes tregon se pjesa dermuese e 
entiteteve te gjinise mashkullore (50.1%) 
perqendrohet ne kategorine me koke te 
gjate, pjesa tjeter eshte e shperndare me 
teper ne kategorine me koke mesatarisht 
te gjate (26%) dhe dicka me pak ne 
kategorine me koke shume te gjate 
(20.3%). S]" Paqja 19 Janar 2007 
INDEKSI CEFALIK 


Martin- 
Salfcr 


Meshkujt 


Femrai 


DolikoccfaL 


<75.9 


13 


2.30% 


1 


0.50% 


Mezocefal 


76.0-80.9 


110 


19.60% 


31 


16.10% 


tkakicd'al 


81.0-85.9 


291 


51.90% 


84 


43.50% 


hipcrbrakiccfal 


86.0-90.9 


140 


25% 


68 


35,211% 


ultrabrafcicefal 


91< 


7 


1,20% 


9 


4.70% Nderkaq, entitetet e gjinise femerore 
karakterizohen kryesisht me koke te 
mesme (50.3%) ne te shkurter (28%); 
Nje shperndarje e ngjashme e popullates 
haset edhe te gjeresia e kokes, ku 49.7% e 
popullates radhitet ne grupin me koke te 
gjere, 31.7% e popullates eshte radhitur 
ne grupin e popullates me koke 
mesatarisht te gjere, ndersa 15.2% e 
popullates eshte radhitur ne grupin me 
koke shume te gjere. 

Kategorizimi i femrave sipas gjeresise se 
kokes behet si vijon: 50.8% me koke me- 
satarisht te gjere, 25.9% me koke te gjere 
dhe 19.7% me koke tengushte 19.7%; Me koke mesatarisht te larte karakteri- 
zohen 46%) te meshkujve te matur, 
perderisa me koke te ulte 23% dhe te larte 
20.5%. Per dallim nga meshkujt, 41% te 
femrave karakterizohen me koke te ulte, 
30.6%) me koke mesatarisht te larte dhe 
23.8%) me koke shume te ulte; 

Shih tabelen nr. 2 

Vlerat e indeksit te kokes se meshkujve te 
matur (raporti i gjeresise se kokes dhe i 
gjatesise se kokes) tregojne se 51.9%) te 
popullates se hulumtuar i takojne grupit 
brakicefalik, 25%) grupit hiperbrak- 
icefalik dhe 19.6%) grupit mezocefalik. 
Edhe te femrat verehet nje shperndarje e ngjashme e indeksit cefalik: 43.5%) koke 
brakicefalike, 35.2%) koke hiperbraki- 
cefalike dhe 16.1%) koke mezocefalike; 
Pas analizes se tabelave te mesiperme 
mund te konstatojme se entiteti mashkull i 
mostres se matur ka nje morfologji te 
kokes qe karakterizohet me dimensionin 
cefalik te shprehur (koke te gjate, te gjere 
dhe mesatarisht te larte), perderisa entiteti 
femer i mostres se matur karakterizohet 
me dimensionin cefalik mesatarisht te 
shprehur (koke mesatarisht te gjate dhe te 
gjere, e ulte deri ne mesatarisht e larte). 
Indeksi cefalik tregon se entitetet e te dy 
gjinive karakterizohen me koke brakice- 
falike. 

E verteta eshte se tipat morfologjik te 
popullates se sotme nuk mund te ve^ohen 
lehte, sepse ndermjet tipave te ndryshem, 
hasim tipat me tipare ndermjetese. 
Mirepo, ne pergjithesi te dhenat morfo- 
logjike te kokes nga ky punim, perputhen 
me te dhenat e autoreve tjere, te cilet 
gjeten ngjashmeri ndermjet tipareve 
morfologjike te tipit dinarik (Ilirik) te 
njeriut dhe popullates shqiptare. 
: o pywrite Wi ilia ms & Wi Iki ns, G ra nf s Atl as of An ato my "Eg 
LAJME NGA TEKNOLOGJIA Shkelzen NUZA Paqja @ 19 Janar 2007 Pajisjet qe erdhen gjate vitit| 

2006 ishte perteritese te 

produkteve te mehershme, 

por jo qe te gjitha ishin te 

kenaqshme dhe disa punonin 

pjeserisht. Ketu po japim nje 

liste te shkurter te produkteve: 

RIM BlackBerry Pearl: 

Eshte telefon i cili ofron cilesi te 

larte te teksteve dhe eshte shume me i 

sakte se sa shumica e sistemeve T9, te 

provuara deri me tani. Pearl nuk 

shkakton probleme ne shkuarjen e e- 

mailave sepse disponon nje tastature te 

vogel. 

TIPARET 
Tipi 


BLacklkfry 


TIPARET E KAMERfe 


Po 
DEGJITALE 


Megapixel- et 


I J Mcgap 


ish 


FtniTypc BuiLt-cn fl£ 
INFO it FfcRGJrTHSHME 


LurtesJa 


4,2 in? 
GjeifA 


2 tin,- 


Trashlsla 


0,6 in? 


Pesha 


0.0907 kg 


H ^^*^ 


^t^B^Jb jf^K \+ TV Plasma 
Pershkrimi i Prodhuesit 

Ky televizion plasma 50 incesh me 1080 
pixel high-definition, dyfishon numrin e 
pixelave per te njejten hapesire prej 50 
inc, ne menyre qe te ofroje pamje 
jashtezakonisht te detajuar ne ekran. 
Duke i nderthurur perparesite e 1080p 
dhe 720, ky rezolucion lejon nje pamje 
shume te paster aty ku ka levizje shume 
te shpejta, sig jane filmat aksion dhe 
sportet. 

Nintendo Wii: Eshte shume i 
pershtatshem nese planifikoni te 
zhvilloni lojera grupore, sic eshte rasti 
me Rayman Ravin' Rabbids dhe Wii KariiktcrKsrikai 
TIPARET E DISPLAY-IT 
Din^uiuljit 
50 int 


SlTltf 


Elite PureViidon 


lll)h (nni^jtilik 


Po 


luynisii iKi,i 


LOSOp 


Prii|njn1iinM ramjet 


Ititf 


PruporcionH Konlrastil 


300ft] 


S1ik.4itq.inii 


IIKNJed-'njI 


Uv/ciliu:tnni i Display *li 


1920x1080 


PAUSE SHTE5E 
Rcmok temlral 


Rcnwl 


c Lvnirol 


liVFOTepERGJIIIlSHMr. 


Plasma 
TV 


Neitkak^ori 
Tekndlogjta 
Plasma 
(PDP) 

Plasma 


Tipi 
pund 


Paha 
i r 1 1 1 1 J iisll 1 LI d L El VU ill ll i' 
Pioneer sportet. 

Jamo i300 iPod Speaker System: I 

ngjashem me Klipsch iFi, Jamo i300 
eshte nje prej iPod speaker dock-ve me 
te mire qe kane qene ndonjehere. Ky iPod 
dock eshte mjaft i fuqishem per nje zyre 

INFOTCFEkCJITIlNllMt: Plnlftmna 


Wii 


Wirdesi Tl pi 


Wi-Fi 


KIJMI 


Jo 


Miiiiuii;i c instuluar 


512MB 


Memory 

Procesori 


PowerPC 


Came Media 


Nimendu GAMECUBE disc 


Slntat 


Nintendo GaraeCubc Memory Card, 
SD Memory Curd 


Mcninn Curd 


512MB 


Controller 


Remote control, Joystick 


Tiparet c Kontrollucsit 


Motion sensor 


Tipat e Konektortve 


2 x USB 2iM x game controller, 
Component video output. Composite 
video output, S-Video output mesatare per nga madhesia. Ky mund ta 
zevendesoje stereo-n tuaj ne dhomen e 
gjumit. 
imJtO tK i h F:h<rJi I HSUMh: 


] i|:i i pjjlijr* fMHl 1 Juiililig tfuJiun sptaktt 


»yvLctn 


iPfld KurapflllbfllkfE \M Panasonic ToughBook 74: Ky eshte 
laptop shume i fuqishem, i cili ka 
rezistence speciale, hyrje te plumbosura 
dhe bartet lehte. Me e mira e ketij laptopi 
eshte i pershtatshem per EVDO mundesi, 
qe domethene se ju mund te merrni online 
sinjale telefonike kudo. Per momentin kjo 
eshte e zhvilluar ne SHBA. 
r I h l HIM M KM CI HI A 

Pnrdhutsk 

MtpL'jtiSisi fe HnHi'i'S'iril 

It-kiHiliKujrti I nk- 1 

' L.|l^ 1-|ITC t3U9 

tniel (L'cnlriiut [Jiu 
4 OS Paqja @\ 19 Janar 2007 IVho^miikii'i AFORIZMI I MUAJIT 

Talenti krijohet ne vetmi, 
karakteri ne shoqeri. 

GETE Vijon TOP TELEFONAT E VITIT 
2006 Vitin e kaluar kemi pasur mundesi te shohim llojllojshmeri te 
gjere te telefonave te rinj, te cilet kane pushtuar tregun, duke 
filluar nga ata me te thj eshte, deri te ata me mahnites. Pergjate 
vitit 2006 telefonat mobile per muzike dhe fotografi ishin shume 
te medhenj, gjenerata 3G vazhdoi profilizimin e ketyre 
telefonave, duke futur bluetooth in dhe gjetjen e menyres se 
komunikimit me te. Gjithashtu, sa i perket trashesise Motorola 
mbetet ne trend e pathyeshme, e cila nuk do te sfidohet. Keshtu qe 
ne javet e ardhshme do te dalin ne treg telefonat me te mire te 
deritanishem. GSM Nokia 5300 e c/bllokuar dhe GSM Sony 
Ericsson K790a jane ata qe i prijne listes se telefonave mobile. 
5300 eshte zgjedhja e duhur per muzike, kurse K790 eshte 
zgjedhja e duhur per kamere. Sony Ericsson W810i, ne menyre 
elegante kombinon playerin e muzikes me telefon, perderisa LG 
VX8300 ofron performanca te larta per versionin e 
shfrytezuesve. LG ka edhe nje telefon tjeter nder me te miret e 
vitit 2006 qe eshte CU500 per shfrytezim edhe te wireless it; ky 
mbetet telefoni me bartesin me te mire te gjenerates se trete te 
telefonave mobil (3G). Perfundimisht, Nextel Motorola i580 
eshte telefoni me i qendrueshem, krahasuar me te gjithe telefonat 
tjere. 91 TdrfiiftAl Sokin \ilM> Sgfy 

i is r LllliSIJ 


Et«t/3 « II-.!'.-'.' 
NcrfKC ).fta SuLLj KmUp h ...u.. C.SU Silih 

Efka*w 
Vihllh dSM [lie iis« 

Jim; ■■■ii. !\ GSM 'A i U',( ■. wi'iHoiiiv HasniiiHii cmwaJiin tisw ElliKSix-tih . Illuchwih , 

ii ! I.i:-.ii.;.! Blunvih Hludnilh 

iIi1i\i ihlKi 


K I n 

1 7 in 
lilts IPEN 
(Dud Ban I'K'.;."' IlirDESKU 

KOPORPORATAE KEK- 
UT 

£kaikatheneA-ja B-se 
Me ka ra te nxehtit krese 
Me pushu' pak a po dalim 
Rrymen tash po e ndalim 

Edhe C-japo ankohet 
Vetem hiq nuk po punohet 
Nuk e di a ta la kete pune 
Reduktime do te kete me 
shume 

C -j a, B -j a edhe A-j a 
Tri termocentralet e medhaja 
Apunojne a nuk punojne 
Qe shtate vjet s'po e kuptojme 

Sa shume para u harxhuan 

U rinovuan a s'u rinovuan 

Nuk din kush me te dhane 

shpjegime 

Ve^ kur kemi reduktime 

Nuk e di si po veprojne 

Dy ore rryme nuk mjaftojne 

Por kot e kam edhe une 

zor eshte me i marr vesh keto 

pune 

Se shqiptaret keshtu jane 

mesu' 

Dite e nate n'terr me i kalu' 

NJE JETE KOSOVARCE 

Mora lapsin bashke me leter 
Per me i shkru' nja dy fjali 
Me bo dert e me kallxu' 
Se ketu te na gj ithgka ben vaki 

Zor eshte bo' sotmejetu 

E zor po e ka edhe ky milet 

Kot mundohesh me qene i 

drejte 

Po s'ka drejtesi me kete 

hyqymet 

Deri sa i moren votat 

Ata t'gjithe jepshin premtime 

Po kur erdhen ne pushtet 

Keto pune mbeten vec 

n'kujtime 

Marr gazeten me e lexu 

E nuk di as ku t'ia nis 

Se te gjitha faqet e gazetes 

Jane te mbushura me anetare 

te qeverise 

Nj eri thone se ka vj edh tender 
E ky tj etri ministri 
Po te gjithe jane te nje rangu 
Me u korruptu' hiq se kane Po me kqyr holl keta nuk kane 

faj 

Se UNMIKU keshtu po i 

meson 

I ka bo te gjithe per vete 

E per popull askush s'mendon 

S'e dine mire as alfabetin 
E m'shiten si shume kapadai 
Ju ka hy n'palce korrupsioni 
KrejtKOSOVEN n'xhep 
dojne me e shti 

Se pas lufte tollovi po shkon 
Vecaki ndopaknjoftesi 
nuk te duhet as nje dite shkolle 
fill do te futin n'ministri 

nese e din mire alfabetin 

e 2 + 3 me i mbledh 

hiqpagajlehaepi 

se minister kane me t'zgjedh 

kishe na po lypim pavaresi 

e edhe nje njohje 

nderkombetare 

na e coptuan vendin krejte 

tuj bo' ndarje territoriale 

edhekta t'KEK-ute 

energjetikes 

per cdo dite ata ankohen 

nga 4 milion cdo vit i marrin 

e thone para hiq s'po tubohen 

SotthoneA-jaraprej sistemi 
e neser B-ja po ashtu 
kane harm se me 4 milion 
nje termocentral i ri tash ish 
ndertu 

e nese flasim per shendetsi 

zorret n'bark kane me u 

shqetsu 

nese shkon me bo' kontrolle 

fill privat thone duhet me 

shku' 

e nese shkon te ndonje privat 

t'ban kontroll sa per sy e faqe 

n'vend qe te sheron ai krejt ty 

t'smun' 

e ta mbush nj e kerr me ilace 

harruan se para 7 vjete 

ne te shkretit se ku ishim 

s'kishim rroba e as buke 

e s'kishim ku as uje te pijshim 

turp te keni o pushtetar 
ju qe vendit po i prini 
ju qe vendin po e ndani 
ju qe gjakun po e shkilni 

ju qe s'keni fije turpi 

ju qe mall as ndjenja s'keni 

ju te mjeret o politikaj 

ju qe veti vend kund spo i lini - ES Paqja @ 19 Janar 2007 
HORIZONTALISHT 

1. Terra-Rezistence-I qendrueshem-Matematikan persian Khayam, foto (sh.). 2. Ushqim i preferuar turk-Iodin. 3. Tortat-Numri kuantik magnetik. 4. Vend ne 
Kirgistan-Shkurtese per (Education review Office) -Liter-Mai ne Shqiperi. 5. Institute For Advanced Study-Nusja e djalit-Akronim per Musical Instrument Digital 
Interface. 6. Emer mashkulli-Mjet i rende tingellues (sh.). 7. Radhe, varg-Nje lloj zeri abnormal i mushkerive qe degjohet me stetoskop. 8. Thirrje qe u behet te 
tjereve per te kerkuar perkrahjen dhe ndihmen e tyre ne nje ceshtje-zanore jona-Itali (shkurt). 9. Parti politike ne Shqiperi-ulu (ang.). 10. Organizata e Kombeve te 
Bashkuara-Njesi (ang.). 1 1 . Finacial Times-zanorja e pare - ... Lukreci (sh.). 12. Luan (ang.)-Filloj. 13. Oksigjen-Simboli kimik i Florit-Ishull ne France qe ka dalje 
ne oqeanin Atlantik-Numer nje romak. 14. Qe ka te beje me procesin e fillimit (origjines)-Qytet ne Brazil (. . . de Janeiro). 15. Shkurtese per Alternative Education 
Resource Organization-Pjesetar i nje grupi te madh popullsish, qe banojne ne disa vende te Azise se Aferme dhe te Afrikes se Veriut- Muzeu i artit ne Universitetin e 
Florides. 16. Emer mashkulli ekspedite gjuetie. 17. Shkurtese per American Booksellers Association-"Artist i merituar" shqiptar, Capo-Emer femre. 18. Uran- 
Teuta Kurti-Pije qe nxirret nga kokrrat e dellinjes dhe qe perdoret per te shuar etjen shkoj. 19. Nikel-Emer mashkulli- Shok (fr.). 20. Atom-Specialitet i kuzhines 
kosovare-Grup etnik qe jeton ne Indine Jugore dhe Sri Lanke veri-lindore. 

VERTIKALISHT 

1. Peremer vetor-Oksigjen-Profeti i parafundit-Bota bimorre dhe bota shtazore. 2. I Gjithemeshireshmi-shkurtese per Independent Economic Advisory Board- 
Zanore. 3 . Kornize-Pikture qe behet me bojera uji mbi suva te njome-Nxjerrja e nje malli ne treg per ta shitur (sh.)-Nje bashketingellore. 4. Vajza e djalit-Republike 
ne bregun lindor ne jugperendim te Detit Mesdhe-sh.o.j-Kalium-Amerika. 5. Lume ne Mitrovce-Nitrogj en-Operating System-prapashtesa e faqeve zyrtare te 
internetit per Brunei. 6 1 malit-Shkon anash. 7. U.j.s-Elena Kadare-Konstante e gazit-Ene e thelle dhe e rrumbullaket (sh.). 8. Emer Femre (sh.)-Province ne Arabine 
Saudite. 9. LL.R.-Paradite (ang.)-Emer femre. lO.Dhomat-Bor-Force-International (shkurt). 11. Ata qe marrin mitot-Radius-Derr i patredhur qe mbahet per 
nderzim, hako9-Grup i gjakut. 12. Zanorja e pare-Mjet eksplodues-Rrugetimi-Americium. 13. Modaliteti i serishem-Ngacmimi. 14. Zanore-Ceremoni fetare (sh.)- 
Detyre e perkohshme me pergjegjesi, qe i ngarkohet dikujt-Hero i Grekeve.